Kupujete li na Temu pijaci?

Jeftine tričarije koje nam mogu olakšati svakodnevne (ne)omiljene poslove, cenovno su značajno konkurentne sličnim sitnicama iz kineskih radnji i sa ostalih platformi, možete ih platiti i višestruko skuplje nemate li strpljenja i vremena da surfujete platformom Temu upoređujući cene, a za oštećenu robu možete ostvariti refundaciju.


Kažu da je Temu, kineska aplikacija na kojoj se prodaje jeftina roba, stvorena zapravo radi prikupljanja podataka od naručilaca robe i njihovog daljeg špijuniranja i krađe podataka. Slično kao i sve dosadašnje aplikacije, tvrdi se dalje, samo što su se ovi malo više zaigrali u toj špijunaži, pa su zaradili i packe u Evropskoj Uniji, gde su  "zbog svog naglog rasta  svrstani u „Veoma velike online platforme (VLOP'. :Obaveze za VLOP-e uključuju procenu i ublažavanje sistemskih rizika u vezi sa njihovim uslugama, kao što je promovisanje i prodaja falsifikovane robe, nesigurnih ili nelegalnih proizvoda i predmeta koji krše prava intelektualne svojine. Ukoliko to ne urade, moraće da plate kaznu u visini od 6% godišnjeg profita."

Kako god, prosečnog ovdašnjeg stanovnika ne brinu mnogo sve ove činjenice, a najmanje ona o špijunaži. Nedovoljno zaplašeni time šta sve može da nam se desi zbog te špijunaže na visokom nivou - tvrdi se još da su svi podaci koje ovakve kineske platforme prikupljaju dostupni njihovoj vladi, mnogi su pohrlili da se što pre snabdeju svim onim što im deluje primamljivo, a za šta su ocenili da im treba ili da će im uskoro zatrebati. Znam neke koji su ovom platformom zamenili sve dosadašnje na kojima su pazarili, kao i one koji su, poneseni ofanzivnom reklamom Temu-a na društvenim mrežama, pohrlili da se i sami uvere u  te blagodeti u koje nas nasmejani influenseri koji nam svaki čas iskaču ispred očiju, ubeđuju prosto nam namećući obavezu da ne propustimo povoljnu priliku kojom su oni već oduševljeni. I dok sledeće porudžbine već lete ka njima, oni grozničavo surfuju kroz ponudu ove aplikacije, žureći da se što pre opredele za proizvode čija će zbirna suma od 1.700 označiti da su ispunjeni uslovi za sledeću porudžbinu.

Ako ste već raskrstili sa opasnošću od kineske špijunaže na visokom nivou, šta vam je činiti želite li da prođete uistinu jeftino?

Prvo: valja imati dovoljno strpljenja i vremena i ne naručivati na prvu loptu. U praksi to izgleda ovako: ne znate li za jadac (da jedan isti proizvod na vrhu liste ima jednu cenu, nekoliko klikova mišem dalje drugu, a zatim i treću, petu, sedmu) može vam se desiti da nešto platite 510 dinara, a već prilikom sledeće pretrage, kada otkrijete ovu igrariju, vidite da to košta i 250 i 170, a imate li sreće, možete ga u danima specijalne ponude kupiti i za 73 dinara. Kutija za hleb, obična plastika u obliku pravougaonika, prodaje se i za 2700, ali i za manje od 700 dinara. Veštačka punđa, umetak za koju, staje 370, ali i 250 i 168 dinara.

Drugo: izuzetno pažljivo morate čitati prateći tekst uz fotografiju i cenu proizvoda. Mada pored fotografije predivne dvorišne stolice na sklapanje u opisu stoji da je reč o stolici za dvorište, plažu itd, iz poslednje rečenice se da naslutiti da je reč samo o sklopivom držaču za čašu i knjigu koji se montira na njen rukohvat. Ili, oduševe vas montirajuće police za ormare, bagatela kolko su jeftine, ali tek na fotografiji vidite da su u pitanju samo četiri držača za te police koji staju oko 180 dinara, a da police u stvari koštaju preko 1500 din. I tako dalje... do onog klipa na kojem se kida od smeha žena koja je upravo raspakovala naručenu jeftinu šerpu koja joj je - stala na dlan.

Treće: neka vas ne zbunjuju poruke pored određenih proizvoda da ta cena traje još samo dan, dva, tri ili nekoliko sati. Dobro, može se, hipotetički, i desiti da vam ispod spiska onogo što ste stavili u korpu, pojavi informacija da je po toj cenu sve rasprodato. Ali ćete za samo nekoliko minuta skrolovanja pronaći to isto po ceni koja se razlikuje dva ili tri dinara.

Ništa, ali baš ništa nećete propustiti dozvolite li sebi da sačekate, da sutra, prekosutra, još jednom, dvaput, triput, proverite spisak, da obrišete ono za šta shvatite da će vam samo zauzimati prostor i sakupljati prašinu, da pronađete nešto novo i interesantno.

I da: ne nasedajte na uznemiravajuća upozorenja koja širi konkurencija, i sama nesnađena u tom čudu od jeftinoće, Temu (bar za sada) nije prevara. Paket vam stiže u obećanom roku, ako ga probijaju dobijate 220 din kredita. Isporuka je besplatna. Kažu da je u poštama, na prijemu paketa, vanredno stanje i da angažuju i ostalo osoblje na pomoći oko evidentiranja prometa.

Ukoliko niste zadovoljni nekim proizvodom ili vam stigne oštećen, imate pravo na reklamaciju, za jednu isporuku, samo jedamput. Objasnite šta je u pitanju i samo klikćete po uputstvu: prihvatite povraćaj novca na  račun ili kroz kredit koji vam odobravaju za sledeću kupovinu. Sve bude rešeno u roku od nekoliko minuta. Koliko će ovako zadivljujuća ažurnost trajati, ostaje da se vidi. To verovatno zavisi od planirane dugoročnosti ovog biznisa ili "biznisa" i - od zadovoljstva onih kojima dostavljaju, prodaju ili ko zna šta već čine sa podacima kupaca.

Ne znam zašto mi pade na um upoređenje ove rabote sa nekadašnjim piramidalnim bankama. Možda i nema nikakve veze. A možda i ima, to ćemo saznati u budućnosti. Po najgorem scenariju, može se desiti da, kada se dostigne zadovoljavajući obim poslovanja i, shodno tome, zadovoljavajući nivo prikupljene sume za poručenu robu, Temu jednostavno ispari iz naših kompjutera.

Imajući u vidu ozbiljnost kineske privrede, kineske vlade i njihovog veoma krupnog koraka kojim čvrsto koračaju ka budućnosti u kojoj imaju ozbiljne namere da budu neprikosnoveni, realno je očekivati da se to ne desi.

A ko zna, možda u međuvremenu ponude i daleko kvalitetniju robu. Po daleko povoljnijim cenama ;)



Нема коментара

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.