Sećate li se nekadašnjih pržionica kafe? A mlinova u njima?Sprava, ne mnogo veća od mog starog usisivača, imala je elektromotor i plastičnu posudu iznad njega. U nju se sipala kafa u zrnu, koja je prolazila kroz mlin i u obliku praha kroz uzanu cev ulazila direktno u kesu koju je prodavačica držala ispred otvora te cevi. Većina radnji je nudila svetliju i tamniju (manje i više prženu) kafu, a neke su ponudu obogaćivale i srednje prženom.
Ispočetka se
kafa mlela pred mušterijom. Kada su počeli redovi ispred radnji, vlasnici
su se dosetili pa su ponudili i već samlevenu kafu- negde je držana u posudama,
a negde je već bila u pakovanjima od 100 i 200 grama. Obično je bila za
koji dinar jeftinija od one koju su mleli pred kupcem. Naravno, ako se negde i navodio sastav, pisalo je- kafa 100 posto.
A U KAFI- CIKORIJA,
ROGAČ, NAUT, ŽITARICE, GRAŠAK, PASULJ, ŽIR, SOJA, KAKAO, ŠEĆERNA REPA, SMOKVE…
Tada sam posle tolikih decenija ponovo čula kovanicu “čista kafa”, za razliku od one koja je “obogaćena” i nečim što nije kafa . Neverne Tome su šuškale o tome da u već samlevenoj kafi ima sve više ne samo divke, već svakojakih surogata, prženih delova raznih biljaka s povećanim sadržajem ugljenih hidrata (šećera). Pominjani su cikorija, rogač, naut, ovas, raž, ječam, pšenica, grašak, pasulj, žir, soja, kakao, koren šećerne repe, smokve… No, kako nije bilo inspekcijske, a još manje laboratorijske kontrole, nikada nismo ni saznali šta smo sve unosili u organizam sa šoljicom popijene “kafe”. Dobro, u sopstvenoj kući smo mogli da imamo kontrolu, ali je i u gostima i u kafićima i u kafanama, u firmama… standard, niži no ikad, nalagao kao stvar lepog vaspitanja da se o poreklu servirane kafe i ne postavljaju pitanja.
Sasvim
slučajno, potvrdu govorkanja o pojačanom dodavanju surogata u kafu dobili
smo zahvaljujući požaru koji je nastao posle prženja “kafe” u prizemlju kuće
naših komšija, iznajmljenom vlasniku jedne niške pržionice. Pošto je jedne noći
(kao po pravilu “kafu” je pržio samo noću) ispržio- ječam i spakovao ga u dva
velika jutana džaka, zaključao je vrata i otišao. Nedovoljno ohlađeni
ječam se zapalio i sva sreća što je već svanjavalo i što je vlasnike kuće
probudio jak miris dima, inače… ko zna koje bi bile razmere požara.
NAUT ILI PRŽENA LEBLEBIJA
Dok sam o
ovome pričala koleginici, pitajući se kako ljudi sebi dozvoljavaju da se služe
takvim prevarama, sasvim mirno mi je rekla- Šta se čudiš, pa onaj Turčin
koga si upoznala kod nas doprema mom mužu leblebije, kojima on snabdeva
pola niških pržionica kafe. To ti je onaj surogat, kod nas poznat kao naut. Ništa to nije štetno, leblebije
se ionako jedu, a kafa bude mnogo jeftinija. Ko pa danas može da primeti
je li kafa čista ili sadrži i surogate? I ko će pa baš da izmeri da li je surogata pet ili 15 posto u kafi?
SUROGATI PONOVO POSTAJU AKTUELNI
SUROGATI PONOVO POSTAJU AKTUELNI
U poslednje
vreme aktuelizuje
se opet
priča o “čistoj ili pravoj kafi”. I o surogatima u onoj- koja to nije.
Malo-malo pa se u rafovima, svejedno da li megamarketa ili malih radnji u kojima se sve kupuje na merenje,
pojavi neka nova vrsta kafe po neshvatljivo niskim cenama. Najčešće
gotovo nepoznatih proizvođača.
Problema
ne bi ni bilo da se prilikom prodaje tih jeftinih kafa s dodatkom surogata
(pravilnikom o prodaji proizvoda od kafe, dozvoljenih) poštuju odredbe pravilnika o deklarisanju – da na prednjoj strani pakovanja piše šta taj proizvod sadrži ili da
sam naziv proizvoda ukazuje na njegov sastav. Na nekim pakovanjima,
doduše, bar piše da ta kafa sadrži određeni procenat surogata. Jeste da
to nije baš lako uočljivo, da nije na prednjoj strani i da vam treba lupa pa da
dešifrujete ono “surogat pet odsto” u sastavu, ali bar nije prećutano.
Pitam se, koliki bi procenat surogata utvrdila laboratorijska kontrola,
kada bi neko bio zadužen da je obavi.
U
međuvremenu, dok se s deklarativne pređe na istinsku zaštitu potrošača, na nama
je da se štitimo sami. Ako ne na drugi način, ono- s lupom u ruci kada krenemo
u kupovinu. Da uspemo da pročitamo ona sitna slova koja kriju bar deo istine o
sadržaju surogata u kafi
koja nas mami neshvatljivo niskom cenom.
TEST NA SUROGATE
Za slučaj da
se želite uveriti sami u to kakvu kafu ste izabrali, evo recepta za mali test
na surogate u njoj.
Osim kafe,
potrebni su vam sirće, hladna voda i povidon jod.
U šolju sipati
skuvanu kafu, s koje se najpre ukloni pena pa se sačeka da se talog slegne. Tri supene kašike ove kafe sipati u čašu u kojoj je 150 do 200 ml vode, najbolje flaširane (samo
ne Prolom, zbog visoke Ph vrednosti). Promešati.
Dodati četiri
kašičice sirćeta i opet promešati.
U mlazu dodavati
povidon jod iz originalne bočice, uz mešanje.
Ukoliko rastvor ostaje braon boje, ma koliko povidon joda
dodavali- u kafi nema surogata.
Ako rastvor pomodri, to je dokaz prisustva surogata u kafi. Posle mešanja moguće
je da se modra boja izgubi, ali se stvara ponovo s nastavljanjem sipanja
povidon joda u mlazu i može se opet izgubiti- što zavisi od količine dodatog
surogata, odnosno skroba u njemu.
Prvi deo teksta o surogatima u kafi izazvao je živu polemiku, a nekima je priča o surogatima bila novost i podsticaj da sami dobiju odgovor na pitanje kakvu kafu piju. Pa bih vas zamolila i za odgovor na pitanje- da li biste kupili kafu koju inače kupujete i kada biste znali da sadrži surogate. Hvala vam.
Fotografije za ilustraciju su pozajmljene odavde
Нема коментара:
Постави коментар
Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.