5 saveta da vam svaka torta bude - i uspešna i najbolja

Niste vešta domaćica, plašite se debakla, nikada niste pekli korice, bojite se da vam fil ne p(r)oteče, a  šam ne spadne? Uz veru u sebe i dobar recept, koji poštujete do tančina bar prvi put, ni najkomplikovanija torta  neće predstavljati problem.



     Pre nekoliko godina poslala sam recept za reformu - s razlogom nazvanu kraljicom torti, virtuelnoj prijateljici koja živi u Španiji. Nisam ni slutila da je ona neuka nevešta domaćica kada su torte u pitanju , pa sam joj samo napisala - skuvati na pari.... itd, smatrajući da "se podrazumeva" šta to znači.
     - Što ti meni ne reče koliko se kuva na pari onaj fil, nego smo kusali tortu - javila mi se noću kasno na čet,  kada je otpratila goste,pa me posle prvog šoka i osećanje krivice koje je probudila u meni, utešila - Svejedno, dobila sam komplimente ko nikada, a recept je već otputovao za Barcelonu.


     Od tada, kad god dajem recepte, objasnim ih do tančina. Ranije sam mislila da se podrazumeva - šoljica je šoljica za kafu, a šolja je šolja za belu kafu, ali se od tada podrazumeva da i to objasnim. I niko mi se više nikada nije požalio da mu neki moj recept nije uspeo. Štaviše, svi su bili izuzetno zadovoljni, tim pre što smam mnoge ubedila da razbiju svoje tabue u vezi sa sopstvenim umećem.
     Osim onih kometara ispod mojih gastro postova na ovom blogu, o tome svedoči i Malaprge na svom blogu, u šta se možete uveriti, recimo, ovde. O njenom oduševljenju kada je umesila fenomenalne Moskva šnite, posle onolikih vajkanja - na mogu, ja ne umem korice da pravim, bojim se omanuću, daj neku lakšu, ovo je teško... neću ni da pričam.Fotografiju njenih prvih Moskva šnita objavila sam ovde.
    A kada smo već kod te torte, čiji se originalni recept čuva kao tajna istoimenog hotela, predložiću vam da pogledate šta kaže Coolinarija ovde.

     Pošto sam pogazila sve SEO savete poznavalaca pisanja uspešnih i zapaženih tekstova na blogu, da se vratim na  obećanu suštinu.

1. Nema loših i neuspešnih domaćica i kuvarica, niti kuvara, ima samo loših i neuspešnih recepata. 
    Budite sigurni, ako vam trud nije uspeo, pre će biti da vam taj koji vam je dao recept nije otkrio sve tajne, nego da ste vi omanuli. 
     Birajte recepte proverenih domaćica, one u kojima je svaka stavka pripreme do detalja opisana.


     Bar je sada lako - toliko  je kvalitetnih  gastro blogova, čiji autori nesebično dele savete i objašnjavaju svaku stavku u kuvanju i kada steknete poverenje u nekoga, držite se njega.
     Izaberite, dakle, nekoliko kvalitetnih gastro blogova kojima verujete i čiji vam recepti objašnjavaju svaku sitnicu i budite sigurni  da  nikada nećete omanuti.

2. Kada prvi put imate neki recept u rukama, pridržavajte ga se  do poslednjeg detalja.
     Dešava se, ponekad, da poželite neku izmenu, u vezi s količinom šećera, brašna, oraha...ma, bilo čega - i možda ste  u pravu, ali ako negde omanete i nečim niste zadovoljni, nećete znati da li je to zbog recepta ili vašeg eksperimenta.
     Jednom me je FB prijateljica iz Novog Sada pitala, šta misliš, da nije previše ceo puter i margarin za Moskva šnite, da li da smanjim nešto ili zamenim slatkom pavlakom. Odgovorila sam joj, bolje prvi put napravi duplo manju trotu onako kako piše, a sledeći put uvodi promene koje ti se čine prihvatljivim - bar nećeš da psuješ mene, nego sebe ako omaneš. 

3. Obavezno koristite pek papir.Čak i ako ne piše u receptu.
    I onda kada ne piše da ga treba podmazati, ja ga podmažem. Što je sigurno, sigurno.

4. Njeno veličanstvo - čačkalica!
    Ne peku sve rerne isto. Ono - peći 20 minuta na 200 stepeni, nekada može da bude odličan savet, ali se može desiti i da kora pregori i da bude nepečena. Dakle, i pre isteka ovog vremena, slobodno otvorite vrata rerne - sem u slučaju kada je izričito naglašeno da se tolikoitoliko minuta rerna ne otvara, pa čačkalicom proverite kako stoje stvari. Ako, kada zabodete čačkalicu u koricu pa je izvadite, na njoj ima tragova nepečenog testa, produžite koji minut pečenje. Ili bar isključite rernu kako piše, ali ostavite koru još koji minut da se dopeče.

5. Ne paničite, ako vam se pocepa korica prilikom skidanja papira!
     I to se desi, ponekad. Pogotovo ako je sva od oraha - da se to ne bi desilo, uvek se u koricu stavlja bar jedna kašika brašna, pa i tada cepanje ili lomljenje nije isključeno. Posle nekoliko korica, savladaćete i veštinu njihovog pravljenja iz jednog dela, a do tada - slobodno pokupite sve komadiće, složite ih kao da nisu pokidani a fil će ih spojiti tako da se neće ni primetiti da su cepane. A i da se malo vidi, šta fali?
     U slučaju da  dugačke korice potapate u mleko ili neki sirup, pa se bojite da će se pokidati prilikom filovanja torte,slobodno ih presecite na pola. I one će biti sastavljene filom, tako da se neće ni uočiti da su sečene.

     I sada mu dođe ko nagrada za trud i čitanje, sve dovde, sublimirano pod stavkom
6. sve ono što sam ispustila da kažem, i dalje pogrešno smatrajući da se neke stvari podrazumevaju, a čitaoci me u komentarima podsetili, hvala im - sud u kojem se muti, mora biti sasvim, sasvim suv, brašno mora da bude uvek meko, a  jaja, sobne temperature, obavezno,mute se uvek u jednu stranu - ovo za jednostano mućenje  se odnosi ne samo na torte, nego i na  belanca za puslice i na majonez i sve ostalo što treba da se  "nadigne" ili da poraste.
     A izgleda će post biti dopunjavan, kako se ja ili neko od čitalaca doseti - setih se jednog saveta koji posebno preporučujem početniocama, a kada se izveštite zaobiđite ga - poželjno je orahe i mlevenu čokoladu i brašno sipati jednu po jednu kašiku, pa umešati, pa sipati itd- dok se sva količina ne utroši. I da, naravno da se jaja mute mikserom, ali samo dok ne budu dobro umućena, pa se pristupa sipanju oraha i brašna-tada se mikser odlaže i brašno, orasi i čokolada umešaju se u umućena jaja varjačom, lagano.

Budući da predstoje neke tehničke intervencije na blogu i da će se komentari možda izgubiti, kopiram komentare

Hvala ti na ideji za još jedan post na ovu temu. Samo da pročačkam sveske.

Jafiпре 1 године

A gde je fil? Ponekad se dogodi da tu nastane problem i torta ne uspe kako treba :( Ima i tu par caka koje iskusne domaćice znaju, nadam se da sad sledi post i o filu :) Ipak je torta bez njega nemoguća, a mnoge domaćice baš tu uprskaju :) Dobrih saveta nikad dosta :)

Negoslava Stanojevicпре 1 године

I tako, ti postade majstor za pečenje korica.

malaprgeпре 1 године

Ja sam vec rekla, dobar i detaljan recept, savjeti iskusne domacice i dobra volja, vise su nego pola posla. Ja sam dosta napredovala uz tvoje savjete, svakako ;), i hvala ti na tome i na strpljenju kada te zapitkujem razne sitnice kod kojih sam nesigurna. Uvijek imas pravi odgovor na sve

пре 1 године

Jaja koja se mute, na sobnoj temperaturi.

Negoslava Stanojevicпре 1 године

eeeee, da- hvala, ubacujem u tekst odmah

cy3aпре 1 године

Е то кување на пари никако да савладам! Ваљда ћу налетети на неки рецепт где је лепо објашњено шта значи "кувати жуманца на пари, док се не добије потребна густина". Ја сам инжењер, мени све мора да се нацрта! А иначе експериментишем, и то стално. Некад успе, некад не, али се увек лепо поједе :)

cy3aпре 1 године

Дакле, остаје ми да научим тај шапутави језик куваног крема од жуманаца :) Кад испробам (и успе) јавићу :)

Negoslava Stanojevicпре 1 године

Ali zaista je tako,časna reč- sve je stvar iskustva. I sećno.

Snežana Maricicпре 1 године

Hvala ti na dobrim savetima. Iako sam iskusna domaćica, i sve mi je poznato, dobro je podsetiti se. Ono što ja mogu dodati je da je bitno naoružati se strpljenjem i ne paničiti ako nešto ne ide kako treba. Tu sam grešku pravila kao mlada domaćica, platila je nekim neuspesima, i sada, ako bi se i desio neki maler, ne dozvoljavam sebi da se nasekiram, jer tada još više grešimo. Praktičan savet za torte, dopuna tvom tekstu: Mlevene orahe, lešnike, ili šta god što ide u kru, pre nego što sjedinimo sa umućenim jajima ili belancima, kako god recept zahteva, dobro je izmešati na suvo, tako teži orasi neće pasti na dno prilikom pečenja i kora će biti vazdušasta. Srećno i uspešno u kulinarskim poduhvatima. Prijatno!
1
 ·  Одговори

пре 3 месеца

meni to sa jajima nikad nije upalilo, samo hladna se lepo umute :( Ali mislim da ste zaboravili reći neukima da su margarin ne sme u vruć fil da se stavlja, inače se nikad neće stegnuti, a treba izbegavati isto i sa orasima i sličnim plodovima, jer puste masnoću. Puter sme :)

Negoslava Stanojevicпре 1 године

Tako je, Nale.

Naleпре 1 године

Nemojte ovo shvatiti kao filozofiranje ali meni je za recept (bilo koje vrste jela) najbitnija iskrenost i velikodušnost osobe od koje recept trazim. Zato, nikada i ne pitam za recept osobe koje su sujetne, sitnicave duse i misle da su samo one u stanju da pripreme bas to jelo ili poslasticu. Od takvih osoba nikada necete dobiti potpun recept, a neretko ce to biti s'namerom izmenjena količina sastojaka ili sama vrsta potrebnog sastojka. Moj savet je da UVEK prepoznate recept, tako što ćete prethodno prepoznati narav osobe od koje ćete recept zatražiti. Dalja objašnjenja bila bi suvišna:)))
Прикажи мање

Tajanaпре 1 године

Pa ja recimo uvek kad treba da umutim cela jaja penasto prvo mutim belanca pa onda dodam jedno po jedno žumance muteći mikserom jer tako uštedim bar 10 minuta a smesa je penastija. A moj savet za fil na pari - uzmite recept za neki fil na koji se kuva na pari. ako je fil sa celim jajima, utoliko bolje, ako je od žumanaca belanca zamrznite, napravite komisbrot ili puslice. A fil lepo skuvajte onako kako vi mislite da treba :-D Najgore što može da se desi je da dobijete kremastu preukusnu poslasticu koju možete da poslužite u čašama sa šlagom ili keksom. Meni NIŠTA nije pomoglo i nijedan savet i godine posmatranja, samo iskustvo. I da, šne od belanaca. Imam nekoliko recepata sa njim na blogu. Plašila sam ga se ranije i vidim da se neke mlađe devojke plaše- koristim bakinu caku, kada se špinuje šećer, prvo počne da šapuće :-) zaista, oni mehurići će tako da zvuče, onda izvadite malo kašičicom na tacnu i umočite kažiprst. Ako se između njega i palca formira neprekidna šećerna nit kada ih spojite pa razdvojite, sirup je gotov i sipate ga u belanca a posudu sa belancima stavite u sudoperu punu hladne vode. Pašće mi na pamet još nešto eventualno korisno, odlična ideja za tekst i odličan tekst


meni to sa jajima nikad nije upalilo, samo hladna se lepo umute :( Ali mislim da ste zaboravili reći neukima da su margarin ne sme u vruć fil da se stavlja, inače se nikad neće stegnuti, a treba izbegavati isto i sa orasima i sličnim plodovima, jer puste masnoću. Puter sme :)
   




18 коментара

  1. Ja sam vec rekla, dobar i detaljan recept, savjeti iskusne domacice i dobra volja, vise su nego pola posla. Ja sam dosta napredovala uz tvoje savjete, svakako ;), i hvala ti na tome i na strpljenju kada te zapitkujem razne sitnice kod kojih sam nesigurna. Uvijek imas pravi odgovor na sve :)

    ОдговориИзбриши
  2. A gde je fil? Ponekad se dogodi da tu nastane problem i torta ne uspe kako treba :( Ima i tu par caka koje iskusne domaćice znaju, nadam se da sad sledi post i o filu :) Ipak je torta bez njega nemoguća, a mnoge domaćice baš tu uprskaju :)
    Dobrih saveta nikad dosta :)

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala ti na ideji za još jedan post na ovu temu. Samo da pročačkam sveske.

    ОдговориИзбриши
  4. Ej, Nego, 'aj pokvari kompjuter pa pravi tortu, a Vuki i ja dolazimo da popravimo kompjuter 9i tortu)!
    :-D

    ОдговориИзбриши
  5. Vidi ti malog bezobwaznika, on bi sada preko pite tortu!!! Ljubim te, nemoj mi baksuziraš, dobićeš je radije bez razloga nego da mi se ovo mašinče pokvari.

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala ti na dobrim savetima.
    Iako sam iskusna domaćica, i sve mi je poznato, dobro je podsetiti se.
    Ono što ja mogu dodati je da je bitno naoružati se strpljenjem i ne paničiti ako nešto ne ide kako treba. Tu sam grešku pravila kao mlada domaćica, platila je nekim neuspesima, i sada, ako bi se i desio neki maler, ne dozvoljavam sebi da se nasekiram, jer tada još više grešimo.
    Praktičan savet za torte, dopuna tvom tekstu: Mlevene orahe, lešnike, ili šta god što ide u kru, pre nego što sjedinimo sa umućenim jajima ili belancima, kako god recept zahteva, dobro je izmešati na suvo, tako teži orasi neće pasti na dno prilikom pečenja i kora će biti vazdušasta.
    Srećno i uspešno u kulinarskim poduhvatima.
    Prijatno!

    ОдговориИзбриши
  7. Е то кување на пари никако да савладам! Ваљда ћу налетети на неки рецепт где је лепо објашњено шта значи "кувати жуманца на пари, док се не добије потребна густина". Ја сам инжењер, мени све мора да се нацрта!
    А иначе експериментишем, и то стално. Некад успе, некад не, али се увек лепо поједе :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E, draga moja, ovde crtanje ne pomaže. Jednostavno, iskustvo će te najbolje naučiti - bitno je tokom kuvanja na pari stalno mešati, najbolje ručnom mutilicom. otprilike, da se početna gustina svede negde oko polovine.
      I evo još jednog saveta - kada sam pitala prijateljicu kada je slatko gotovo, ona mi je rekla, onda kada počne da - šapuće. Tako ti je i sa kuvanim kremom od žumanaca - precizne mere nema, ako je neko zna molila bih da napiše, a ja samo mogu dodati - neka bude otprilike kao puding.

      Избриши
    2. Дакле, остаје ми да научим тај шапутави језик куваног крема од жуманаца :) Кад испробам (и успе) јавићу :)

      Избриши
    3. Ali zaista je tako,časna reč- sve je stvar iskustva. I sećno.

      Избриши
  8. Jaja koja se mute, na sobnoj temperaturi.

    ОдговориИзбриши
  9. Pa ja recimo uvek kad treba da umutim cela jaja penasto prvo mutim belanca pa onda dodam jedno po jedno žumance muteći mikserom jer tako uštedim bar 10 minuta a smesa je penastija.
    A moj savet za fil na pari - uzmite recept za neki fil na koji se kuva na pari. ako je fil sa celim jajima, utoliko bolje, ako je od žumanaca belanca zamrznite, napravite komisbrot ili puslice.
    A fil lepo skuvajte onako kako vi mislite da treba :-D
    Najgore što može da se desi je da dobijete kremastu preukusnu poslasticu koju možete da poslužite u čašama sa šlagom ili keksom.
    Meni NIŠTA nije pomoglo i nijedan savet i godine posmatranja, samo iskustvo.

    I da, šne od belanaca. Imam nekoliko recepata sa njim na blogu. Plašila sam ga se ranije i vidim da se neke mlađe devojke plaše- koristim bakinu caku, kada se špinuje šećer, prvo počne da šapuće :-) zaista, oni mehurići će tako da zvuče, onda izvadite malo kašičicom na tacnu i umočite kažiprst. Ako se između njega i palca formira neprekidna šećerna nit kada ih spojite pa razdvojite, sirup je gotov i sipate ga u belanca a posudu sa belancima stavite u sudoperu punu hladne vode. Pašće mi na pamet još nešto eventualno korisno, odlična ideja za tekst i odličan tekst.

    ОдговориИзбриши
  10. Nemojte ovo shvatiti kao filozofiranje ali meni je za recept (bilo koje vrste jela) najbitnija iskrenost i velikodušnost osobe od koje recept trazim. Zato, nikada i ne pitam za recept osobe koje su sujetne, sitnicave duse i misle da su samo one u stanju da pripreme bas to jelo ili poslasticu. Od takvih osoba nikada necete dobiti potpun recept, a neretko ce to biti s'namerom izmenjena količina sastojaka ili sama vrsta potrebnog sastojka.
    Moj savet je da UVEK prepoznate recept, tako što ćete prethodno prepoznati narav osobe od koje ćete recept zatražiti.
    Dalja objašnjenja bila bi suvišna:)))

    ОдговориИзбриши
  11. meni to sa jajima nikad nije upalilo, samo hladna se lepo umute :(
    Ali mislim da ste zaboravili reći neukima da su margarin ne sme u vruć fil da se stavlja, inače se nikad neće stegnuti, a treba izbegavati isto i sa orasima i sličnim plodovima, jer puste masnoću. Puter sme :)

    ОдговориИзбриши

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.