понедељак, 2. децембар 2013.

10 saveta 6 gastro blogerki za uspešno kuvanje fila za tortu


        Ovaj post je nastao kao logičan nastavak ovih saveta za uspešno pravljenje torti, a na predlog i traženje čitalaca mog bloga- kako domaćica za koje gotovo i da nema tajni u kulinarstvu, tako i onih drugih. Doduše, saveta je mnogo više od brojke navedene u naslovu, ali to je samo mala šala u skladu s pisanjem naslova poštujući SEO optimizaciju. Sigurna sam da se neće niko ljutiti što ih je daleko više od broja obećanog u naslovu.




     Ovoga puta zamolila sam nekoliko blogerki, hvala im na trudu, da nam otkriju svoje cake i daju savete za uspešnije kuvanje, mućenje, pripremanje fila za torte.

Hladnjak guši sjaj čokolade

     Nije me začudilo to što su Gaga i Tadeja najpre napomenule da one i nemaju neke posebne tajne, budući da na stranicama svojih blogova  nesebično dele ne samo svoje recepte, već i cake koje svako jelo sa tih stranica pretvaraju u vrhunsko.
 

     - Kod poslastičara je veoma važno da ne zagori mleko, odnosno da se ne primi brašno, pa zato treba maknuti s vatre kada se dodaje mešavina brašna i jaja, umešati, pa vratiti na laganu vatru da se ukuva do kraja.Kod ganacha*, nakon što su se pavlaka i čokolada spojili, ostaviti na sobnoj temperaturi, ako želimo da krema, glazura, ima sjaj. Hladnjak stvrdne masnoće i sjaj se izgubi. Kod krema s pavlakom paziti da se ne pretuče, da pavlaka ne krene ka maslacu, jer postaju zrnaste i vodene. Kod rada sa želatinom dobro odmeriti količine da ne bismo dobili beton, i ne dopustiti da žetin ne provri, jer onda postoji opasnost da se ne stisne. U većini slučajeva, kad treba kreme sipati ili nešto dodavati, dopustite da se kreme najpre dobro ohlade i dodavati postepeno.

     Gaga naglašava da nema ništa protiv margarina i da joj on ne smeta i da, baš u situacijama kada je reč o ekstra super tortama,kada je potrebno da bude savršena, koristi ovaj sastojak.
     - A kada se kuva kaša koja se meša s margarinom ili maslacem, nužno je da bude prethodno ohlađena, kako ne bi presekla "margarin" i time upropastila čitav fil- naglašava Gaga- Ja izbegavam kuvanje na pari, ali samo zato što me mrzi da dugo stojim uz štednjak i mutim. Baš zato i nemam neki poseban savet za kuvanje kreme.

     Coolinarija najpre upozorava, posebno nevešte domaćice, da je korisno dobro i pažljivo pročitati recept i ne paničiti, kako to obično biva dok još ne umeš da barataš varjačom i mikserom.
     - Pre spremanja torte preporučljivo je pripremiti izmerene količine svih potrebnih sastojaka - kaže Coolinarija - Poželjno je imati posebno posuđe samo za kuvanje, mućenje i mešenje torti i kolača.Puter, koji preporučujem ili margarin, izvaditi iz frižidera par sati ranije, kako bi postigli sobnu temperaturu i lakše i brže se umutili. Orahe, lešnike, bademe, propeći pa samleti, a fil sa orasima će biti sočniji ako se mleveni orasi najpre popare s malo mleka. Žumanca, pre kuvanja na pari ili sjedinjavanja s ostalim sastojcima, najpre blago umutiti. Za kuvanje na pari preporučuje se prah šećer, koji možete samleti i u mlinu za kafu. Posebno valja voditi računa o kuvanju fila od žumanaca na pari, jer ukoliko su nedovoljno ukuvana, fil može imati grudvice.Slično se može destiti i onda kada je u filu malo maslaca. Čokoladu, pre stavljanja u fil, otopiti na pari.I pored svih priča o margarinu, ja ga koristim u odnosu pola pola s maslacem, jer se tada dobija najkremastiji fil.
      Da bi se izbegle kasnije grudvice u filu, čak i mleko treba kuvati uvek na pari, ističe Coolinarija, kao i sve ostalo što se kuva. Kakao pre sipanja u fil obavezno prosejati. A pri nanošenju fila na tortu, da bi bila ravnomerno nafilovana, preporučuje da se dresir kesa napuni filom koji se rasporedi po celoj torti i zatim špatulom blago izravna.Fil uvek nanositi pola santimetra dalje od ivice, budući da se sam razlije do ivica kada se stavi sledeća korica. Ako imate višak fila, možete ga sačuvati u zamrzivaču pa ga kasnije sjediniti s mlevenim orasima i keksom, suvim voćem, limunom, rumom...a to isto možete učiniti i odmah, pa valjati kuglice i umočiti u čokoladu.
     - Uvek kad treba da umutim cela jaja, penasto prvo mutim belanca pa onda dodam jedno po jedno žumance muteći mikserom, jer tako uštedim bar 10 minuta a smesa je penastija- kaže Tajana, verovatno najmlađa među anketiranim blogerkama,  autor vrlo zanimljivog bloga u kojem svaki tekst ima posebnu priču- A moj savet za fil na pari - uzmite recept za neki fil na koji se kuva na pari i ako je sa celim jajima, utoliko bolje, ako je od žumanaca belanca zamrznite, napravite komisbrot ili puslice. A fil lepo skuvajte onako kako vi mislite da treba .Najgore što može da se desi je da dobijete kremastu preukusnu poslasticu koju možete da poslužite u čašama sa šlagom ili keksom. Meni NIŠTA nije pomoglo, nijedan savet i godine posmatranja, samo iskustvo. I da, šne od belanaca. Imam nekoliko recepata sa njim na blogu. Plašila sam ga se ranije i vidim da se neke mlađe devojke plaše- koristim bakinu caku, kada se špinuje šećer, prvo počne da šapuće :-) zaista, oni mehurići će tako da zvuče, onda izvadite malo kašičicom na tacnu i umočite kažiprst. Ako se između njega i palca formira neprekidna šećerna nit kada ih spojite pa razdvojite, sirup je gotov i sipate ga u belanca a posudu sa belancima stavite u sudoperu punu hladne vode. 


FIL KUVATI U ŠERPI S DUPLIM DNOM
      Jafi je izričita - ako u receptu piše maslac, nikako ne koristiti margarin. Kuvanje fila preporučuje u šerpi s duplim dnom, a skuvan je kada posle povlačenja varjače po dnu ostane trag. Čokoladu u fil dodaje na kraju, otopljenu na pari ili u mikrotalasnoj  ili iseckanu na kockice. Filovi s pudingom su posebno nezgodi i valja jaako voditi računa o tome da budu ohlađeni pre dodavanja u umućeni maslac, i to jedna po jedna kašika. Najbolje je da se skuvani puding preruči u suvu posudu i prekrije folijom, kako bi se tokom hlađenja izbeglo stvaranje korice.
     - Tamna čokolada, u kojoj je preko 70 odsto kakaa, svaki desert, pa čak i najobičniji kolač, pretvara u vrhunsku poslasticu. Potražite čokolade na kojima piše da su gorke ili poluslatke, poručuje Jafi.

     -   Postoje vise vrsta fila za torte. Kod filova za vocne torte se dodaje slag. Fil sa buterom se muti mikserom, a slag se dodaje kasika po kasika i bez mucenja, nego se varjacom odize od dna serpe na gore. Kod pravljenja fila za cokoladnu tortu u otopljen maslac i cokoladu se dodaje jedno po jedno zivo jaje i muti se varjacom samo u jednu stranu, sa leva na desno. - precizno i detaljno objašnjava Mirjana Miščević Nešovanović - -Tek onda se dodaju umucena belanca koja se mute u iskljucivo suvoj posudi u koju se doda prstohvat soli. Belanca su umucena kad okrenete posudu i sadrzaj ostaje u njoj ,iako zemljina teza vuce na dole.
Postoje i slucajevi kad se malo improvizuje kako da se izvadimo. Recimo, ako primetimo da puding koji dodajemo u slag nije dovoljno gust i ima grudvice, onda se ubace tri kasike mleka u prahu i muti stapnim, a ne obicnim mikserom.


*ganach - opis, objašnjenje, recept, nalaze se i ovde.
 
I moja mala intervencija, da ne ispadne da više nema šta dodati

- vrlo je važno dosta i dovoljno i još puno... mutiti maslac ( ne pominje mi se margarin, jer toliko lošeg čitamo o njemu), zato što tokom tog procesa u njega ulazi vazduh, koji ga čini izdašnijim, rastresitijim, a sam fil ukusnijim
- ako već koristite margarin, tokom mućenja sipajte u njega pola šoljice toplog mleka, koje će stvoriti ukus približan puteru
umesto pudinga, ako vam nije potreban poseban ukus, možete koristiti i gustin ili nišeste
- mnoge moje prijateljice čokoladu zamenjuju kakaom- kažu da je i zdravije i jeftinije
- badem za fil se lakše ljušti i secka u listiće ako se prethodno popari vodom
- na kraju ostavljam tri tačke, jer verujem da ću se i sama setiti nekih saveta, ali i da će oni koji čitaju ovaj tekst, dati svoj doprinos ovoj maloj zbirci saveta
Hvala i učesnicama u nastajanju ove zbirke i svima vama

 Komentari
  

Javorka F дели ово преко Google+

пре 1 године  -  Дели се јавно

 
 · 
Одговори

Za fen sam i ja čula prvi put, a kako- jednostavno, kakao se umuti s malo putera i to je to.Za margarin se slažem.

kakao umjesto čokolade? super. Fen da se zagladi torta? Hvala na korisnim savjetima i odličnom postu. Ja ne mogu puno pridonijeti, ali evo o margarinu: možda je krema kremastija, ili, kao što sam ja ustanovila, prhko tijesto prhkije kad je s margarinom, ali ja ga nikad ne stavljam u kolače, daje loš okus konfekcijskih kolača. Na stranu što je to jedna neprirodna "plastična" tvorba.

Nisam nikada obratila pažnju na ovu činjenicu o vlažnosti i lakšem sečenju, a jedva sam, kao mlađa, prešla na mućenje uz odvajanje belanaca. Kažu, muti se brže i tako treba i to je pravilo i... tako prešlo u naviku. A zanimljivo je i ovo za fen - ako se dese neravnine, probaću. Hvala.

Po mom iskustvu, ako u tortu idu cela jaja onda ih treba mutiti zajedno i od početka sa šećerom. Nema vlažnije i kore lakše za sečenje od ovog načina. Napomenula bih da filovi od celih jaja imaju po meni najlepši ukus, Ako nije avgust mesec, torte filujem uveče i ostavljam ih da prenoće van frižidera na sobnoj temperatuti. Budu vlažne i sjajne, I jedan savet koji sam usvojila a koji je dala Jelena Čotrić, ako torta nije sasvim glatka 'ispeglajte' je fenom!

Eto, ponekad v redi poslušati i glas naroda. Hvala.

Uvek podržavam napor da se informacije (u ovom slučaju) sistematizuju. Hvala na korisnim savetima koji se u mnogim receptima "podrazumevaju".

Е то "подразумева се" мене уби кад су колачи у питању. Иако, једино што још увек заиста нисам савладала је - фил. Чекам прву (искључиво породичну) прославу, па да испробам ове ваше савете. Ако успем, јавићу :)

Sigurna sam da ćeš uspeti - a vidiš, uvek ima neka caka da se spase fil, ja , recimo, za ono s mlekom u prahu nisam znala. I, srećno.

Hvala na gostoprimstvu:) Devojke su dale jako dobre cake i pouzdane načine za pripremu više vrsta filova.

Sve na jednom mestu kao u starim dobrim kuvarima :) Još uvek se sećam maminog Patinog kuvara koji sam radoznalo listala i čitala savete o svemu...Nisam ni sanjala da ću i ja, bar onoliko koliko mogu, svojim savetima nekom pomoći :)
Jafi, koliko se sećam, bila si prvi inicijator pisanja ovog nastavka, pa je sve ostalo logični sled priče o torti. Hvala ti i za predlog i za učešće.      

13 коментара:

  1. Sve na jednom mestu kao u starim dobrim kuvarima :) Još uvek se sećam maminog Patinog kuvara koji sam radoznalo listala i čitala savete o svemu...Nisam ni sanjala da ću i ja, bar onoliko koliko mogu, svojim savetima nekom pomoći :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jafi, koliko se sećam, bila si prvi inicijator pisanja ovog nastavka, pa je sve ostalo logični sled priče o torti. Hvala ti i za predlog i za učešće.

      Избриши
  2. Hvala na gostoprimstvu:) Devojke su dale jako dobre cake i pouzdane načine za pripremu više vrsta filova.

    ОдговориИзбриши
  3. Uvek podržavam napor da se informacije (u ovom slučaju) sistematizuju. Hvala na korisnim savetima koji se u mnogim receptima "podrazumevaju".

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Е то "подразумева се" мене уби кад су колачи у питању. Иако, једино што још увек заиста нисам савладала је - фил. Чекам прву (искључиво породичну) прославу, па да испробам ове ваше савете. Ако успем, јавићу :)

      Избриши
    2. Sigurna sam da ćeš uspeti - a vidiš, uvek ima neka caka da se spase fil, ja , recimo, za ono s mlekom u prahu nisam znala. I, srećno.

      Избриши
  4. Eto, ponekad v redi poslušati i glas naroda. Hvala.

    ОдговориИзбриши
  5. Po mom iskustvu, ako u tortu idu cela jaja onda ih treba mutiti zajedno i od početka sa šećerom. Nema vlažnije i kore lakše za sečenje od ovog načina. Napomenula bih da filovi od celih jaja imaju po meni najlepši ukus,
    Ako nije avgust mesec, torte filujem uveče i ostavljam ih da prenoće van frižidera na sobnoj temperatuti. Budu vlažne i sjajne,
    I jedan savet koji sam usvojila a koji je dala Jelena Čotrić, ako torta nije sasvim glatka 'ispeglajte' je fenom!

    ОдговориИзбриши
  6. Nisam nikada obratila pažnju na ovu činjenicu o vlažnosti i lakšem sečenju, a jedva sam, kao mlađa, prešla na mućenje uz odvajanje belanaca. Kažu, muti se brže i tako treba i to je pravilo i... tako prešlo u naviku. A zanimljivo je i ovo za fen - ako se dese neravnine, probaću.
    Hvala.

    ОдговориИзбриши
  7. kakao umjesto čokolade? super. Fen da se zagladi torta? Hvala na korisnim savjetima i odličnom postu. Ja ne mogu puno pridonijeti, ali evo o margarinu: možda je krema kremastija, ili, kao što sam ja ustanovila, prhko tijesto prhkije kad je s margarinom, ali ja ga nikad ne stavljam u kolače, daje loš okus konfekcijskih kolača. Na stranu što je to jedna neprirodna "plastična" tvorba.

    ОдговориИзбриши
  8. Za fen sam i ja čula prvi put, a kako- jednostavno, kakao se umuti s malo putera i to je to.Za margarin se slažem.

    ОдговориИзбриши
  9. Da li mozda neko ima ideju, šta uraditi sa neuspelim filom za padobrance ?
    Prvo mi se zgrudvao, verovatno sam stavila na prevrucu ringlu, a potom je puter poceo da se odvaja od cokolade i jaja ... :( :( negde sam gadno pogresila ..ako moze pomoc, ili da bacim

    ОдговориИзбриши

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.

Kupujete li na Temu pijaci?

Jeftine tričarije koje nam mogu olakšati svakodnevne (ne)omiljene poslove, cenovno su značajno konkurentne sličnim sitnicama iz kineskih ra...