Merima Simovljević-Aranitović: Cvetna terapija – nežno milovanje duše

Merima Simovljević-Aranitović je profesor u Gimnaziji u Sremskim Karlovcima i bloger, a ja vam je ovoga puta predstavljam i u jednoj ulozi, manje poznatoj: vrlo uspešno se bavi i floriterapijom. Zaitrigirana ovom njenom delatnošću, i sama sam probala dejstvo čarobnih biljnih kapi smešanih za svakog klijenta posebno i tako se uverila u njihovo blagotvorno dejstvo,  zbog čega sam je i zamolila da napiše nešto na temu  floriterapije, koja može pomoći u otklanjanju mnogih tegoba uzrokovanih savremenim tempom življenja.

Budite na ti s cvetnom terapijom

Sretnu se dva prijatelja posle dugo godina. Obraduju se jedan drugome, izljube, počnu propitivati kako su, kako porodice, šta ima novo – i dođe vreme da se razilaze.
-          Želim ti mnogo briga, reče jedan drugome.
Ovaj se štrecnu i ljutito reče:
-          Kako možeš nešto takvo da mi poželiš?
-          Pa, reče prvi, čovek koji ima mnogo briga je zdrav, a onaj koji ima samo jednu brigu brine o zdravlju.

Svoju priču o floriterapiji poželeh da započnem ovom kratkim zapisom ne bih li vam lakše dobližila šta je floriterapija. Floriterapija je najnežnija terapija koja čoveku pomaže da razreši mnoge svoje brige pre nego što ne postanu ona jedna jedina. Ona balansira sva ona stanja koja nas „izvode iz takta“, u kojima nismo u balansu, koja nas ometaju da živimo punim plućima. Floriterapija pristupa čoveku kao celini, traži uzrok ili uzroke određenom problemu i nežno ga dovode u ravnotežu.


Kažu da je 21. vek – vek povratka čoveka sebi, prirodi, potrazi za zdravljem. Savremena ili moderna medicina je počela da posmatra osobu kao niz posledica – lekari više, nažalost,  nemaju vremena da razgovaraju sa pacijentom, da ga gledaju u oči dok ga slušaju, da znaju, čim ga vide, šta ga muči. Svi dobijamo iste lekove i iste dijagnoze jer lekar ima samo vremena da konstatuje posledicu. Ne kažem da se treba okrenuti od moderne medicine – to bi bilo neodgovorno i besmisleno. Ono što bih želela da vam ispričam jeste šta je floriterapija i kad je ona dobar izbor za dovođenje sebe samih u ravnotežu.

Floriterapija, kao prvo, nije aromaterapija.

 Floriterapija je zasnovana na kapima spravljenim posebnim metodama od cvetova biljaka – ubranih u trenutku kada je cvet u svom punom naponu i kada joj je biljka predala sva svoja lekovita svojstva. Ne pravi svaki floriterapeut sam esencije, ali svaki obučeni praktičar cvetnih esencija ume da napravi najbolju kombinaciju kapi radi tretiranja određenog problema.

Floriterapeut

Ako ovaj pojam  raščlanimo, dobijamo dve reči – cvet i terapeut. Znači, ova tradicionalna metoda u sebi sadrži dva aspekta – obučenog praktičara cvetnih esencija – koji na osnovu razgovora sa klijentom traži uzroke određenog problema, traga za najdubljim tragovima koji su doveli do sadašnjeg disbalansa, sluša, gleda i na osnovu svega toga, u dogovoru sa klijentom dogovara na čemu bi trebalo poraditi da se osoba vrati u ravnotežu. Nakon toga pravi kombinaciju od, obično 5 do7 različitih esencija i upućuje klijenta kako da ih konzumira. Nakon, otprilike, 3 do 4 nedelje dogovara se kontrola, konstatuje se šta se poboljšalo, da li su se simptomi smanjili, nestali ili pomerili i pravi se nova kombinacija. Koliko dugo traje terapija zavisi od toga kad je nastao uzrok, koliko tema osoba želi da obradi. Mogla bih to uporediti i sa odlaskom nekom drugom terapeutu – idemo dok ne osetimo da smo dobro.


Odnos klijent – floriterepaut - disbalans

Jako je važno da verujete svom terapeutu. To treba da bude osoba, koja pored znanja iz oblasti kojom se bavi, što se i ne dovodi u pitanje, ume da razume i prepozna i ono što mu je rečeno ali i neizrečeno. Za onog ko se bavi terapijom cvetnim esencijama nije svaka nesanica ista, niti svaka glavobolja ima isti uzrok. On nervozu u stomaku ili lupanje srca kod svakog posmatra iz drugog ugla, kao što i strah, blage anksioznosti, nemir, ljutnju, bezvoljnost ne tretira na isti način. On zna da problemi sa učenjem i koncentracijom nisu kod svakog isti pa se ne mogu koristiti ni iste esencije.

Verovatno ste iz gore napisanog mogli da naslutite koje su to oblasti u kojima je floriterapija izuzetno korisna. Ona tretira telo i emocije – fizički i emocionalni deo čoveka – dovodeći ih u balans. Oblasti u kojima vam floriterapija može pomoći su sve one koje su vezane za emocije – od onih koje su još uvek na duševnom  i duhovnom planu ili kod onih tegoba koje su već potisnute na fizički plan, ali još uvek nisu dovele do bolesti. Lupanje srca, stezanje u plućima, bol u želucu, problemi sa bubrezima, bešikom, jajnicima, rukama, nogama, glavom, mogu da budu posledica potisnutih emocija. Strah, tuga, bol, patnja, osećaj krivice, trauma, smrt nekog bliskog, raskid, selidba, gubitak posla, promena životnog pravca, lenjost, nemotivisanost, malodušnost, bezvoljnost, ako suviše dugo traju, ako se ne razreše na vreme, krenu da se manifestuju na fizičkom planu. Ako i ovde budu tretirani samo kao posledice, ako ne otkrijemo na vreme da nam to naše emocije poručuju da obratimo pažnju na njih, mogu preći u bolesti koje onda savremena medicina tretira.

Floriteepija- dobar izbor za preventivu

Floriterapija je nežna i trebalo bi je koristiti i kao preventivu. Ako znate da vam predstoji stresni period trebalo bi da imate Rescue Remedy kapi uz sebe. Ako putujete dobro je da vam vaš terepeut napravi kapi za tu priliku. Ako polažete ispite dobre su kapi za učenje, koncentraciju, motivaciju, ukoliko ste tek raskinuli vezu, brak dobro je da to proživite i iščistite iz sebe da možete da idete dalje.Ukoliko ne možete da nađete partnera jer ste stidljivi, ćutljivi, mucate – probajte sa cvetnim esencijama. Ako nikako da ostanete u drugom stanju, a svi su vam rezultati dobri, dobro je da uz savremenu medicinu koristite i esencije da biste razrešili blokadu zbog koje do trudnoće ne dolazi. Problemi seksualne prirode? Takođe se mogu tretirati cvetnim esencijama. PMS, simptomi menopauze, problemi sa ženstvenošću, stres, zamor, osećaj težine i rutine, nedoslednost – dobro je tretirati ih cvetnim esencijama.

Za kraj

Cvetne esencije  i terepeut cvetnih esencija neće od vas napraviti novog čoveka, ali će vam pomoći da se harmonizujete i da budete najbolja verzija sebe, da otkrijete sve potencijale koji su vam rođenjem dati,  a koje ste godinama potiskivali, stvarajući tako emocionalne i fizičke blokade. Setite se sebe u najboljem periodu svog života, kada ste bili najzadovoljniji, najsrećniji, najbezbrižniji – e, to je ta  najbolja verzija vas i cvetne esencije vam mogu pomoći da odblokirate svoju energiju, da se vratite u ravnotežu i opet budete ono JA koje najviše volite.
 Mnogo toga je ostalo nedorečeno – tema ima mnogo i upravo zbog toga smo Marija Radojković i ja pre godinu i po pokrenule blog www.cvetnaterapija.ritamdana.com na kom pišemo  o svemu što je u vezi sa ovom temom. Ako sam je ova priča bila zanimljiva, biće mi drago da svratite na blog i možda pronađete još ponešto korisno i zanimljivo.




Нема коментара

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.