Maja Petrović, prepoznatljiva po blogu Vitki gurman, nominovala me je za novu blogersku igricu, ovoga puta posvećenu ishrani i svemu što je vezano za ovu temu. Kako to obično biva kod ovih igrica, posle odgovaranja na njena pitanja, trebalo bi da smislim 11 pitanja i da nominujem 11 blogera koji će na njih odgovoriti.
Na pitanja sam odgovorila ko iz topa...
Šta vas je zainteresovalo, privuklo kuvanju?
Moja majka je bila klasična srpska domaćica koja je
kuvala po receptima prenošenim s generacije na generaciju, a u kojima se, ne
decenijama, nego možda i vekovima skoro ništa nije menjalo. Sem, naravno, upotrebe
bibera ili onih mešavina suvih začina pod zajedničkim imeniteljem “vegeta”,
koje smo svojski koristili sve dok nismo saznali da je ono žuto u njima skoro
jednako pa otrov. Mom ocu savršeno je odgovarala takva kuhinja i da se on pita-o
naš jelovnik ne bi dosegao dalje od punjenih suvih paprika, podvarka, pečenog
mesa bilo koje vrste sa puuuuuno krompira (za koji se otimamo dok je još topao,
tako da meso jedemo tek sutradan), pasulja, đuveča I možda još nekoliko jela tipa musake, pohovanih paprika ili šnicli. A
ja sam oduvek bila od onih osoba koje vole da probaju svaku vrstu hrane,svaki
novi ukus, svaku namirnicu, svaku novu voćku ili povrćku koja se pojavi na
našem tržištu, svaki novi recept koji izgleda dovoljno primamljivo. I tako sam
počela da kuvam gotovo od malih nogu. Dobro, lažem malo- najpre sam počela da
pravim kolače I torte, pa peciva i pite, a onda i da eksperimentišem sa ostalim
receptima. I tako, ljubav između mene i kuhinje traje do danas, s tim što sam ja
sve veća, a sledstveno tome kuhinja mi se sve više smanjuje, da ne kažem
–biva mi tesna.
Da li više volite da pripremate slana ili slatka jela i zašto?
Slatka, apsolutno bez konkurencije.
Jer obožavam slatkiše. Ali ih spremam sve ređe, u nastojanju da se vratim bar
na prošlogodišnju kilažu.
Da li postoji neki sastojak ili jelo koje ne volite i da l’ to
znači da su oni isključeni iz vašeg jelovnika?
Da mi ponude 1000 evra kako bih
progutala jednu jedinu maslinku ili parče bilo kog kačkavalja, ne bih mogla. Nekorišćenje
maslinki nadoknađujem maslinovim uljem, a kačkavalj nekako “svarim” u pecivu
ili kada se istopi i sjedini sa ostalim sastojcima, pa se i ne oseća, bar ne
direktno.
Koje vam je najomiljenije jelo koje ste pripremili po nečijem
receptu i da l’ postoji nešto što biste
promenili u njemu?
Ajvar, onaj cepkani bez cepkanja, koji
je osvojio simpatije bukvalno desetina hiljada čitalaca mog bloga Negoslava’s.
Dobila sam ga davno od svoje sekretarice Sonje, kao iskupljenje zbog toga što
je počela da me zove “šeki” kada sam joj zabranila da mi se obraća sa “šefice”.
Naravno, nikada se ne držim preciziranih količina nijednog sastojka, ali mi je
ajvar uvek perfektan i ako nešto pravim najbolje na svetu i bolje od bilo koga,
onda je to.
Da li nečije recepte pripremate isključivo po njihovim upustvima ili već
na prvu probu menjate po svom ukusu?
Uvek prvi put doslovce pratim recept. Inače, kako
bih ako ne uspe znala je li greška do recepta ili do mene? Isto tako i onima
koji bi da nešto kuvaju po mom
receptu, ali uz izmene, uvek savetujem promene tek pošto prvi put to urade
poštujući original.
Domaći ili strani prehrambeni proizvodi? Ovde me specijalno interesuje i
zašto.
Domaći. Sve nešto mislim da naša prehrambena industrija
nije dostigla toliki nivo tehnološkog razvoja da nam uvaljuje prerađenju
plastiku kao hranu, da poštuju bar minimum standarda u proizvodnji i da tu
hranu za nas kontrolišu naši ljudi, koji je takođe jedu. A ne ono, ista
čokolada za domaće tržište pravi se u
Švajcarskoj, po jednom receptu i sa
jednim sastojcima, za tržište EU u nekoj od njima pripadajućih zemalja, opet po
adekvatnom receptu, a za Bakan, Bliski
Istok itd u nekoj Turskoj, Tunguziji ili već gde i to po znatno izmenjenoj
recepturi koja podrazumeva i sastojke strogo zabranjene u matičnim zemljama.
Da li mislite da su svi prehrambeni i kulinarski proizvodi koji dolazi
iz Francuske najboljeg kvaliteta?
Ne. Niti samo oni
imaj tapiju na kvalitet, niti im je baš sve sasvim kvalitetno. I tamo jedu i izvrsnu hranu i bućkuriše. Doduše, davno sam bila, ali ono što nas je najviše
oduševilo bilo je njihovo fantastično pecivo, kakvog sada kod nas ima na svakom
koraku. Žalim što nisam probala guščju džigericu.
Fruktoza ili šećer?
Fruktozu sam kupila jednom u životu. Mislim, jedan
kilogram. Potrošila sam je, doduše, ali nikad više nisam poželala da je kupim.
Volela bih da se naviknem na steviju. Do tada je šećer nužno zlo. Ali, u sve
manjim kolilčinama. Odavno smo prestali da ga kupujemo na džak.
Proteklih 20 godina alergije i netolerancije na pojedinu hranu su
naglo skočile. Šta Vi mislite, zbog čega je to tako?
Imajući u vidu
činjenicu sa koliko vrsta, kojih količina i na koliko načina dospelog do nas
otrova smo “bombardovani”, čudi me što alergija nema i više i češće. Ne preterujemo samo sa onim
čuvenim otrovnim “E” u namirnicama, nego i sa kozmetikom i sredstvima za higijenu koja preko kože unosimo u organizam, sa
raznim osveživačima, omekšivačima, a uz sve to smo bili izloženi za vreme i posle bombardovanja Srbije
kojekakvim ekperimentima, neprekidno i dalje obogaćivanim zaprašivanjima iz
aviona koja za neke jesu sporna, ali su ipak evidentna. Skoro sam se naježila
kada sam saznala da je velika grupa dece iz nekih naših gradova ostala
oštećenog vida posle dobijanja stare i očito zbog toga štetne vakcine iz čuvene
američke pomoći posle onog velikog rata, koju su nazivali Trumanovom. Da
se u to vreme od javnosti nije sakrivala istina, možda nam se neke kasnije
slične “epizode” ne bi dešavale, jer bismo i kolektivno i pojedinačno bili obazriviji. U stilu, ne
verujte Danajcima ni kada vam darove donose.
Da li znate šta je GMO i ko je Monsanto?
Znam onoliko koliko
su nam dostupne informacije u štampi i na netu. Čak i da se preteruje sa ukazivanjima na opasnosti
od njih, sve i da su te opasnoti duplo manje, verujem da
je postojanje GMO i Monsanta dovoljan
razlog za zabrinutost. I za izbegavanje i sve te hrane u koju su ugrađeni neki
drugi geni da bi davala više prinosa, bila otpornija i štatijaznam, a i samog Monsanta i njegovih trovačkih proizvoda. Pupu, daleko bilo,
ponavljam, a opet… ko zna koliko sam je i sama pojela, ako ne direktno kroz
konkretnu “inkriminisanu” namirnicu sa mešavinom gena, ono kroz razne
prerađevine koje sadrže i te GMO sastojke. Zato se divim svim onim javnim i tajnim Čuvarima Semena, u koje verujem kao u štih iz rukava, ako se obistine
najzlokobnija predviđanja boraca protiv GMO zagađenja. Činjenica je da se
čovečanstvo nikada nije usrećilo kada se igralo sa prirodom i da su čitavi
gradovi i sela, čitave generacije ispaštale i ispaštaju i dan danas zbog
svakojakih eksperimenata, ne samo kada je biljni i životinjski, pa i ljudski
svet u pitanju, već i kada je reč o
kroćenju reka, mora I planina, zemljine utrobe I atmosfere… jer, sve se to, ma
koliko zauzdano delovalo u nekom periodu, kad tad otme kontroli i podivlja. Pa
nam vrati milo za drago, bilo poplavama, bilo zemljotresima, bilo “samo” laganim i dugo neprimetljivim uništavanjem
čovekovog zdravlja.
Sada sledi malo teži posao- smišljanje pitanja:
1. Kolika je vaša zbirka začina i koje najčešće koristite?
2. Jeste li probali tartar biftek i jeste li ga spremali?
3. Da li više verujete receptima sa blogova ili onima koje dobijate od prijateljica?
4. Koja su jela najzastupljenija u vašoj kuhinji leti, a koja zimi?
5. Kako pripremate jelovnik za svečane ručkove, slavlja i za veći broj gostiju?
6. Imate li neki standardni jelovnik i u kojim prilikama i za koje goste se njega latite?
7. Šta obično spremate (ili biste spremali) kada imate strance na ručku-večeri-u gostima?
8. Postoji li jelo, kolač, pecivo... koje ne uspevate da napravite?
9. Da učestvujete na takmičenju za najukusnije jelo od samo četiri namirnice po svom izboru, šta biste skuvali?
10.Vaš izbor između - kafe i čaja, kolača i voćke, sladoleda i čokolade, mesa i ribe, cezar salate i pice, boze i gaziranog soka, piva i vina?
I najteži deo ovog zadatka- nominacije:
1. Javorka - Kuhinjske čarolije
2. Nataša - Coolinarija
3. Nataša - Nakyhandmade
4. Milja - miljalukić
5. Slavica- Nedođija
6. Danijela - provizija
7. Jelena-jelenapantic blog
8. Jelena - negakose
Naravno, mogu da se pridruže i svi koji žele da učestvuju u ovoj igrici- blogeri na svojim blogovima, a oni koji nemaju blogove na ova pitanja mogu da odgovore u komentaru ispod ovog teksta. Zahvaljujem svima.
fotografije sam pozajmila s Fejsbuka
fotografije sam pozajmila s Fejsbuka
Gde me nadje? Ovih dana sam u pripremi ajvara po drugi put ove sezone. Sešću neki dan i odgovoriti :)
ОдговориИзбришиPolako. Ima dana.
ИзбришиUzivala sam u ovim pitanjima i odgovorima koje si nam predstavila. Imam utisak ko da sam se dobro ispricala s'tobom. Naravno, tu sam, računaj na odgovore kada vreme dozvoli ali gledaću da bude što pre:) Kiss
ОдговориИзбришиjedva čekam, cmok
ИзбришиTu sam.Aj' svrati na čas:)
ИзбришиBaš lepo što si me nominovala jer ja volim da se igram, a i pitanja su ti lepa i intrigantna ;)
ОдговориИзбришиa sad... na radni zadatak :)
ИзбришиHvala draga za poziv :) Evo i ovde da ti odgovorim.
ОдговориИзбриши1. Kolika je vaša zbirka začina i koje najčešće koristite?
Standardni začini, so, biber, domaća vegeta made by moja mama, đumbir, bosiljak, kari...mislim da je to to.
2. Jeste li probali tartar biftek i jeste li ga spremali?
Odgovor za oba potpitanja je njet
3. Da li više verujete receptima sa blogova ili onima koje dobijate od prijateljica?
Podjednako, mada se uglavnom ne pridržavam recepata baš 100%, volim da unesem izmene u toku pripreme hrane
4. Koja su jela najzastupljenija u vašoj kuhinji leti, a koja zimi?
Leti razne salate, piletina na razne načine, čorbice. Zimi....zimska hrana sarme, punjene paprike, pasulj, grašak...
Piletina, spanać, krompir pire i salate su mi hrana za sva godišnja doba
5. Kako pripremate jelovnik za svečane ručkove, slavlja i za veći broj gostiju?
Još uvek sam na poziciji male od kuhinje, nisam do sada bila u prilici da sama organizujem neki veći ručak.
6. Imate li neki standardni jelovnik i u kojim prilikama i za koje goste se njega latite?
Da. Pasta ili pirinač sa nekim prelivom, najčešće od šampinjona. I moja čuvena neeeežna kupus salata
7. Šta obično spremate (ili biste spremali) kada imate strance na ručku-večeri-u gostima?
Isto što spremam i za "domaće" goste. Ili odemo u neki restoran
8. Postoji li jelo, kolač, pecivo... koje ne uspevate da napravite?
Dešava mi se da mi neko jelo ne uspe, ali nemam nijedno koje mi nikako ne uspeva.
9. Da učestvujete na takmičenju za najukusnije jelo od samo četiri namirnice po svom izboru, šta biste skuvali?
Testenina sa prelivom od šampinjona i crvene paprike
10.Vaš izbor između - kafe i čaja, kolača i voćke, sladoleda i čokolade, mesa i ribe, cezar salate i pice, boze i gaziranog soka, piva i vina?
Uh, težak izbor
Kafa, meso, vino. Kolače i voćke, sladoled i čokoladu, cezar salatu i pizzu volim podjednako, stvarno ne mogu da se odlučim Ni bozu ni gazirani sok ne volim nešto, tako da biram nijedno.
11.Za koju poslasticu biste dali i poslednji dinar?
Ne pada mi na pamet ništa, ni slano ni slatko, za šta bih dala poslednji dinar.
Hvala... svakako više volim da čitam tvoje psihološke tekstove, ali i ovo nije loše.
ИзбришиPa jeste, više sam inspirisana za pisanje nego za kuvanje :)
Избришиhvala Danijela
ОдговориИзбриши