RECEPT - OVAKO LENA IZ TREBINJA MESI ZAPLANJSKU BANICU

       Nisam mogla da odolim i ne podelim sa vama ovaj recept za zapljanjsku banicu. Tim pre što znam da su  svi recepti ovde objavljeni naišli na dopadanje .
    Dakle, Lena je Trebinjka koja živi u Beču, pominjala sam je već par puta -  upoznala sam je kao zaplanjsku snajku, višestranu i umetnički nastrojenu osobu, suprugu jednog Malokrčimirca Zorana i majku tri lepa sina. O tome koliko me sekira što neće da otvori svoj blog neki drugi put, a sada je tema banica , koju je naučila da pravi od svoje svekrve i zaove.
     Preporučujem vam ovaj recept, kliknite na ovu rečenicu, kao da je moj. Uverila sam se u kulinarsko umenje Lene, mada dotičnu banicu u njenoj izvedbi nisam probala.



     Zaplanjska banica, pita, ima neki poseban šmek, kao što ga ima svako jelo s mirisom i ukusom podneblja na kojem je nastalo.
     Inače, u Zaplanju je nazivamo kisela banica, zato što se pravi s kvascem.

I JEDNA MOJA LEPA ČORBA

- Posle kuvanja ove čorbice odlučila sam - sve dok ima svežeg povrća na pijacama , na mom jelovniku mnogo češće će se naći ona , nego masne supe pune holesterola



     Ova čorba od povrća može da bude uvod u ručak, ali takodje i glavno jelo , eventualno uz parče mesa i mnogo salate,  tokom vrelih letnih dana , kada nam se i ne mili ulaziti u kuhinju.



 Potrebno je

- malo masnoće da se uprže luk i zaprška
- četiri-pet čenova belog luka ili dva struka mladog belog luka
- kašika-dve brašna, ja sam stavila integralno
- pola do pune kašičice aleve paprike
- 7-8-9- čeri paradajza ili jedan običan paradajz ili šoljica mlevenog paradajza iz flaše
- dve šargarepe
- jedan paškanat
- tri-četiri cvetića brokolija
- dve veze blitve
- peršun po želji
- jedna suva paprika, manja
- nekoliko zrna kima
- so, biber, suvi začin
- kašičica prosa

- kašika kisele pavlake za svaki tanjir čorbe

Način gotovljenja - na masnoći upržite iseckan beli luk , a zatim i brašno, pa alevu.

     Nalijte vodu , čija količina zavisi od gustine čorbe koju volite, ali najmanje 1 do 1,5 litar , pa postepeno dadajte iseckanu na kolutove šargarepu, paškanat, iscepkanu suvu papriku, začine , paradajz , proso, po želji iseckanu ljutu papriku, brokoli. Posle desetak minuta dodajte i iseckanu blitvu, a pri kraju kuvanja dodati biber i peršun .

     U  slučaju da vam je čorbica nedovoljno gusta, možete dodati malo kornfleksa , za koga inače tvrde da nije ni malo od koristi organizmu,  raazmućen gustin u vodi ili pola šoljice pirinča ili šoljicu spiralne testenine. A ako je pregusta , slobodno je razredite vrućom vodom i ostavite da još malo vri, da se kasnije ne bi  "osećala" na vodu.

    Prilikom serviranja, u svaki tanjir sipati kašiku pavlake.

3 коментара

  1. Ja bih ovo rado probala, ali je slika zaključana verovatno, samo za prijatelje, pa ne mogu da vidim recept.

    ОдговориИзбриши
  2. Pokušavam da vidim slike, ali ne znam gde su....

    ОдговориИзбриши
  3. Aaaa, to nisam imala u vidu kada sam pisala tekst, hvala na upozorenju i izvinjavam se zbog ovog previda. Zamoliću Lenu da otključa slike, kako bi svi ogli da vide, još jednom izvinite.

    ОдговориИзбриши

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.