RECEPT ZA KAFANSKE LEPINJE, KOJE MOGU DA BUDU I POGAČA I PITA PLETENICA I PECIVO KAKVO POŽELITE

     Znate one lepinjice koje dobijete u kafani i pojedete ih pre nego što ste i dobili glavno jelo ? Pa se pitate kako li su pravljene i zahvaljujući čemu su tako dobre.



    E, ovo je  jedan od tih kafanskih recepata, od koga možete em da pravite šta vam padne na pamet, em je pogodan da se zamesi ranije i tempira vreme pečenja onda kada vam je potrebno nešto od peciva.

     DAKLE, POTREBNO JE TESTO ZAMESITI 12 SATI RANIJE, leti stoji u frižideru, a zimi može i u sobi u kojoj se ne loži.


Potrebno je  - dva kila brašna, jedan prašak za pecivo, pola svežeg kvasca ili kašičica suvog, tri do četiri kašičice soli,  dva deciltra zejtina,  jedna kašika sirćeta ili pola kašike limunovog soka, mlaka voda.

     U posudu sipajte bračno, pomešano sa solju i praškom za pecivo.

     U manju posudu stavite svež kvasac, ako njega koristite,  sa malo vode, brašna i šećera, pa kada nadodje sipati ga u brašno, dodajući i zejtin i sirće.

     Mlakom vodom umesiti tvrdje testo i ostaviti, kako rekoh, da odstoji u frižideru preko noći.

     Praviti lepinjice željene veličine, debljine 5 milimetara, izbosti ih viljuškom i peći na 200 stepeni malo manje od 20 minuta - izvaditi ih iz rerne kada dobiju lepu tamnu zlastnu boju.

    VARIJANTE

     U deo testa prilikom pravljenja lepinjica možete staviti pola kašičice belog luka u prahu, ako ga volite ili neke semenke po izboru.

      Kako rekoh, lepe su i tanke ili malo deblje pogače od ovog testa.

      Ja sam jutros napravila i dve pita-lepinje. One se prave tako što se testo razvuče u pravougaonik, pa se s duže strane isecka , a sredina ostaje ucelo. Na tu sredinu se stavi fil od sira ili mlevenog mesa ili nešto suvomesnato seckano, pa se one froncle sa strane preklapaju kao pletenica preko fila.



     Naravno, za sve što je deblje od onih početnih 5 mm, potrebno je produžiti vreme pečenja.

     Služiti uz sir , ajvar, pršutu s narom , sezonsku salatu, pekmez ....

Нема коментара

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.