SAVRŠENI RECEPT ZA NAJBOLJE MOSKVA ŠNITE

- U međuvremenu inoviran recept detaljima koje sam "ukrala" od gospođe Anice Džepine, tvorca originalne  Moskva šnit kakva se, nažalost, više ne služi nigde... osim možda po nekim svetskim metropolama, kao naš brend

   
Od kada sam probala čuvene Moskva šnite, tragala sam za najboljim receptom za ovu tortu i oprobala mnoge od onih na koje sam nailazila na netu i u kuvarima. Na kraju sam sklopila svoj recept ,  koji je kombinacija svih onih koje sam probala, a odlika mu je da daje savršen kolač kojeg se nećete postideti i na najvažnijim svečanostima. Torta je ogromna, a ako vam nije potrebna tolika, mere se mogu prepoloviti.

Potrebno je 

za kore
16 belanaca
16 kašika šećera
400 gr mlevenih oraha
4 kašike brašna

Ako slušamo savete gospođe Džepine, u korice bi zapravo trebalo stavljati po jednu kašiku brašna i mlevenog pti ber keksa, koji im daje masnoću.

za fil


16 žumanaca
20 kašika šećera
375 gr putera i 250 gr margarina
250 g prah šećera
četiri kesice vanilin šećera

200 + 100 gr šlaga
300 ml  prokuvanog mleka

100gr  lešnika
100gr badema

višnje bez koštica, najmanje 500gr, a ja stavim i više , nekada i više od klograma, ništa ne smeta- mogu da se kratko probare i stave u cediljku da se dobro ocede

oceđen ananas iseckan na komadiće,iz jedne veće konzerve.

Po receptu autorke ove torte višnje obavezno prokuvati i to gusto, (kao i ananas ako ga sami kuvate), a zatim ih procediti, kako bi ona mogla dugo da stoji.


Priprema -  ispeći četiri kore od po četiri belanca, mikserom umućena s 4 kašike šećera, kojima se zatim doda 100 gr mlevenih oraha, koji se umešaju varjačim, zajedno s jednom kašikom brašna. Peći na pouljenom pek papiru, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, a posle stavljanja pleha temperatura se smanji na 150 stepeni.

Na pari skuvati fil od 16 žumanaca i 20 kašika šećera, koji se povremeno meša i kada se skine s vatre.
Posebno umutiti puter i margarin s prah šećerom i vanilom pa sjediniti s ohladjenim kremom od žumanaca.

Umutiti 200 gr šlaga s malo manje od 200 ml mleka, da bude jako čvrst i sjediniti ga s filom. A 100 gr   šlaga umutiti s malo više od 100 ml mleka, da bude za nijansu ređi.

Ispeći lešnik u rerni, staviti ga u kesu i izdrobiti oklagijom.

Napomena- po originalnom receptu nema četvrte korice i ne koristi se lešnik.

Badem potopiti u vrelu vodu, pa ga oljuštiti, osušiti i iseći na listiće.

Filovanje - prvu koru mazati četvrtinom fila, dobro utapkati sve višnje i preko namazati tankim slojem ređeg šlaga, koji stavljam kako bi se sledeća kora dobro zalepila za višnje. Staviti drugu koru, premazati filom,  staviti ananas, pa premazati ređim šlagom. Zatim ide treća kora, fil preko, drobljeni lešnik, ređi šlag. Četvrta kora se premaže filom, pa šlagom i preko se posipa listićima badema.

     Napomena - ako ne volite višnje ili ananas, možete ih zameniti seckanim kivijem ili prokuvanim i ocedjenim kockicama kiselkastijih jabuka ili breskvi. Ako vam usfali lešnik, možete ga zameniti i seckanim orasima.

     I kao ohrabrenje ne baš veštim domaćicama, sledi fotografija koju mi je poslala prijateljica Lena iz Beča  - njoj je iz prve ova torta uspela, na radost ukućana i gostiju. A jedva sam uspela da je ubedim da je napravi, budući da nije bila vešta s mešenjem korica. Sve do sada.




Danas je 20.11.2013.godine , dan koji je meni obeležila jedna divna žena,  s puno lepih reči meni upućenih, na njenom blogu, Coolinarija, Coolinarija, koji možete naći ovde.

I na kraju, još jedna napomena: u jednoj FB grupi, koja okuplja žene čije je zanimanje ili dodatno zanimanje spremanje torti za prodaju, naišla sam na preporuku ovog recepta, ali uz predlog da se količina šećera prepolovi. Nisam probala, ali sledeći put praviću je sa smanjenom količinom šećera - zakinuću nekoliko kašika u filu koji se kuva i jedno 50 ili malo više grama na onom šećeru u prahu. Osim toga, izbaciću margarin koji sam sasvim isključila iz upotrebe, a umesto ukupno 575 grama putera i margarina, staviću  oko 470 grama putera. 
Moja prijateljica koja se bavi izradom torti, odbija da stavi samo puter zbog toga što je on mekši i postoji opasnost da se torta opusti pa ovaj moj predlog uzmite s rezervom ukoliko pripremate tortu za neko veselje.

Follow by Email