LAŽNA SLIKA ZAPOSLENOSTI U SRBA

   Krajem prošle godine stopa nezaposlenosti u Srbiji starijih od 15 godina iznosila je 23, 7 odsto. Ova stopa, povećana od početka krize, krajem 2008. godine sa startne stope 14, 7 odsto (od tada je bez posla ostalo pola miliona ljudi), nastavila je da raste i u ovoj godini. Razumljivo, obzirom na tendenciju  minimalnog privrednog rasta, tim pre što je čak i u  vreme solidnijeg rasta  društvenog bruto proizvoda koji je sada na nuli, dolazilo do povećanja nezaposlenosti.

     No, najviše razloga za strah i zabrinutost unosi činjenica da se u dogledno vreme ne može očekivati osetniji pad stope nezaposlenosti. Moguće je, doduše, da će neki deo onih 900.000 sada nezaposlenih naći posao, ali će se zato armiji nezaposlenih pridružiti ko zna koliko onih koji trenutno imaju radno mesto.
     E, u takvim uslovima Srbija je pronašla idealno rešenje za smanjenje broja nezaposlenih. Potemkinovo selo neslavne statistike nezaposlenosti ogleda se u zavodjenju reda pri prijavljivanju nezaposlenih Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Budući da se pokazala nemoćnom u obezbedjenju novih radnih mesta, čak i posle toliko puta bačenih desetina hiljada evra investitorima koji uzmu pare, zaposle, pa posle isteka odredjenog roka otpuste takve radnike, država je preduzela stroge mere prema onima koji zakasne da svoj status ne-radnika overe, po datom rasporedu, na šalterima NSZ.
     Tako su, bar privremeno, na šest meseci, brisani oni koji zadatog datuma, tri meseca od prethodnog prijavljivanja, ne dodju da se ponovo prijave.Statistika još nije pokazala koliki je  stvarni učinak, dakako, statistički, ove mere  .

     Medju 25.400 nezaposlenih visokoškolaca u Srbiji, najviše je onih sa diplomom ekonomskog fakulteta - 4760 čak. Slede pravnici, menadžeri, lekari ...Umesto da se , u nemogućnosti stvaranja uslova za zapošljavanje, bar bavi stvaranjem adekvatne politke obrazovanja, koja  bi sprečilqa fabrikovanje nikom potrebnih kadrova, država je odlučila da zavodi red statistikom.
     Privremeno, broj nezaposlenih je, posle primene te rigorozne mere brisanja sa evidencije, smanjen. Bar statistički. 
     Brisani se evidencije se, posle isteka šest kaznenih meseci, vraćaju na evidenciju NSZ. Šta je država učinila da se broj nezaposlenih smanji i stvarno ?
      

2 коментара

  1. Mislim da je sve potanko objašnjeno u kakvoj se situaciji nalazimo. Ako ovih dana malo i slušamo i pratimo situaciju, videćemo da nam ništa bolji dani neče ni doći. NA ŽALOST!!!!

    ОдговориИзбриши
  2. Premijer je kristalno jasno poručio- posao vam niko neće ponuditi, morate ga stvoriti sami.

    ОдговориИзбриши

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.