TRI ŠERPE I JEDNA TEPSIJA ZA MUSAKU S PRAZILUKOM

     Kad vam više ništa inovativno ne padne na pamet prilikom samopropitivanja o tome šta kuvati danas, sutra, iduće nedelje... pa se prisetite nekih jela za koja ste samo čule ili pročitale ili jednom negde probale ili i same pravile, al nije nešto - onda vam se u eri kompjutera javi net kao idealno rešenje. Ne za ručak, nego za recept, naravno.

      I tako, danas sam spremala musaku s prazilukom.Opet, ako se onaj sitno seckani praziluk, dinstan s mlevenim mesom i obojen na kraju alevom paprikom, računa u tu, musaku, kako je tvrdio jedan vlasnik kafane u kojoj se ovo jelo nikada nije spremalo. Al ga jeo kod svoje babe. Pokojne, pa ne može da je pita za recept.


     Elem, za ovu, kompjutersku musaku s prazilukom , potrebne su vam tri šerpe i jedna tepsija. Činija u kojoj ćete da razbijete jaja s mlekom ili pavlakom ili pavlaku s mlekom rešite li da preskočite jaja, se ne računa.

     U jednoj šerpi ćete obariti pirinač dovoljan da napuni malecnu šoljicu za kafu. Ja sam u posoljenu vodu metnula i list lorbera, da se ne zamajavam s njim u mesu, odakle se posle teže vadi, kad treba da se baci. Pirinač ne sme da se prekuva.

     Druga šerpa služi da se u njoj, kad zavri posoljena voda s jednim listom lorbera, pet minuta bari krupno iseckano malo više od pola kg praziluka, iseckan na kolutove ili malo veće parčiće, kako volite, samo ne sitno seckano.

     A u trećoj šerpi ćete da izdinstate najpre seckanui glavicu crnog luka, a može i dve, s kasnije dodatim mlevenim mesom, jedno četvrt kile. Pa kad je lepo udinstano, dodate paradajza iz flaše, taman kolko da se napuni gorepomenuta šoljica.

     Pa onda, kad ocedite onaj pet minuta bareni praziluk, polovinu stavite na dno tepsije. Preko sipajte meso izmešano s pirinčem i iseckanom malom vezom peršuna. Pa ostatak luka poredjajte preko.

     E sad, prelivanje - od Bugarske, preko Grčke i Srbije, pa sve do Hrvatske, preliv može da izgleda ovako  - dva jajeta umućena s pavlakom ili mlekom, jedna pavlaka umućena s malo mleka, samo jedna pavlaka... A preko dodje narendani kačkavalj, ako ga volite. Ili kajmak, ako ga imate. Ili red barenog krompira iseckanog na kolutiće, ako tako volite.
   
Široka demokratija.

   
Al mnogo ukusna musaka, časna reč.
Koja se zapeče u rerni, jedno dvaes minuta, ako je rerna dobro zagrejana. Ili više od pola sata, ako niste dobro založili u strahu od sopstvenog pregrevanja, ko ja.

2 коментара

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.