Svaki majstor je ostavio nešto nezavršeno - ili, kad imate posla s majstorima ne zaboravite na ove četiri stvari

Najpre da se ogradim - neka se moj vrli multipraktik majstor i najbliži komšija P. nikako ne nađe pogođen tekstom koji sledi. A koji naravno da se ne odnosi na njega, ali se zato odnosi na bar 90 odsto majstora srpske današnjice sa kojima građani ove zemlje, nažalost, dolaze u kontakt (msm, pouzdano znam da će i ovaj tekst pročitati, a ne bih da kvarim dobrokomšijske odnose i uz to - imam ja još mnogo planova čiju realizaciju očekujem od vrlog mi, komšije, prijatelja i zemljaka P.).Isto tako, iz ovog teksta se izuzima i komšija automehaničar L, zemljak G. koji je stručnjak za frižidere i zamrzivače, majstor M. koji je takođe multipraktik i jedino se ne razume u rashladnu tehniku, moja frizerka V, vodoinstalater kojem sam zaboravila ime, kao i još nekoliko poznanika i prijatelja koji nam povremeno pružaju...  više su to usluge "dizajnera" nego majstora, al sve to spada u nekakav majstorluk.
Povod za ovakvo pisanje daje mi skoro svaki razgovor sa prijateljima koji nešto rade, grade, renoviraju, prčkaju oko kuće, kola, frizure, nameštaja, vikendice, njive, šume i tako dalje, a povremeno i neki majstori sa kojima i sama dolazim u poslovni kontakt.Pitam jutros prijateljicu da li su završili stan koji su grade na potkrovlju zgrade u kojoj žive.

- Ma kakvi - odgovara - Sreća pa ne žurimo da se useljavamo, inače bi bilo belaja. Svaki majstor je ostavio nešto nezavršeno. Evo, više od mesec dana se čujem telefonom sa bravarom, ostalo je još nekoliko sitnica da dovrši, ali nikako da dođe.
- A pare, pare je uzeo?
- Naravno, za ono što je uradio.
- I sad je ostao neki sitan posao koji naravno mora da se završi inače kao da ništa niste ni radili, ali je njemu natrčao veći posao pa mu se sad ne isplati da se maje za tu sitnicu kod vas?
- Jeste, uleteo mu veći posao i sada se sve odlaže. Daske smo izneli jer su počele da buđaju od vlage, sad može sve i da se iskrivi, a meni je muka kad treba da okrenem telefon. Kad hoćeš da vidiš kakav je neko, samo radi sa njim i sve se istrese, mane pogotovo.

Mogla bih da vam primere slične ovom nabrajam dok vam ne dosadi da čitate - od onih koji su dali majstoru pare za nameštaj koji nikada nije uradio, preko moje zubarke (dobro, i ona je majstor svoje vrste, posebno u prevarama) pa sve do onih koje su ojadili parketari, moleri, zidari, fasaderi i ini... al neću.


Umesto toga na kraju vam poklanjam ona četiri obećana saveta ili "šta neizostavno morate imati u vidu kada imate posla s majstorima, a ne želite da vas izrade" :

1. obavezno zatražite detaljne, precizne i nedvosmislene informacije o svakoj fazi posla koju očekujete da dotični majstor uradi

2. obavezno pitajte i insistirajte na preciznom i detaljnom odgovoru na pitanje "koliko će šta da košta"

3. sve informacije dobijene od majstora, dogovorenu cenu i sve ostalo što je važno za vaš dogovor obavezno zapišite pred njim i zamolite ga da potpisom potvrdi da je rekao upravo to što ste zapisali ( da ne bi bilo posle, "ali vi ste mene pogrešno razumeli" ili "ja nisam to rekao" i slično)

4. ako već insistira na plaćanju, dajte mu samo minimalnu sumu u vidu kapare, s tim što tom prilikom jasno i glasno kažete  da će naknadu za svoj trud i rad, poštenu, kako ste se i dogovorili, dobiti onda kada bude završio sve faze posla koji je dužan da obavi i ne dajte da vas zavara kuknjavom o tome kako mu je baš odjutros zapretilo sečenje struje zbog ogromnog duga ili baš sutra mora da plati ratu kredita - ako vam je neprijatno kada ga odbijate, setite se samo moje prijateljice i njenih natrulelih dasaka, a radovi "samo što nisu završeni"... ali ipak nisu

Znam, znam, većini nedostaje asertivnost u ovim situacijama. "Kako ću... nema smisla... šta će misliti o meni/nama... fin je on čovek, neće on..." - ovako otprilike misli pošten svet, pogotovo onaj koji se još nije opekao.

A verujte mi, onih 10 odsto poštenih, odgovornih i korektnih majstora, tipa onih gore nabrojanih, potpuno će vas razumeti i ništa vam neće zameriti, ako baš naletite na njih koji ne zaslužuju ovakav odnos. Jer, upravo oni i znaju da ste u pravu. I koliko ste, nažalost, u pravu što se ponašate baš tako.

Follow by Email