Blogerska gastro igrica

Maja Petrović, prepoznatljiva po blogu Vitki gurman, nominovala me je za novu blogersku igricu, ovoga puta posvećenu ishrani i svemu što je vezano za ovu temu. Kako to obično biva kod ovih igrica, posle odgovaranja na njena pitanja, trebalo bi da smislim  11 pitanja i da nominujem 11 blogera koji će na njih odgovoriti.




Na pitanja sam odgovorila ko iz topa...  


Šta vas je zainteresovalo, privuklo kuvanju?
Moja majka  je bila klasična srpska domaćica koja je kuvala po receptima prenošenim s generacije na generaciju, a u kojima se, ne decenijama, nego možda i vekovima skoro ništa nije menjalo. Sem, naravno, upotrebe bibera ili onih mešavina suvih začina pod zajedničkim imeniteljem “vegeta”, koje smo svojski koristili sve dok nismo saznali da je ono žuto u njima skoro jednako pa otrov. Mom ocu savršeno je odgovarala takva kuhinja i da se on pita-o naš jelovnik ne bi dosegao dalje od punjenih suvih paprika, podvarka, pečenog mesa bilo koje vrste sa puuuuuno krompira (za koji se otimamo dok je još topao, tako da meso jedemo tek sutradan), pasulja, đuveča I možda još nekoliko jela  tipa musake, pohovanih paprika ili šnicli. A ja sam oduvek bila od onih osoba koje vole da probaju svaku vrstu hrane,svaki novi ukus, svaku namirnicu, svaku novu voćku ili povrćku koja se pojavi na našem tržištu, svaki novi recept koji izgleda dovoljno primamljivo. I tako sam počela da kuvam gotovo od malih nogu. Dobro, lažem malo- najpre sam počela da pravim kolače I torte, pa peciva i pite, a onda i da eksperimentišem sa ostalim receptima. I tako, ljubav između mene i kuhinje traje do danas, s tim što  sam ja  sve veća, a sledstveno tome kuhinja mi se sve više smanjuje, da ne kažem –biva mi tesna.



    Da li više volite da pripremate slana ili slatka jela i zašto?
         Slatka, apsolutno bez konkurencije. Jer obožavam slatkiše. Ali ih    spremam sve ređe, u nastojanju da se vratim bar na prošlogodišnju  kilažu.

Da li postoji neki sastojak ili jelo koje ne volite i da l’ to znači da su oni isključeni iz vašeg jelovnika?
Da mi ponude 1000 evra kako bih progutala jednu jedinu maslinku ili parče bilo kog kačkavalja, ne bih mogla. Nekorišćenje maslinki nadoknađujem maslinovim uljem, a kačkavalj nekako “svarim” u pecivu ili kada se istopi i sjedini sa ostalim sastojcima, pa se i ne oseća, bar ne direktno.

Koje vam je najomiljenije jelo koje ste pripremili po nečijem receptu  i da l’ postoji nešto što biste promenili u njemu?
Ajvar, onaj cepkani bez cepkanja, koji je osvojio simpatije bukvalno desetina hiljada čitalaca mog bloga Negoslava’s. Dobila sam ga davno od svoje sekretarice Sonje, kao iskupljenje zbog toga što je počela da me zove “šeki” kada sam joj zabranila da mi se obraća sa “šefice”. Naravno, nikada se ne držim preciziranih količina nijednog sastojka, ali mi je ajvar uvek perfektan i ako nešto pravim najbolje na svetu i bolje od bilo koga, onda je  to.



     Da li nečije recepte pripremate isključivo po njihovim upustvima ili već na prvu probu menjate po svom ukusu?
         Uvek  prvi put doslovce pratim recept. Inače, kako bih ako ne uspe znala je li greška do recepta ili do mene? Isto tako i onima koji bi da nešto   kuvaju po mom receptu, ali uz izmene, uvek savetujem promene tek pošto prvi put to urade poštujući original.

         Domaći ili strani prehrambeni proizvodi? Ovde me specijalno interesuje i zašto.
         Domaći. Sve  nešto mislim da naša prehrambena industrija nije dostigla toliki nivo tehnološkog razvoja da nam uvaljuje prerađenju plastiku kao hranu, da poštuju bar minimum standarda u proizvodnji i da tu hranu za nas kontrolišu naši ljudi, koji je takođe jedu. A ne ono, ista čokolada za domaće tržište  pravi se u Švajcarskoj,  po jednom receptu i sa jednim sastojcima, za tržište EU u nekoj od njima pripadajućih zemalja, opet po adekvatnom receptu,  a za Bakan, Bliski Istok itd u nekoj Turskoj, Tunguziji ili već gde i to po znatno izmenjenoj recepturi koja podrazumeva i sastojke strogo zabranjene u matičnim zemljama.

         Da li mislite da su svi prehrambeni i kulinarski proizvodi koji dolazi iz Francuske najboljeg kvaliteta?
Ne. Niti samo oni imaj tapiju na kvalitet, niti im je baš sve sasvim kvalitetno. I tamo jedu i izvrsnu hranu i bućkuriše. Doduše, davno sam bila, ali ono što nas je najviše oduševilo bilo je njihovo fantastično pecivo, kakvog sada kod nas ima na svakom koraku. Žalim što nisam probala guščju džigericu.

         Fruktoza ili šećer?
Fruktozu sam  kupila jednom u životu. Mislim, jedan kilogram. Potrošila sam je, doduše, ali nikad više nisam poželala da je kupim. Volela bih da se naviknem na steviju. Do tada je šećer nužno zlo. Ali, u sve manjim kolilčinama. Odavno smo prestali da  ga kupujemo na džak.

         Proteklih 20 godina alergije i netolerancije na pojedinu hranu su naglo skočile. Šta Vi mislite, zbog čega je to tako?
Imajući u vidu činjenicu sa koliko vrsta, kojih količina i na koliko načina dospelog do nas otrova smo “bombardovani”, čudi me što alergija nema i  više i češće. Ne preterujemo samo sa onim čuvenim otrovnim “E” u namirnicama, nego i sa kozmetikom  i sredstvima za higijenu  koja preko kože unosimo u organizam, sa raznim osveživačima, omekšivačima, a uz sve to smo bili   izloženi za vreme i posle bombardovanja Srbije kojekakvim ekperimentima, neprekidno i dalje obogaćivanim zaprašivanjima iz aviona koja za neke jesu sporna, ali su ipak evidentna. Skoro sam se naježila kada sam saznala da je velika grupa dece iz nekih naših gradova ostala oštećenog vida posle dobijanja stare i očito zbog toga štetne vakcine iz  čuvene  američke pomoći posle onog velikog rata, koju su nazivali Trumanovom. Da se u to vreme od javnosti nije sakrivala istina, možda nam se neke kasnije slične “epizode” ne bi dešavale, jer bismo i kolektivno  i pojedinačno bili obazriviji. U stilu, ne verujte Danajcima ni kada vam darove donose.

         Da li znate šta je GMO i ko je Monsanto?
Znam onoliko koliko su nam dostupne informacije u štampi i na netu. Čak i da se  preteruje sa ukazivanjima na opasnosti od  njih, sve  i da su te opasnoti duplo manje, verujem da je  postojanje GMO i Monsanta dovoljan razlog za zabrinutost. I za izbegavanje i sve te hrane u koju su ugrađeni neki drugi geni da bi davala više prinosa, bila otpornija i štatijaznam, a  i samog Monsanta i njegovih trovačkih proizvoda. Pupu, daleko bilo, ponavljam, a opet… ko zna koliko sam je i sama pojela, ako ne direktno kroz konkretnu “inkriminisanu” namirnicu sa mešavinom gena, ono kroz razne prerađevine koje sadrže i te GMO sastojke. Zato se divim svim onim javnim i tajnim Čuvarima Semena, u koje verujem kao u štih iz rukava, ako se obistine najzlokobnija predviđanja boraca protiv GMO zagađenja. Činjenica je da se čovečanstvo nikada nije usrećilo kada se igralo sa prirodom i da su čitavi gradovi i sela, čitave generacije ispaštale i ispaštaju i dan danas zbog svakojakih eksperimenata, ne samo kada je biljni i životinjski, pa i ljudski svet u pitanju, već i kada je reč  o kroćenju reka, mora I planina, zemljine utrobe I atmosfere… jer, sve se to, ma koliko zauzdano delovalo u nekom periodu, kad tad otme kontroli i podivlja. Pa nam vrati milo za drago, bilo poplavama, bilo zemljotresima, bilo  “samo” laganim i dugo neprimetljivim uništavanjem čovekovog zdravlja. 



      Sada sledi malo teži posao- smišljanje pitanja:

1. Kolika je vaša zbirka začina i koje najčešće koristite?
2. Jeste li probali tartar biftek i jeste li ga spremali?
3. Da li više verujete receptima sa blogova ili onima koje dobijate od prijateljica?
4. Koja su jela najzastupljenija u vašoj kuhinji leti, a koja zimi?
5. Kako pripremate jelovnik za svečane ručkove, slavlja i za veći broj gostiju? 
6. Imate li neki standardni jelovnik i u kojim prilikama i za koje goste se njega latite?
7. Šta obično spremate (ili biste spremali) kada imate strance na ručku-večeri-u gostima?
8. Postoji li jelo, kolač, pecivo... koje ne uspevate da napravite?
9. Da učestvujete na takmičenju za najukusnije jelo od samo četiri namirnice po svom izboru, šta biste skuvali?
10.Vaš izbor između - kafe i čaja, kolača i voćke, sladoleda i čokolade, mesa i ribe, cezar salate i pice, boze i gaziranog soka, piva i vina?
11.Za koju poslasticu biste dali i poslednji dinar?





     I najteži deo ovog zadatka- nominacije: 

1. Javorka - Kuhinjske čarolije 
2. Nataša - Coolinarija
3. Nataša - Nakyhandmade
4. Milja - miljalukić
5. Slavica- Nedođija
6. Danijela - provizija
8. Jelena - negakose
9. Aleksandra- aleksandranm
10.Lena- Mala Prge
11.Olja- odsvegaponešto

i da ne bude baš ženska momčad, dodajem pod br 12
Predraga- predragpopović

Naravno, mogu da se pridruže i svi koji žele da učestvuju u ovoj igrici- blogeri na svojim blogovima, a oni koji nemaju blogove na ova pitanja mogu da odgovore u komentaru ispod ovog teksta. Zahvaljujem svima.


fotografije sam pozajmila s Fejsbuka



11 коментара

  1. Gde me nadje? Ovih dana sam u pripremi ajvara po drugi put ove sezone. Sešću neki dan i odgovoriti :)

    ОдговориИзбриши
  2. Uzivala sam u ovim pitanjima i odgovorima koje si nam predstavila. Imam utisak ko da sam se dobro ispricala s'tobom. Naravno, tu sam, računaj na odgovore kada vreme dozvoli ali gledaću da bude što pre:) Kiss

    ОдговориИзбриши
  3. Baš lepo što si me nominovala jer ja volim da se igram, a i pitanja su ti lepa i intrigantna ;)

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala draga za poziv :) Evo i ovde da ti odgovorim.

    1. Kolika je vaša zbirka začina i koje najčešće koristite?
    Standardni začini, so, biber, domaća vegeta made by moja mama, đumbir, bosiljak, kari...mislim da je to to.
    2. Jeste li probali tartar biftek i jeste li ga spremali?
    Odgovor za oba potpitanja je njet
    3. Da li više verujete receptima sa blogova ili onima koje dobijate od prijateljica?
    Podjednako, mada se uglavnom ne pridržavam recepata baš 100%, volim da unesem izmene u toku pripreme hrane
    4. Koja su jela najzastupljenija u vašoj kuhinji leti, a koja zimi?
    Leti razne salate, piletina na razne načine, čorbice. Zimi....zimska hrana sarme, punjene paprike, pasulj, grašak...
    Piletina, spanać, krompir pire i salate su mi hrana za sva godišnja doba
    5. Kako pripremate jelovnik za svečane ručkove, slavlja i za veći broj gostiju?
    Još uvek sam na poziciji male od kuhinje, nisam do sada bila u prilici da sama organizujem neki veći ručak.
    6. Imate li neki standardni jelovnik i u kojim prilikama i za koje goste se njega latite?
    Da. Pasta ili pirinač sa nekim prelivom, najčešće od šampinjona. I moja čuvena neeeežna kupus salata
    7. Šta obično spremate (ili biste spremali) kada imate strance na ručku-večeri-u gostima?
    Isto što spremam i za "domaće" goste. Ili odemo u neki restoran
    8. Postoji li jelo, kolač, pecivo... koje ne uspevate da napravite?
    Dešava mi se da mi neko jelo ne uspe, ali nemam nijedno koje mi nikako ne uspeva.
    9. Da učestvujete na takmičenju za najukusnije jelo od samo četiri namirnice po svom izboru, šta biste skuvali?
    Testenina sa prelivom od šampinjona i crvene paprike
    10.Vaš izbor između - kafe i čaja, kolača i voćke, sladoleda i čokolade, mesa i ribe, cezar salate i pice, boze i gaziranog soka, piva i vina?
    Uh, težak izbor
    Kafa, meso, vino. Kolače i voćke, sladoled i čokoladu, cezar salatu i pizzu volim podjednako, stvarno ne mogu da se odlučim Ni bozu ni gazirani sok ne volim nešto, tako da biram nijedno.
    11.Za koju poslasticu biste dali i poslednji dinar?
    Ne pada mi na pamet ništa, ni slano ni slatko, za šta bih dala poslednji dinar.

    ОдговориИзбриши

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.