UMETE DA URADITE, A NE ZNATE DA PRODATE - OVO JE PREDLOG KO STVOREN ZA VAS

 - Umete li da uradite nešto što biste rado i unovčili, ali ne znate kako da to uradite? Evo jednog odličnog predloga, čija realizacija zavisi od svih nas!   




     Moja blog drugarica Merima Simovljević Aranitović zaintrigirala me je svojom idejom, za koju verujem da ima puno izgleda za uspeh. Imajući u vidu činjenicu da je toliko kreativnih i vrednih žena, a i muškaraca, kojima bi odgovaralo da materijalizuju svojih ruku i svoga uma delo, zamolila bih vas da kažete i svoj stav o svemu što Merima predlaže u tekstu koji sledi. To bi nam pomoglo da se više angažujemo na realizaciji njene ideje, ukoliko pokažete interesovanje za ovakav vid saradnje. 


      Negoslava me je zamolila da napišem nekoliko reči o jednoj inicijativi koju sam pokrenula pre nekoliko dana. Naime, već duže vreme razmišljam o nečemu što sam  nazvala JA OVO UMEM RADIM – kao neku berzu naših znanja i veština koje možemo pametno iskoristiti. Prvo, želim da se ogradim – nije to nikakva organizacija, nije ni stranka, ni udruženje, niti se ja bavim posredovanjem, angažovanjem.

     Moja ideja je da se i  žene i muškarci pokrenu. Ja mogu da pokušam da pokrenem Novi Sad, Negoslava može Niš, svaka blogerka koja je voljna da se priključi može da širi ideju - JA OVO UMEM DA RADIM. Kao što rekoh - ja umem da podučim dete iz srpskog, naučim ga da napiše sastav, umem da pravim blogove, FB stranice i tome slično, ali ne umem da napravim ajvar, da sašijem zavesu, okrečim... Neko bi možda voleo da mu napravim stranicu na Fejsbuku u zamenu za, recimo, šivenje suknje. Ili za neku drugu vrstu zamene, kako se dogovorimo. Ovo je samo ilustracija onoga o čemu želim da kažem u tih nekoliko reči iz uvoda.


     Ponoviću priču sa svog bloga  – kupila sam na net licitaciji novu tašnu i MUBB cipele za 200 dinara. Kad sam pitala ženu kako joj se to isplati, ona reče da već pet godina ne radi i da je to način da napuni budžet. Pomislim, 200 dinara – pa dok stigne do stana ona je to već potrošila a da je recimo menjala za dve tegle ajvara, pekmeza, ili neke slične zimnice imala bi veću korist, a neko bi kuvajući zimnicu za sebe onaj višak zamenio za cipele, torbu.

      Opet, setih se svoje bake. Ona je, recimo pravila divne kolače i njoj su komšinice na selu donosile voće i povrće, a baka im je zauzvrat za svečane prilike pekla torte. Još jedan lični primer – pre nekoliko godina, zbog nekih zdravstvenih problema pitala sam jednu ženu da li bi mi ponekad spremila stan – one teže poslove. Ona je pristala – po potrebi je dolazila sve dok nije našla posao u jednom preduzeću. Tada sam našla drugu divnu ženu koja mi je s vremena na vreme pomagala, a kad je rešila da se vrati u svoje rodno mesto, preporučila mi je jednu devojku – kaže njoj treba. I dan danas ja je po potrebi angažujem. Ona ume i to brzo radi, ja za to vreme uradim neke druge poslove koje ja umem i koji meni donesu novac i svi smo srećni.



     Tako mi je sinula ideja da pokušamo da se pokrenemo i da pokrenemo  žene – jedna ume da čuva decu, drugoj treba malo slobodnog vremena. Neko bi dopunio budžet štrikajući, a neko treći recimo spremajući. Nekom opet treba žena koja će joj donositi namirnice sa pijace... Ima bezbroj mogućnosti kako dopuniti budžet, kako saznati ko u vašem komšiluku ume nešto lepo da radi a vama baš ta usluga treba, ili vi ljudima možete da ponudite nešto što je vaše umeće.

     Ponudila sam da na blogu otvorim jednu kategoriju u kojoj bi svaka od žena mogla u nekoliko rečenica da opiše šta to nudi i ostavi svoj mail. Neko će to pročitati i kontaktirati je. Nekako hoću da probudimo svest i samosvet, da ulijemo samopouzdanje i veru u duše divnih žena oko nas.

     Danas mnogi kukaju da nema posla ili da ne mogu da skrpe kraj s krajem. Ovo je ideja da se osetimo korisnim, upoznamo nekog novog i možda kroz to poznanstvo ostvarimo i neku saradnju.

     Jedino čega se plašim jeste jedna vrlo čudna pojava u našem društvu. Što smo siromašniji to više glumimo neki stari sjaj. Kad nekom kažem da kupujem u second hand radnjama i da uživam u tome – dobijem odgovor od nekih da se gade tuđih stvari, da ne mogu da preturaju po koječemu, da je to ispod časti, a ja sam neke od najlepših detalja svoje garderobe baš tamo našla. Tako je i sa poslovima – s jedne strane svi kukaju da posla nema, a kad im se ponudi neki, za početak slabije plaćen ,stiže odgovor da je za te pare bolje sedeti u kući.

      Takav stav bih volela da se promeni, da se otvorimo i budemo jedna drugoj podrška i pomoć. Okupljamo se i solidarišemo samo kad su loše stvari u pitanju, a ja bih volela da se pokrenemo i ponudimo jedna drugoj svoja znanja i veštine. Ko zna dokle nas to može odvesti.

     Znači: ja za Novi Sad nudim ženama, devojkama, bakama jednu rubriku na svom blogu – JA TO UMEM DA RADIM da napišu šta to one umeju da rade, šta bi kao uslugu drugim ženama mogle da ponude i da time, eto, pokrenemo lanac robno-naturalno-finansijske pomoći jednih drugima. Ja mogu da pišem o tome, da motivišem, da podržavam, da pružam i svoje usluge, ali volela bih da mi se pridruže i sugrađanke koje imaju šta lepo da ponude. Isto bih predložila i drugim blogerkama – ako su voljne da jednu rubriku na svom blogu poklone svojim sugrađankama – koje bi poslale kratak opis onog što nude i mail (može i slika tog nečeg lepog), pa da se potpomažemo.

     I još jednom da naglasim – nije to internet prodaja, nije ni biro za zapošljavanje, nije nikakva profitna akcija. Ja se nudim samo da pokrenem priču i pozivam, kako svoje Novosađanke da ponude svoje usluge jedna drugoj, tako i blogerke, da pokrenu slične akcije u svojim gradovima.

      Da vidimo da li smo dovoljno jake i voljne sebi i drugima da pomognemo.
                                                                                                     

Fotografija je uzeta odavde


Negoslava Stanojevic дели ово преко Google+

пре 1 године  -  Дели се јавно
 
 
 · 
Одговори
 
Odlicna ideja! Spodelicu post :)
 
Bojim se da ovde ništa nećete postći. Dobrodošli na Fb, Mreža Ja ovo umem da radim.
 
Dajem casove gitare, sa teorijom muzike putem interneta /Skyp-om/. Klasicna /spanska/, dzez, rock i narodna sa prostora Balkana, ali i sire.
 
Dobrodošlica za Vas. Drago mi je.
 
Evo i ja se prijavljujem, ja sam u Beogradu i bavim se raznim rucnim radovima, heklam pletem, pravim razne kapice, salove,rukavice, torbice. Poslala sam zahtev za uclanjenje u grupu u Beogradu "ja to umem"
 
Fino ste ovo zamislili, jos da realizujete, jos da se ne pojavljuju razne naduvane frajle, koje umisljaju ovdje da neko, jos da narod ima love, mada svaka roba nadje kupca, foliranata i lopova svudje pa i ovdje. Sretnooooooooo drage moje..
 
Hvala na lepim željama. Nadamo se da će svi biti pošteni, kao što je i ideja sama. A para ionaako nema, jer je ovde reč samo o razmeni usluga i onogaa što znamo da uradimo.
 
Jako mi se svidja ideja! Bravo!
 
Hvala, dobrodošli u FB grupu Mreža- ja to umem.
 
Sjajno! A možda možete i da prihvatite da formirate mrežu u svom gradu? Posetite ako ste na Fb grupu Mreža- ja to umem.
 
Imala sam ovu istu ideju na pameti, ali je nisam nikada pokrenula. Odlično, ja sam za, umem da šijem jednostavnije stvari - ne garderobu, nego nadstolnjake, torbe i sve to sa raznim aplikacijama. Uflekane ili poderane stvari pretvaram u nove, dodajući na njih aplikacije...Slikam akril na plarnu i suvi pastel, imam lepih slika! Poslaću vam slike nekih svojih radova. Pozdrav iz Subotice!
 
Ja sam skroz za, ideja mi se dopada i ako je neko raspolozen da se prikljuci u Zemunu ja sam tu....Znam svasta nesto pocevsi od sivenja(poznata sam po krpljenju pocepane odece, farmerki posebno...na rupici osvanu izvezene pecurke,kucice,leptirici ili sta vec vlasnik pocepane odece zeli...) ,strikanja,vezenja,crtanja,pravljenja zimnice...umem da masiram,tj. da otkocim ukocene...Pravim carobni melem koji kao one kaubojske vodice leci sve,ali bez sale ovaj melem zaista leci...Umem da crtam.Pravim nakit od perlica.Radim rucni rad koji niko ne radi( evo ovde mozete pogledati sta radim http://home.comcast.net/~hamiltonrant/aleksandra/home.html ) Bravo za ideju ja sam skroz za pozdrav i napred
Прочитајте више
 
Hvala.Sačekaćemo smernice, detaljnije, pa da počnemo da se organizujemo po gradovima.
 
Možete li da se uključite u grupu Mreža- ja to umem, na Fejsbuku?
 
Divni ste svi :)
 
Sjajna ideja. Pridružujem se! Podeliću ovaj post na svom blogu i napisaću nekoliko reči. Mene ne brine mnogo ta čudna pojava u našem društvu, ovo i nije za one koji pate od taštine, to je luksuz u današnje vreme, i takve osobe nisu naša ciljna grupa. Neka nam je svima sa srećom.
 
Sve nas je više. I dobrodošlica svima, za početak.
 
Odlična ideja! Podržavam :)
 
Dobrodošla u grupu Mreža- ja to umem na Fb.
 
Drage naše druge, neobično me raduje ovolika prihvaćenost same ideje. Zbog vas ćemo požuriti i ubrzo dobijate detaljnije informacije, a do tada - razvijajte svoju kreativnost i budite vredne.
 
Ana, čekamo te na Fb, grupa Mreža- ja to umem.
 
I ja sam za :) Dobra i uvek korisna ideja koju treba sprovesti u delo :)
 
Vidimo se na FB - grupa, Mreža- ja to umem.
 
Odlična ideja! Ja sam uvek za akciju i saradnju :)
 
Pridružite nam se na Fb, grupa Mreža- ja to umem.
 
Divna ideja. Zelim da se ukljucim i pomognem koliko je u mojoj moci, verujem da dobar deo zena koje poznajem ce se pronaci u celoj akcij. Srecno!
 
Ja sam za....
 
Pridružite nam se na Fb, Mreža - ja to umem.
 
Divna ideja, mnogo zena znam kojima bi ovakva akcija dobrodosla, zelim i sama da se ukljucim i koliko mogu doprinesem . Srecno.
 
Dobrodošli u Fb grupu Mreža, ja to umem.
 
Sve nas je više. Odlično. Ja sam i htela da opipam puls javnosti, kako ne bismo bauljale u mraku. Verujem da ćemo uspeti.
 
ti si već dobrano opipala, pa krenula i korak napred, koliko vidim da stranici Ja to umem
 
Fenomenalna ideja!Svaka cast.Moja je cerka student Arhitekture u Novom Sadu,mozda i ona ukljuci i svoje drugarice ,studentkinje Ja hocu ali ne znam kako.Imam svoj blog i na njemu mogu pisati i svoju f stranicu.Ali bih volela da imamo neku zajednicku "platformu"sto bi rekli "ovi nasi politicari".Pozdrav: ))
 
Marina, uputiću ga na tebe, pa se večeras vas dvoje dogovorite, on je rekao da će danas razgovarati sa šefom u firmi, kako bi nam omogućili neke popuste.
 
Pridružite naam se u Fb grupi Mreža. ja to umem.
 
Odlicna zamisao, nadam se da ce odaziv biti veliki...
 
Poziv za učlanjenje u Fb grupu Mreža - ja to umem.
 
Prijavljujem se i ja. Svaka cast na ideji! nisam bas prostorno blizu, ali za sve elektronske razmene TU SAM! Negica ima moje podatke. DEVOJKE; IDEMOOOOO!!!!! Pozdrav, Svetlana
 
možda te zamolimo da nam kupiš španjolske lepeze ili šta već...
 
Slobodno, za sve sto umem i sto mogu, tu sam!
 
Svaka cast! Ideja je genijalna i ja se prijavljujem! Nadam se da ce da zazivi!
 
Mozda ne bi bilo lose da napise svako sta zna da radi: evo, ja sam profesor italijanskog i portugalskog, radim prevode, ali i originalnu hranu, pa bih mogla da vam napravim ketering za proslave i slicno :) Zauzvrat, potrebna mi je pomoc nekog ko zna oko struje- da promeni osigurac, sijalice ili nekog stolara ko ce mi od daske recimo napraviti police.
Прочитајте више
 
Pozvani ste u Fb grupu Mreža, ja to umem, a možda možete da organizujete i grupu u svom gradu.
 
Imam predloge kako da pomognem ovu akciju, prethodna poruka je volsebno nestala pa kucam ovu. Poslacu vam predloge na PP preko facebooka.
 
Bravo za inicijativu i ideju! Slicna ideja je pokrenuta u Nemackoj pre par godina i, koliko sam cula, sasvim fino funkcionise. Cak je nemacka vlada pokusala da nametne porez ovoj, alternativnoj, berzi rada, ali nisu znali kako, jer nije bilo platnog prometa :).
 
E, vala, daj Bože da ova ideja uspe, pa makar neki plaćali i taj porez.
 
Da Ana, pratim Vas blog. Ideja je dobra. Ako zelimo da uspe svi moramo uloziti puno rada u to. Imam svoj blog a voljna sam i da radim. Srdacan pozdrav

57 коментара

  1. Bravo za inicijativu i ideju! Slicna ideja je pokrenuta u Nemackoj pre par godina i, koliko sam cula, sasvim fino funkcionise. Cak je nemacka vlada pokusala da nametne porez ovoj, alternativnoj, berzi rada, ali nisu znali kako, jer nije bilo platnog prometa :).

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E, vala, daj Bože da ova ideja uspe, pa makar neki plaćali i taj porez.

      Избриши
    2. Da Ana, pratim Vas blog. Ideja je dobra. Ako zelimo da uspe svi moramo uloziti puno rada u to. Imam svoj blog a voljna sam i da radim. Srdacan pozdrav

      Избриши
  2. Imam predloge kako da pomognem ovu akciju, prethodna poruka je volsebno nestala pa kucam ovu. Poslacu vam predloge na PP preko facebooka.

    ОдговориИзбриши
  3. Svaka cast! Ideja je genijalna i ja se prijavljujem! Nadam se da ce da zazivi!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mozda ne bi bilo lose da napise svako sta zna da radi: evo, ja sam profesor italijanskog i portugalskog, radim prevode, ali i originalnu hranu, pa bih mogla da vam napravim ketering za proslave i slicno :) Zauzvrat, potrebna mi je pomoc nekog ko zna oko struje- da promeni osigurac, sijalice ili nekog stolara ko ce mi od daske recimo napraviti police.

      Избриши
    2. Pozvani ste u Fb grupu Mreža, ja to umem, a možda možete da organizujete i grupu u svom gradu.

      Избриши
  4. Prijavljujem se i ja. Svaka cast na ideji! nisam bas prostorno blizu, ali za sve elektronske razmene TU SAM! Negica ima moje podatke. DEVOJKE; IDEMOOOOO!!!!! Pozdrav, Svetlana

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. možda te zamolimo da nam kupiš španjolske lepeze ili šta već...

      Избриши
    2. Slobodno, za sve sto umem i sto mogu, tu sam!

      Избриши
  5. Odlicna zamisao, nadam se da ce odaziv biti veliki...

    ОдговориИзбриши
  6. Fenomenalna ideja!Svaka cast.Moja je cerka student Arhitekture u Novom Sadu,mozda i ona ukljuci i svoje drugarice ,studentkinje Ja hocu ali ne znam kako.Imam svoj blog i na njemu mogu pisati i svoju f stranicu.Ali bih volela da imamo neku zajednicku "platformu"sto bi rekli "ovi nasi politicari".Pozdrav: ))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. A kada je reč o platformi, javio se momak iz Niša, čim je video tekst i ponudio saradnju na tu temu, pod povljnim uslovima. Pa ćemo videti...

      Избриши
    2. Slažem se. Platforma mora da postoji, kao i pravila. Recimo: hajde da napravimo platformu i na njoj gradove - pa ko šta u kom gradu nudi - pa možemo da se povezujemo lokalno - ali može i globalno ili regionalno. I svaki grad da ima svog administratora koji dodaje, brine, ažurira... jeste malo posla, ali mislim da se isplati. I da se napravi neki statut. Šta može, šta mora, a šta nikako ne bi smelo...Šta mislite?

      Избриши
    3. Marina, uputiću ga na tebe, pa se večeras vas dvoje dogovorite, on je rekao da će danas razgovarati sa šefom u firmi, kako bi nam omogućili neke popuste.

      Избриши
    4. Pridružite naam se u Fb grupi Mreža. ja to umem.

      Избриши
  7. Sve nas je više. Odlično. Ja sam i htela da opipam puls javnosti, kako ne bismo bauljale u mraku. Verujem da ćemo uspeti.

    ОдговориИзбриши
  8. Divna ideja, mnogo zena znam kojima bi ovakva akcija dobrodosla, zelim i sama da se ukljucim i koliko mogu doprinesem . Srecno.

    ОдговориИзбриши
  9. Divna ideja. Zelim da se ukljucim i pomognem koliko je u mojoj moci,
    verujem da dobar deo zena koje poznajem ce se pronaci u celoj akcij. Srecno!

    ОдговориИзбриши
  10. Odlična ideja! Ja sam uvek za akciju i saradnju :)

    ОдговориИзбриши
  11. I ja sam za :) Dobra i uvek korisna ideja koju treba sprovesti u delo :)

    ОдговориИзбриши
  12. Drage naše druge, neobično me raduje ovolika prihvaćenost same ideje. Zbog vas ćemo požuriti i ubrzo dobijate detaljnije informacije, a do tada - razvijajte svoju kreativnost i budite vredne.

    ОдговориИзбриши
  13. Sve nas je više. I dobrodošlica svima, za početak.

    ОдговориИзбриши
  14. Sjajna ideja. Pridružujem se!
    Podeliću ovaj post na svom blogu i napisaću nekoliko reči.
    Mene ne brine mnogo ta čudna pojava u našem društvu, ovo i nije za one koji pate od taštine, to je luksuz u današnje vreme, i takve osobe nisu naša ciljna grupa.
    Neka nam je svima sa srećom.

    ОдговориИзбриши
  15. Ja sam skroz za,
    ideja mi se dopada i ako je neko raspolozen da se prikljuci u Zemunu ja sam tu....Znam svasta nesto pocevsi od sivenja(poznata sam po krpljenju pocepane odece, farmerki posebno...na rupici osvanu izvezene pecurke,kucice,leptirici ili sta vec vlasnik pocepane odece zeli...) ,strikanja,vezenja,crtanja,pravljenja zimnice...umem da masiram,tj. da otkocim ukocene...Pravim carobni melem koji kao one kaubojske vodice leci sve,ali bez sale ovaj melem zaista leci...Umem da crtam.Pravim nakit od perlica.Radim rucni rad koji niko ne radi( evo ovde mozete pogledati sta radim http://home.comcast.net/~hamiltonrant/aleksandra/home.html )

    Bravo za ideju ja sam skroz za
    pozdrav i napred

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala.Sačekaćemo smernice, detaljnije, pa da počnemo da se organizujemo po gradovima.

      Избриши
    2. Možete li da se uključite u grupu Mreža- ja to umem, na Fejsbuku?

      Избриши
  16. Imala sam ovu istu ideju na pameti, ali je nisam nikada pokrenula. Odlično, ja sam za, umem da šijem jednostavnije stvari - ne garderobu, nego nadstolnjake, torbe i sve to sa raznim aplikacijama. Uflekane ili poderane stvari pretvaram u nove, dodajući na njih aplikacije...Slikam akril na plarnu i suvi pastel, imam lepih slika! Poslaću vam slike nekih svojih radova. Pozdrav iz Subotice!

    ОдговориИзбриши
  17. Sjajno! A možda možete i da prihvatite da formirate mrežu u svom gradu? Posetite ako ste na Fb grupu Mreža- ja to umem.

    ОдговориИзбриши
  18. Fino ste ovo zamislili, jos da realizujete, jos da se ne pojavljuju razne naduvane frajle, koje umisljaju ovdje da neko, jos da narod ima love, mada svaka roba nadje kupca, foliranata i lopova svudje pa i ovdje. Sretnooooooooo drage moje..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na lepim željama. Nadamo se da će svi biti pošteni, kao što je i ideja sama. A para ionaako nema, jer je ovde reč samo o razmeni usluga i onogaa što znamo da uradimo.

      Избриши
  19. Evo i ja se prijavljujem, ja sam u Beogradu i bavim se raznim rucnim radovima, heklam pletem, pravim razne kapice, salove,rukavice, torbice. Poslala sam zahtev za uclanjenje u grupu u Beogradu "ja to umem"

    ОдговориИзбриши
  20. Dajem casove gitare, sa teorijom muzike putem interneta /Skyp-om/. Klasicna /spanska/, dzez, rock i narodna sa prostora Balkana, ali i sire.

    ОдговориИзбриши
  21. Bojim se da ovde ništa nećete postći. Dobrodošli na Fb, Mreža Ja ovo umem da radim.

    ОдговориИзбриши
  22. Odlicna ideja! Spodelicu post :)

    ОдговориИзбриши

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.