Gde naći autore i medije za tekstove koji su vam potrebni za portale, novine, reklame...




Prvi tekst na svom prvom blogu napisala sam, uskoro će tome biti pet godina, i od tada aktivno pratim zbivanja na blogosceni. Na pamet mi tada nije ni pala  pomisao o tome da zarađujem od blogopisanja dok sam, verovatno, smarala čitaoce objavljujući i po nekoliko tekstova dnevno (dva - tri je bila skoro "norma", ali često i duplo više) pa i ne čude tadašnje primedbe dobronamernih: "proredi objavljivanje, dosadićeš i nama koji volimo da te čitamo".



Slušala sam priče o tome kako "neki" žive samo od pisanja naručenih tekstova na blogu, od sponzorstava i reklama, neki neupućeni portali obmanjivali su lakoverne čitaoce savetima o tome kako lako zaraditi leba bez motike (u stilu - dovoljno je samo da pišeš... i koliko sutra će potencijalni oglašavači postati tvoji trajni i dobro platežni partneri). O tome da svakako morate unovčiti svoj dar za pisanje, ništa lakše... neki su tako probali pa se bezmalo obogatili.


Nije zato ni čudo što su mnogi pokretali blogove isključivo s ciljem da time zarađuju. Poneseni pričama i tekstovima o lakom zarađivanju na netu, o parama koje pljušte i o davanjima u naturi (bjuti blogovi i reklamni uzorci kozmetike su pri tome posebna priča), ulazili su i ulaze i danas na blogoscenu manirom (znam, ne zove se to tako, ali nemam pristojnu reč za adekvatan opis) nekoga ko bi trebalo da pruži ruku i da mu ceo svet stane na dlan. 

Pišu, ti i takvi, ambiciozni, mahom bez pokrića i mahom mladi, poneseni obećanjima o lakoj zaradi, manje ili više dobro, neki i jako dobro a neki i jako loše, petljaju, burgijaju gde god stignu, obećavaju da će zapratiti svakoga ko njih zaprati, traže lajkove, šerove i komentare, poručuju čitaocima da uživaju u njihovim tekstovima, ljute se na svakoga ko pokuša da ih zaustavi na tren, da im kaže, objasni, da im da neki savet... ne, oni su posisali sva znanja ovog sveta, oni znaju da se od blogovanja može brzo, lako i lepo zaraditi i ... nemaju oni vremena za gubljenje oko učenja, čitanja, ne daj bože i prihvatanja saveta da se upristoje, edukuju, informišu. O  popravljanju stila pisanja, ispravljanja rupa u sopstvenom obrazovanju i poštovanju sistema vrednosti koji među blogerima - piscima zarad pisanja i svih njegovih lepota važi, nema ni reči.

Kao što ni njih više nema u blogerskim Fb grupama. Bila sam administrator u nekim grupama i pouzdano ovo tvrdim, jer smo posle početničke bolećivosti shvatili da ćemo se, dopustimo li im da ih koriste isključivo kao poligon za samoreklamiranje, utopiti u blatu njihove bolesne ambicije koju ionako neće ostvariti.

U međuvremenu, gotovo niotkuda, sasvim spontano i na radost blogera starijih po stažu, iznikla je jedna velika, za naše prilike može se reći i ogromna grupa kvalitetnih, obrazovanih, pristojnih blogera. 

Onih, čiji tekstovi plene vrednim sadržajima, kvalitetno napisanim, čiju svaku rečenicu želite ne samo da zapamtite, nego i da upijete, da postane sastavni deo vaših misli. Onih, od kojih vazda možete nešto da naučite, bez obzira na to koliko ste stariji ili mlađi od njih. Onih, sa čijih sajtova, kad jednom uđete, ne izlazite sve dok ne pročitate svaki tekst barem po jednom.

E, to su blogeri čije tekstove možete  najlakše naći u Fejsbuk blogerskim grupama. 

Oni, očito, nisu pokrenuli blogove isključivo zarad zarade, možda zaradu čak uopšte i nemaju na umu, ne poručuju čitaocima da uživaju u njihovim tekstovima, ne trguju praćenjem i lajkovanjem i kao da poručuju: ja sam napisao/la, što je do mene. Sve ostalo, možda i jeste, a možda i nije.

Sigurna sam u to da u njima leže izuzetni potencijali za pisce tekstova kakvi su potrebni portalima, novinama, oglašivačima.

Jedino je problem u tome što među njima retko ko želi ili ume da se sam preporučuje, da se nameće, ne daj bože da kukumavči i moli, da se lakta, da izmišlja i iscenira afere, da davi, da povlači oglašivače za rukav, da se nudi.

Oni samo znaju da pišu. I jako dobro to rade.

Obrazovani su, pismeni, elokventni, načitani, informisani, vaspitani, korektni.

Pa sad, ako su nekome potrebni, lako će ih pronaći. U Fejsbuk grupama. Među ljudima koji takođe dobro pišu, kraće ili duže vreme, a i njima zahvaljujući te blogerske grupe na Fejsbuku zaista su riznica izuzetno kvalitetnih autora.


PS - A gde su tu SEO, rangiranje bloga i svi oni podrazumevajući uslovi kada je u pitanju poveravanje poslova pisanja i reklamiranja ovom ili onom blogeru, pitaće neko. 

Neki su već stvorili solidne pozicije, drugi ih tek stvaraju. Možda ne baš one neophodne za cenu od 300 do 1.000 e po tekstu, koju su, kako  sami tvrde, dostigli neki blogeri inače ušli u priču o zarađivanju u pravo vreme, ali opet zadovoljavajuću za one oglašavače koji se rukovode računicom da je pouzdanije i delotvornije ostvariti isti domet poslate poruke preko pet ili 10 solidno posećenih linkova, nego preko samo jednog, ma bio on i najposećeniji.

I pps - zahvaljujem unapred za vaš doprinos ovoj temi. I na tome što ćete preporučiti kvalitatan blog koji vam je ovih dana upao u oči.

ilustracija - Jasmina Vasiljević

14 коментара

  1. E ovo sad nije slučajnost, pa koliko me god netko u to uvjeravao :) Pratim već nekoliko tjedana jedan blog koji me baš oduševio i spojim se na Fb da ga podijelim s vama, i što prvo ugledam? Negoslavin poziv na preporuku kvalitetnog bloga :)
    Evo ga: http://mojzivotnidizajn.com/

    ОдговориИзбриши
  2. Сјајан текст. Дуго већ што јавно, што приватно ова тема се провлачи. Била сам на неким окупљањима у НС где су биле жене које пишу за озбиљне фирме озбиљне текстове и нико не спомиње авионе, камионе од плата. Да, неке од њих боље зарађују, неке мало мање, али су све прошле или кроз причу новинарства или блоговања, не хвале се около цифрама, али све признају да је то мукотрпан рад и да су до посла дошле на основу много, много написаних постова на блоговима... Ја бих јако волела - ево, да неке од тих фирми које као плаћају те велике суме каже да ли је то тачно, да тако добро плаћају своје блогере.

    Пратим групе, као и ти, и заиста има писаца за сваког - и за сваку тему. Не знам зашто у њих не улазе мало ти који тако добро плаћају. И још једна ствар - бојим се да се овде ради о затвореним групама - опет бих волела да чујем да је неко од препознатљивих неког препоручио за посао, за писање... Можда сам мало конфузна, али то је због ветра који дува вечерас у Новом Саду :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam te sasvim razumela ;). i baš ti hvala, na svemu, a posebno na ovome što sam ja propustila: stvarno je zanimljivo to oko cifara kojima se neki gađaju, ali i to, zašto oglšavači ne zavire malo u blogerske grupe, koje su pravi rasadnik kadrova njima tako potrebnim. Neko, kome se obrate za preporuku, može da iz ovih ili onih razloga preskoči nekoga pa čak i da ga nipodaštava, ali kada se sami uvere u to kako neko piše i koliko vredi, eto im "baze", mnogo jeftinije i sa daleko većim izborom.

      Избриши
  3. Dok nisam ušla u grupu za blogere nisam znala koliko raznovrsnih blogova ima. Pre bih naletela na neki slučajno i znala sam par ali ovde je stvarno pravi rasadnik iz svih oblasti. Ne volim da čitam one sa kozmetikom, ali većinu drugih pročitam i ima nekih kojima se uvek vraćam i obradujem kad vidim novi tekst. Posebno ima sjajnih literalnih blogova kako ih ja zovem.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kako reče jedna blogerka za WP - tamo sve sami pisci. Ima ih dudše i na Blogspotu, ali je na WP zaista velika koncentracija baš onih koji PIŠU.

      Избриши
  4. Tekst me je oduševio jer su iznešene činjenice i istina. I mi koji smo "mladi" u svetu bloga možemo da vidimo kako stvari funkcionišu. Svoj blog sam pokrenula pre nekih mesec dana, isključivo radi sebe jer volim da pišem. Nikada nisam razmišljala da bih možda jednoga dana to mogla i da unovčim. Ne kažem da je to loše, ako od pisanja može solidno da se zaradi zašto da ne. Ali mislim da pisanje u bilo kojoj formi (osim ako nije u pitanju knjiga) gubi na značaju ako se pokrene samo zarad tamo neke cifre. Lepo je što si objasnila puno toga što se tiče blogera i njihove želje da se nađu na nekom portalu itd. Ali je još bitnije to što si skrenula pažnju na obrazovanje, pismenost... onoga ko piše blog. Od danas te verno pratim 😊 P.S. izvinite ako ima grešaka, kucam sa telefona pa mi je malo nezgodno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vidim da si taze bloger, kasnije ću malo da čitam. Hvala za komentar i lepe reči, a ako mogu da nešto pomognem - pridruži nam se na Fb, gde ima dosta lepih blogerskih grupa. Npr... https://www.facebook.com/groups/1607436412877729/.

      Избриши
  5. Problem je što bi svi na brzinu da budu zvjezde. Sve prolazi u životu pa valjda će i ovaj nakaradni sistem vrijednosti!

    Ja pratim baš dosta blogova, ali evo mini liste: http://www.maliiv.com/ , https://mamawalle.wordpress.com/ , https://designgglitter.blogspot.ba/ , http://www.guerrillagirl.net/ , http://www.nurpekara.com/ , http://darlingitswunderbar.com/bs/ ovo su samo neki. Ne znam šta volite da čitate pa da vam preporučim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala i za ovo... pratim i ja mnogo blogova, ne stignem naravno da pročitam sve, ali kvalitetne retko kad preskočim. Samo sam želela da blogeri sami ukažu na neke kvalitetne blogove koje ne bi trebalo propustiti, ali i pored velike čitanosti ovog teksta, nema nekog posebnog odaziva na ovu moju molbu. Zaista jedno veliko hvala, ovo mi je i bio jean od ciljeva.

      Избриши
  6. Kod mene s obzirom da sam na početku čitam dosta toga..najviše one blogove i tekstove kako da unapredim svoje blogovanje, alate, mogućnosti kod blogovanja, iskustva...Tu ne bih nikoga navodila posebno jer čitam ama baš sve. Čitam i slušam baba Grozdu tu vežbam oči i vijuge. Čitam Di Golubović http://www.bloglovin.com/en/blog/4769203 kada hoću da se podmladim i budem lepa. Ja sam vrlo tehnički tip po orjentaciji tako da čitam, ali značajno manje neke literalne tekstove kao npr. Mr.Nicolleto's blog, učestvujeem često u blogerskim diskusijama i pokušavam da pomognem oko rešavanja "problema" pa i sve to čitam (e to mi je profesionalna deformacija :) ) . Volim recepte pa i to čitam, više volim moderne recepte pa njih više gledam, ali volim i Gagu i ostale koji vole one klasičnije.Volim da čitam i postove sa konkretnim podacima o turističkim destinacijama, pa sam član i nekih takvih grupa i čitam sve što se tamo stavi jer njih nema baš mnogo...U poslednje vreme Draganu Amarilis i lingvistiku...moram da popunim neke rupe u glavi....eto...Ja se nadam da nisam nešto preskočila :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na iscrpnoj informaciji i spisku omiljenih adresa. Svi mi imamo neke posebne sklonosti pa i favorite u skladu s tim, a lepo je uvek kada naiđemo na neki novi i interesantan blog. Ja, recimo, u poslednje vreme baš volim d ačitam pomenuti literarni blog, a iskreno... i tvom blogu sam se posvetila malo više baš ovih dana, u traganju za nekim specifičnim i retkim receptima.

      Избриши

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.