Srpsko novinarstvo danas- medijsko pomračenje istine na primeru nelegalne gradnje jedne crkve

"Bunim se protiv medijskog mraka!!! 
Juce i danas je dokazano da vise nema slobodnih medija. Onih koji ce izvestavati o tome kako drzava obecava Dom zdravlja a gradi crkvu brvnaru na tom mestu, o tome kako policija ne dolazi kada se obijaju stanovi ali dolazi kada treba da se nekom uvuce u ....! U Naselje Stepa Stepanovic dolazi se po glasove i po parce zemlje da politicari nakon izbora namire svoje glasace! I treba da nas 'preuzmu' Arapi, kompletno, jer mi sami ne znamo sta je zakon a jos manje kome SMEMO da se obratimo kada se zakon krsi! Nema ni dozvole, nema ni podataka o izvodjacu radova, nema nicega, ali ima policije i opstinskih organa Opstine Vozdovac da isteruje majke sa bebama sa zemljista koje su, zajedno sa drugim komsijama, one platile da bi imale Dom zdravlja, da bi imale pijacu, da bi imale kakav-takav trzni centar! Ako pomislite da kupite stan od drzave, doooobro razmislite, imacete lepo okruzenje, fine komsije koje se nadaju ispunjenju obecanja isto kao i vi, komsije koje veruju u ono sto im pise u ugovoru ..i osecaj neopisive nemoci. Mozda sve obecano i dobijete, ali uz 2.000 potpisa, 500 strana na forumu i 15 protesta. Samo je steta sto te proteste nece imati ko da snimi, a i verovatno ce doci policija da vas na silu otera kuci, jer, mi smo zapravo vrlo demokratsko drustvo, gde samo idioti sa dva zuba u glavi sto su do juce pili pivo ispred prodavnica i drzali pecenjare, ali su bliski vlasti, danas imaju kome da se obrate. Unapred se izvinjavam svim svojim prijateljima ako budemo prinudjeni da uskoro blokiramo Nemanjinu ili neku drugu vaznu ulicu jer nemamo drugi nacin borbe. Tamo bar ne smeju da nas rasteruju, ipak je previse javno."



     Ovaj očajnički vapaj stanara Naselja "Stepa Stepanović" u Beogradu danima je, krajem februara,  deljen na društvenim mrežama kao jedini, u tom trenutku, način da javnost čuje za ugrožavanje  njihovih prava. I to ne samo zbog nelegalne gradnje jednog, prilikom kupovine stanova nepominjanog objekta na mestu na kojem je planiran drugi- u ovom trenutku najpotrebniji, dom zdravlja, već i zbog predugog i neshvatljivog ćutanja svih institucija države koje postoje zarad zaštite prava i pravde.


     O tome zašto je neko odlučio da baš na mestu na kojem je stanarima prilikom kupovine stanova pokazivan dom zdravlja, započne, pa još nelegalno, baš crkvu, pa uz to baš brvnaru sa sve duhovnim centrom, možemo samo da nagađamo.(" Ovo je klasičan primer pranja para mafije preko crkve koja ne mora da pravda prihode tako da nije uopšte šala. Neće da izađe na dobro."- samo jedno od mišljenja istaknuto na linkovanom forumu stanara Naselja).




   samo mali deo karikaturalnog prikaza situacije i nagađanja stanara "Stepe" o    tome ko je krivac za otimanje njihovog doma zdravlja


     O celokupnom tom zamešateljstvu  pisala sam već ovde i ovde.



nelegalna gradnja crkvice brvnare počela je na mestu planiranom za dom zdravlja

     Ukratko, za neobaveštene koje mrzi da čitaju- stanari naglašavaju da su obmanuti prilikom kupovine stanova, kada su im predočavani i prateći sadržaji u Naselju, koji su ih i "ubedili" da baš ovde kupe stan.



                     ova slika  doma zdravlja vrtela se dok su stanovi prodavani


     I samo što su se izborili da na mestu tih sadržaja- preko potrebnog doma zdravlja, a zatim pijace, tržnog centra itd, bude sagrađena benzinska pumpa i točionica za gas(???), počela je na mestu gde su očekivali dom zdravlja, gradnja crkve-brvnare. Pa još nelegalno, dakle bez ikakvih dozvola, na terenu neopremljenom onako kako to građevinski propisi nalažu i sa radnicima-volonterima koji su "došli da pomognu gradnju".

    Posle nekoliko dana apsolutnog medijskog ćutanja, kao da nije reč o ogromnom naselju projektovanom za skoro 15.000 ljudi, pojavili su se, stidljivo, oprezni tekstovi u nekim medijima.

     "Novosti" suštinu problema  situacije vide u tome da su se stanari u Naselju podelili oko stava za crkvu ili protiv nje. Kao da valjda imaju mogućnost da biraju, pa zaludni ne znaju šta će pre?!


"TEMELj novog hrama u naselju Stepa Stepanović ovih dana ponovo je "podelio" stanare ovog novopečenog voždovačkog naselja. Naime, radnici su početkom nedelje počeli da ograđuju prostor za crkvu, koja bi trebalo da bude izgrađena na praznoj parceli, ali je ovo izazvalo nezadovoljsto nekih meštana. Ogorčeni sugrađani u petak su protestovali jer misle da će, zbog podizanja hrama u naselju - izgubiti obećani dom zdravlja."

A podnaslov ovog teksta je posebna priča 

"Nastavlja se nezadovoljstvo meštana novog voždovačkog naselja, grupa od 30-ak stanara ometa radove na crkvenom hramu, strahujući da će zbog toga ostati bez obećanog doma zdravlja"

pa, valjda zarad veće uverljivosti, citiraju i neimenovanog radnika koji kaže

- Nismo imali dozvolu za rad, ali smo je sada nabavili i nastavljamo po starom - priča jedan od radnika. - Ljudi dolaze, žale se jer kažu da neće crkvu na ovom mestu. Ipak, mi sa tim nemamo ništa. Nismo plaćeni, došli smo da pomognemo da se izgrade temelji i obezbedi ceo prostor. Odazvali smo se na poziv crkve, ne dobijamo nikakvu platu za ovo.

i to u trenutku kada od dozvole, kao ni danas, nema ni slova d!!

     Prilično neinformativan, tipičan nenovinarski tekst, u kojem sve vrvi od nepoznavanja situacije i jasno govori o tome da autor nije ni želeo da se bavi činjenicama i istinom.


     Ubrzo sledi i ovaj naslov u "Blicu",

"Vesić je sa stanovnicima naselja "Stepa Stepanović" otišao do mesta gde je počela gradnja crkve, a građani traže da se tu sagradi dom zdravlja."


 a za divno čudo, hvala im bar na tome, kada već ne umeju ni da rasčlane istinu i informaciju od neistine, niti da je saznaju - usudili su se da objave komentare koji im ukazuju na istinu. Iskreno, nisam verovala u to da će objaviti moj komentar, a objavili su ga- 


Negoslava Stanojevic 
Subota, 01. 03. 2014. 15:06h
Tipičan primer novinarskog neznanja, loše namere ili zloupotrebe - građani NE TRAŽE Dom zdravlja umesto crkve, već traže da se ispoštuje ono što je obećano kada su davali pare za stanove!!! Dakle, crkva tada nije bila ni u zamislima, a kamo li u urbanističkom planu. I žitelji naselja NEMAJU NIŠTA PROTIV CRKVE, ali se bune protiv nelegalne gradnje crkvice, pa još brvnare, na mestu gde je urbanističkim planom predviđen dom zdravlja. Izgradnju crkve na drugom mestu, ne onom uzurpiranom od doma zdravlja, svi će jednodušno pozdraviti. Volela bih da aovo objašnjenje ne završi u korpi za otpatke.Hvala.

     "Novosti" PONOVO insistiraju na, žiteljima Naselja nepoznatoj, "podeljenosti stanara"

"Dok su stanari su podeljeni po pitanju toga koja ustanova bi trebalo da ispuni ova prostor, da li škola, crkva ili dom zdravlja, temelji duhovne kuće već se postavljaju, ali bez potrebne dokumentacije."

Doduše, ovoga puta bar pominju i činjenicu da je reč o nelegalnoj radnji- valjda pod pritiskom valjanih, informativnih i pravih novinarskih tekstova u nekim objektivnim medijima. Jes da je stidljivo, al je rečeno, nekako.

    I konačno, u duhu pravog Novinarstva, tekst u "Politici"! Novinar "Politike" ne  citira anonimnog radnika na nelegalnom gradilištu, ne pominje izmišljenu podeljenost među stanarima, na baca prašinu u oči poluistinama- on za odgovore pita one koje i treba da pita, pa tako čitaoci ovog lista mogu da saznaju

"- Da crkva nije ucrtana u plan naselja, potvrdili su u Građevinskoj direkciji Srbije, koja je izgradila „Stepu”

 Otkud verski objekat u naselju ne zna ni Aleksandra Damnjanović, pomoćnica ministra.

Mi nismo izdali dozvolu za gradnju hrama. Dobili smo inicijativu od Srpske pravoslavne crkve da se u kompleksu gradi crkva, ali ti pregovori još traju. Ona mora da bude podignuta po zakonu, neophodno je da bude predviđena planom, kao i da se zadovolje drugi parametri za građevinsku dozvolu – ističe Damnjanovićeva.

Niko se nije obratio ni Urbanističkom zavodu, tvrdi direktor te ustanove Nebojša Stefanović, niti u vreme izrade urbanističkog projekta „Stepe”, na osnovu koga je država izdala dozvole za stambeno-poslovni kompleks, niti kada je minulog leta izmenjen taj dokument."

I uz to, "Politika" daje reč i IMENOVANOM predstavniku stanara

"Stanari čekaju škole, vrtiće, dom zdravlja...
– Ovo sa crkvom je vrhunac nepoštovanja zakona. Ona se pojavljuje na komercijalnoj parceli, koja pre toga nije preimenovana u javnu – objašnjava Vladimir Vićovac, član Upravnog odbora Udruženja stanara naselja, koje je prošlog leta pokrenulo masovne proteste protiv podizanja benzinske pumpe koja im, kako kažu, nije predočena kada su kupovali stanove. Pod njihovim pritiskom i uz obećanje resornog ministra Velimira Ilića, direkcija je odustala od gradnje pumpe.
Kupujući stanove po ceni od 1.290 evra za kvadrat platili smo i izgradnju dve škole, dva vrtića, doma zdravlja i tržnog centra. Ti sadržaji su nam obećani kada smo birali stanove, a potom je direkcija promenila planski dokument. Veliku parcelu (komercijalne namene) podelila je na šest manjih i na jednoj ubacila benzinsku pumpu. Površina tržnog centra je smanjena, ucrtana  je pijaca, supermarket... Još je neizvesno da li ćemo dobiti dom zdravlja – upozorava Vladimir Vićovac."

***
     U medjuvremenu stanari su uspeli, snagom argumenata i svoje istrajnosti da isteraju pravo, pravdu i poštovanje zakona- da se zaustavi nelegalna gradnja crkve, da se ne zaustavi obećana im gradnja doma zdravlja i- da se nastave razgovori sa nadležnima, kako svoje proteste ne bi iz "Stepe" preselili ispred Vlade Srbije. 
     Upravo ovaj rezultat protesta stanara i njihovih pregovora sa  predstavnicima nadležnih i prozvanih institucija ukazuje na to da su bili apsolutno u pravu u traženju da država preko svoje Direkcije za izgradnju ispuni ono na šta se obavezala onda kada im je prezentovala suštinu naselja u kojem im je prodavala stanove.
     Ovakvim, neobjektivnim, neznalačkim i neprofesionalnim pisanjem, ti neobjektivni mediji naneli su žiteljima "Stepe" višestruke štete. Od kojih je najveća stvaranje, nametanje utiska da su bezbožnici, protivnici i neprijatelji naše Crkve. A ako je neko neprijatelj Crkve, to su oni koji su nasilno, bezbožnički i u inat i Bogu i narodu, preko noći počeli da grade verski objekat  tamo gde je narodu rečeno da će da se leči.
     Još jedno u nizu ponavljanja tvrdnje medija koji su suštinu probema videli u izmišljenoj podeli stanara- crkvu niko nikada nije dovodio u pitanje, niti bi većina stanara "Stepe" imala nešto protiv nje. Samo da je za njenu gradnju zauzeto neko mesto koje nije namenjeno domu zdravlja. I sigurna sam, čak i da je i u tom slučaj građena nelegalno, niko ne bi rekao ni reč.

    Zašto se većina medija obrukala na primeru izveštavanja o protestu stanara "Stepe"?
     Zato što su, pretpostavljam, pritisnuti mukom autocenzure- da se, ne daj bože, ne zamere... vlastima, Crkvi, vernicima, Bogu, kome god. A autocenzura, narasla na temeljima izmišljenog ili stvarnog straha, je mnogo veća pošast objektivnog novinarstva  i od cenzure same.
    Pa onda urednik odluči da na događaj koji se tiče onolikog broja ljudi i koji može da se izrodi u skandal ogromnih razmera, pošalje nekog pripravnika, priučenog novinarčića ili najvećeg poslušnika- svejedno koga od njih, jer će svako posao otaljati do besmisla.
   Pa onda taj novinarčić (u duši ili po znanju, svejedno) ne sme da pita ništa i nikoga ko bi mu pomogao da rasvetli situaciju, nego mu strah i izdeklamovane instrukcije "izdiktiraju" nemušti tekstić koji istinu ne zadovoljava ni u kom slučaju, ali zato služi svrsi za koju je naručen.
Pa, na kraju, ni on ni urednik koji je takvom pisaniju kumovao ili bar odlučio da baš taj neuki ili poslušni dobije taj zadatak, ne izvuku nikakve pouke. Niti požele da se iskupe novim, istinitim tekstom, nego i dalje seju poluinformacije i dezinformacije.

     Čitalac novina, na svu sreću, danas ima prilike da se obavesti iz nekoliko izvora. Da uporedi činjenice, sučeli stavove i argumente, izvuče zaključke.

     Zato me, baš, najviše i čudi sloboda koju sebi daju mediji koji zaobilaze istinu i konstruišu informacije od činjenica koje odgovaraju njima ili onima koje slušaju. Dokle misle da će trajati?
     




2 коментара

  1. Oh, Negice, tako mi je žao što nam se takve stvari događaju. I sama se pitam: dokle?
    Što se medija tiče, nekada smo imali Bastilju od televizije, Politiku koju smo prestali da čitamo krajem devedesetih, negde 98, pa joj se vratili posle petog oktobra, a sada je ponovo ne čitamo iz istih razloga. No, sada svi mediji rade za nekoga, da je to borba za opstanak, jer i novinari moraju da žive, ne mogu rizikovati da izgube posao, da li su ljudi svuda toliko iskvareni životom i padom na svim poljima, željom za još i još, kažu da bogatašima nikada nije dosta, nisam pametna. Ne verujem da će skorije biti bolje, ne za mog života. Što se naselja tiče, bojim se da je to sve borba sa vetrenjačama. I još nešto, kao verujuća, jako dobro razlikujem crkvu od Boga, ovo sve nije od Boga već od ljudi.

    ОдговориИзбриши
  2. Mediji imaju dosta razloga da se pribojavaju elektronskih portala- em su brži, em se ne boje i ne podležu autocenzuri. Ako štampane medije to ne dovede u red, u borbi za čitaoce, ne znam ko će i šta će.

    ОдговориИзбриши

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.