уторак, 30. април 2013.

IZUZETNO JEDNOSTAVAN , A PROSTO SAVRŠEN RECEPT ZA JAGNJETINU U MLEKU


     Da me nije prešla ljubazna gospodja iz moje omiljene mesare , ja bih sada ovaj post potkrepila i fotografijom . No , budući da se nisam obezbedila jagnjetinom na vreme , verujući da će mi uslišiti uredno obavljenu narudžbinu , za sutrašnji praznik , mimo svih , čak i ličnih očekivanja, u mojoj rerni biće pečen samo jedan šaran .

     Eto , toliko o verovanju ljudima, uz naglasak na, nenapisnu doduše, neophodnu opreznost i sumnju u sve i svakoga u današnje vreme, kada ni to što se redovni i dobar i do sada uvažavan kupac, ne pomaže da vas ne izbace sa spiska privilegovanih za kupovinu jagnjetine.
    I, naravno , moji mesari ne znaju za moje blogovanje , pa ne postoji ni opasnost da saznaju koliko su me razočarali time što me bar , kada su videli da nemaju jagnjetine dovoljno za sve kupce,  nisu pozvali da me o tome i obaveste . Tešim se, jedino, time što su zaslužili da me izgube kao kupca, još onomad kada nisu uslišili moju molbu da onaj ko mi melje meso prethodno opere ruke, radeći i za kasom. A neću više da ga meljem sama , pa ću morati da se preorijentišem na mega markete. Bar kada je mlevena junetina u pitanju.

     E, kada sam vam se tako lepo ižalila , red je da vaše strpljenje tokom čitanja moje gornje žalbe bude nagradjeno receptom za koji će mi svaka kuvarica i svaki kuvar biti zahvalni .

     Za ovu, čini mi se piroćansku, jagnjetinu u mleku, potrebno je

- jagnetine , koliko želite , ucelo ili u komadima
- korenasto povrće koje imate u količini koju želite - šargarepa, paškanat ,celer , krompir , koren peršuna ...
- u osnovnom receptu toga nema, ali moja drugarica je ovaj recept, na kojem bi je bila zajvalna, obogatila ljutim papričicama i čenovima belog luka
- mleko u količini da prekrije celokupnu količinu mesa i povrća
- so

Priprema - u dublji sud stavite meso i povrće , posolite, pa nalijte mleko, da ogrezne.
Stavite na plotnu da zavri i za to vreme ugrejte rernu na 200 stepeni i premestite šerpu ili djuveč u nju.

Jagnjetina je gotova kada svo mleko uvri .



2 коментара:

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.

Kupujete li na Temu pijaci?

Jeftine tričarije koje nam mogu olakšati svakodnevne (ne)omiljene poslove, cenovno su značajno konkurentne sličnim sitnicama iz kineskih ra...