IZUZETNO JEDNOSTAVAN , A PROSTO SAVRŠEN RECEPT ZA JAGNJETINU U MLEKU


     Da me nije prešla ljubazna gospodja iz moje omiljene mesare , ja bih sada ovaj post potkrepila i fotografijom . No , budući da se nisam obezbedila jagnjetinom na vreme , verujući da će mi uslišiti uredno obavljenu narudžbinu , za sutrašnji praznik , mimo svih , čak i ličnih očekivanja, u mojoj rerni biće pečen samo jedan šaran .

     Eto , toliko o verovanju ljudima, uz naglasak na, nenapisnu doduše, neophodnu opreznost i sumnju u sve i svakoga u današnje vreme, kada ni to što se redovni i dobar i do sada uvažavan kupac, ne pomaže da vas ne izbace sa spiska privilegovanih za kupovinu jagnjetine.
    I, naravno , moji mesari ne znaju za moje blogovanje , pa ne postoji ni opasnost da saznaju koliko su me razočarali time što me bar , kada su videli da nemaju jagnjetine dovoljno za sve kupce,  nisu pozvali da me o tome i obaveste . Tešim se, jedino, time što su zaslužili da me izgube kao kupca, još onomad kada nisu uslišili moju molbu da onaj ko mi melje meso prethodno opere ruke, radeći i za kasom. A neću više da ga meljem sama , pa ću morati da se preorijentišem na mega markete. Bar kada je mlevena junetina u pitanju.

     E, kada sam vam se tako lepo ižalila , red je da vaše strpljenje tokom čitanja moje gornje žalbe bude nagradjeno receptom za koji će mi svaka kuvarica i svaki kuvar biti zahvalni .

     Za ovu, čini mi se piroćansku, jagnjetinu u mleku, potrebno je

- jagnetine , koliko želite , ucelo ili u komadima
- korenasto povrće koje imate u količini koju želite - šargarepa, paškanat ,celer , krompir , koren peršuna ...
- u osnovnom receptu toga nema, ali moja drugarica je ovaj recept, na kojem bi je bila zajvalna, obogatila ljutim papričicama i čenovima belog luka
- mleko u količini da prekrije celokupnu količinu mesa i povrća
- so

Priprema - u dublji sud stavite meso i povrće , posolite, pa nalijte mleko, da ogrezne.
Stavite na plotnu da zavri i za to vreme ugrejte rernu na 200 stepeni i premestite šerpu ili djuveč u nju.

Jagnjetina je gotova kada svo mleko uvri .



2 коментара

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.