ZAŠTO SRBIJA NEMA SUVENIR ZA PO-JESTI

     Kad god odem u inostranstvo i vidim sva ona čuda koja se nude turistima ili kada mi prijatelji sa putovanja donesu poklon u vidu nečega što je  jestivo nacionalno obeležje zemlje u koju su išli, setim se neisrcpnih mogućnosti koje imamo. I koje , kao da ne želimo da iskoristimo . Ne znam , ma koliko se trudila da dokučim  šta je u pitanju, nikako ne uspevam da pronadjem odgovor .
     Neposredni povod - moja komšinica Desa bila je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i otud mi je donela ovo







elegantno pakovanje kolačića od alve













već na sam pogled poteče vam voda na usta








    Nije prvi put da pišem na ovu  temu .
    Jednostavno, ja i dalje ne mogu da shvatim zašto i kako možemo da spavamo u svoj ovoj nesreći , besposlici , pored tolikih mogućnosti koje nam podneblje  , istorija, kuhinja, priroda i sve ostale blagodeti pružaju .
     Danas me je obradovala ova fotografija pozajmljena ovde






idealan suvenir za po-jesti, pomislila sam kada sam ugledala breskvice, divan stasrinski  kolač , originalno i lepo upakovan ( dobro, može tu još malo kreativnih izmena radi postizanja željenog vizuelnog efekta)



 

     I, šta nam sada fali da ovako nešto ponudimo u našim suvenirnicama , ali i u svim ostalim prodavnicama , ne samo stranom turisti, nego i domaćem kupcu ?Mislite da kupaca za ovo ne bi bilo ?Naravno da bi , samo bi trebalo da se neko potrudi, da osmisli ponudu , proizvodnju, realizaciju...
    SAMO - reći će neko. Epa, one raznobojne talijanske  testenine o kojima sam već pisala, turski rahat lokumi, kadaifi i baklave, madjarske štrudle i aleva paprika, grčki uzo i slatko od svakog voća koje se tamo radja, francuski sirevi - sve je to takodje nekada bio samo proizvod za lokalnu upotrebu. Dok se nisu dosetili da ga malo lepše upakuju, da mu udare  neku vrstu nacionalnog žiga  i sa sve mašnicom na toj lepoj kutiji ponude turistima.
     Srbija, zemlja koja će uskoro imati više nezaposlenih nego zaposlenih,  , još sebi dozvoljava luksuz da ne iskoristi sve otvorene šanse za zapošljavanje. Kolačići od običnog testa sa filom od pekmeza i oraha, uvaljani u ekstrakt i kristal šećer neće, sigurno je, spasiti ovu zemlju iz bede. Ali, ako bi se za pokretanje samo jedne linije za proizvodnju  ovog kolača u vidu suvenira izdvojilo para kolko se daje strancima za otvaranje jednog radnog mesta,  videlo bi se da li ima mogućnosti i za obogaćivanje ove ponude. Tim pre, što se mogu proizvoditi i u domaćoj radinosti.
     Samo - bojim se da nema ko...

2 коментара

  1. Kajmak- to cesto nosim kao suvenir za po- jesti !!! Za prave gurmane pravi delikates, nema ga na zapadu!!!
    mala prge

    ОдговориИзбриши
  2. Zanimljivo da ga nemaju ni na istoku - ja ga redovno nosim prijateljici koja živi u Bugarskoj.

    ОдговориИзбриши

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.