Mala škola prodaje za kreativce (3)- Tamarini radovi ipak stigli širom planete

Prve reakcije na tekstove iz ove male serija saveta kreativnih namenjenih
kreativnima pokazuju koliko su ovakvi tekstovi potrebni i korisni. Oni koji su 

našli svoj put, iako i dalje tragaju , za boljim, uvek imaju šta da pokažu, objasne

i kažu onima koji sve to tek traže. Pa stoga ne bi bilo loše da i ostali svoja 

iskustva podele  sa nama. Unapred hvala.

Zovem se Tamara Rančić i imam 29 godina. Do  22. godine sam živela u Nišu, a onda sam pre skoro sedam godina došla u Kruševac. Ovde sam upoznala svog dečka Vladu, koji radi kao profesor matematike, ali uz to učestvuje i u izradi gotovo svega što izlazi iz radionice Tam's Geminariuma.

Posle studija književnosti koje sam morala da napustim po odlasku iz Niša, u Kruševcu sam diplomirala na Visokoj školi za vaspitače, a ubrzo posle toga sam dobila i Cambridge sertifikat za napredni engleski. Sada ne radim u toj struci, a jako teško i slabo nalazim primenu i Cambridge kvalifikacija.

Pa ipak, pošto izradu nakita, raznovrsnih modnih dodataka i lepih upotrebnih predmeta osećam kao svoj istinski poziv, mogu reći da se bavim onim čime sam oduvek želela da se bavim. No, potrebno je još vremena, truda, rada i trunčice sreće, da se ova moja i naša ljubav pretvori u pravi posao i izvor prihoda. To jeste naš suštinski cilj i nameravamo da istrajemo sve dok ga ne ostvarimo.
Kada neko od najranijeg detinjstva oseća strast prema izradi malih dragocenosti koje mogu usrećiti nekoga i bavi se time na ovaj ili onaj način čitavog zivota, onda mislim da je najprirodnije i jedino 'pravedno' da ta ljubav presraste u pravu profesiju.  Nadam se da ću uskoro moći da kažem da je takva i moja priča.

Izradom nakita se bavim praktično od ranog detinjstva . Do sedme, osme godine sam eksperimentisala sa zemljom, travčicama, košticama voća ... i od njih pravila stvarčice koje su bile više dekorativne nego za nošenje. Sa deset-jedanaest godina sam vec uveliko pravila nakit za sebe i za drugarice i to se nastavilo u narednih nekoliko godina, ali nažalost i dalje u amaterskom duhu, jer sam koristila uglavnom reciklažu i improvizaciju, kao jedine dostupne načine da nešto napravim...I tada sam jako želela i volela to da radim, ali nisam imala nikakvih sredstava da 'uozbiljim' svoj rad.




  • TAM'S GEMINARIUM
Moj rad je polako prelazio u profesionalnu i fokusiranu izradu nakita i raznovrsnih modnih dodataka kao i beležnica, futrola, torbi, kutijica za nakit, lampica, čak i manjih komada nameštaja, sam krenula da radim sa  Vladom, pre nekoliko godina. I tada je u početku to bilo prvenstveno za prijatelje i sebe, najviše zbog toga što sam tada bila na studijama i nisam stizala da pravim sve ono što sam želela. Čim sam diplomirala, odmah sam krenula da koristim vreme za izradu svega onoga što je toliko dugo 'čekalo' da nastane! Naša prodajna strana na Facebook-u- virtuelna radnja Tam's Geminarium, postoji malo manje od godinu ipo dana, tako da je u decembru 2012. krenula prodaja na netu. U međuvremenu smo, jula 2013, otvorili i online-prodavnicu na internacionalnom sajtu za kupovinu i prodaju rukotvorina- Etsy! Tako sada imamo mogućnost da prodajemo svoje radove širom sveta.

  • Možeš li da nam malo detaljnije objasniš...kako vam ide,ima li problema, jel pare stignu na vreme, prave li naše banke neke probleme?


  • Bilo bi nezahvalno da kažem da smo nezadovoljni prodajom i uspostavljanjem našeg brenda Tam's Geminarium na internetu. Ali, svakako ima puno prostora za napredovanje! Zaista se trudimo na sve raspoložive načine da 'raširimo' priču o ovome što radimo, da naš rad učinimo vidljivim što većem broju ljudi, naravno pokušavajući da prevaziđemo sve vrste granica- od materijalnih do državnih! Za sada prodaje idu sporijim tempom i kod nas i na svetskom tržištu, ali narudžbine stalno stižu tako da ne mogu i ne želim da se žalim.
    Takođe, možemo da se pohvalimo time da su naši komadi dospeli na mesta kao što su Novi Zeland, Engleska, Francuska, Holandija i već nekoliko američkih država. Zato ne gubimo motivaciju i entuzijazam, već nastavljamo da radimo punom parom verujući da se stvari razvijaju u dobrom pravcu.

  • SNAĐI SE I NAPLATI
  • Šta biste voleli da se promeni u toj regulativi, pa da vam bude bolje?
  • Kada je u pitanju prodaja na Etsy-ju, za sada je to još dosta komplikovano za prodavce iz Srbije. Kao što je već poznato svima koji se bave internet-prodajom, kod nas PayPal servis još nije počeo da funkcioniše dvosmerno, što znači da i dalje ne možemo da primamo novac od prodaja tim putem! Preostale opcije za naplaćivanje novca od prodaja na Etsy-ju svode se na devizne račune i kartice, ali ni ta varijanta nije trenutno dostupna ljudima iz Srbije! Svodi se na to da je nama u Srbiji PayPal jedini način za preuzimanje novca, a ni to nam nije dostupno! 
  • Inače, prodaja kod nas funkcioniše bez problema. Kada kupac naruči nešto, dogovorimo se odmah oko slanja i uglavnom šaljem paketiće već sledećeg dana. Koristim Post Express i šaljem danas-za-sutra, tako da jako brzo kupcu stiže paket. Za naplaćivanje, u zavisnosti od dogovora sa kupcem, najčešće koristim pouzeće ile Post Net.
  • Medjutim, ako čovek išta nauči u ovoj zemlji, to je da bude snalažljiv, pa smo mi pronašli rešenje. Ipak, ovo rešenje će biti od koristi samo onima koji imaju nekoga u inostranstvu, gde je PayPal dvosmeran. Na sreću, mi imamo prijatelja van zemlje, koji je pristao da nam 'pozajmljuje' svoj PayPal nalog kada je potrebno da kupci uplate novac za naš kupljeni komad, tako da svi kupci zapravo uplaćuju novac njemu, a novac kasnije stiže do nas.

  • PREDSTAVITI SE U PRAVOM SVETLU

   Šta bi najpre preporučila onima koji tek tragaju za putevima prodaje
   naplate svojih proizvoda? 

    Savetovati druge koji se hrabro upuštaju u prodaju na netu je malo nezahvalno, s obzirom na to da ni mi još ne možemo da kažemo da smo u potpunosti zadovoljni rezultatima ovakve prodaje.
  • Mogu 'usmeriti' ljude na razmišljanja o načinu na koji se roba plasira. Jako je bitno predstaviti svoje proizvode u pravom svetlu. Slike proizvoda moraju biti jasne i upečatljive, da odmah privuku pažnju potencijalnih kupaca, a istovremeno treba da poseduju nešto jedinstveno po čemu će se izdvajati iz 'mora' sličnih komada i čime će predstavljati autora! Takođe, bilo bi dobro uključiti ime svog brenda na fotografije proizvoda- savet koji sama još nisam poslušala ali ću uskoro, kako bi ljudi što lakše povezivali konkretni naziv sa baš tim i takvim proizvodima. Dobro je, takođe, davati popuste kako novim, tako i vernim kupcima. To u uslovima življenja u Srbiji nije jednostavno, dobro mi je poznato, ali je više nego dobar kompromis kada se uzme u obzir da se zauzvrat dobija divna saradnja sa sve više ljudi. I kada su u pitanju cene proizvoda, treba ih zadržati na nivou 'dostupnog' prosečnom čoveku u Srbiji, jer moramo imati na umu u kakvom trenutku i materijalnim teškoćama živimo. Besmisleno je precenjivati svoj rad i 'lupiti' cenu koja će možda biti glavni razlog što neko ko je jako želeo nije kupio određeni proizvod! Uvek je bolje prodati više komada po nižim cenama, nego formirati elitistički i negativni utisak o svom radu i radnji.

    Kakve su mogućnosti reklamiranja na netu?
  • U smislu poboljšanja trenutne situacije, kada je u pitanju konkretno naša i prodaja na internetu uopšte, ono što se logično nameće kao rešenje je proširivanje mogućnosti za reklamiranje i stizanje do što šireg kruga ljudi. Facebook ne daje te mogućnosti, jer se svaki vid oglašavanja i reklamiranja naplaćuje. A jasno je da je za biznis u začetku, takav vid troška luksuz. Etsy je u tom smislu drugačiji, jer se tamo i svoji i tuđi proizvodi mogu prikazivati i reklamirati na razne načine- neki su besplatni a drugi dosta povoljni, mada je uprkos posvećenosti i tom aspektu posla i dalje neizvesno da li će to doneti više prodaja... Magičnog rešenja, nažalost, nema. Čovek samo mora verovati u to što radi, u vrednost i svrhu onoga što stvara i ne sme se odustati! Ako se stalno ulažu ogromna strast, trud, vreme i delovi duše u rad koji je uz to nekome istinski poziv, onda ni uspeh ne može izostati. Bar ja u to verujem i tako ću nastaviti da stvaram i živim.
























Нема коментара

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.