Pavlova torta uz neke moje varijacije - uspeva milion posto

Ne znam kako mi je ova torta promakla, tek, prvi put sam je napravila sad, skoro, i po receptu moje Fb prijateljice Sunčice Stanković, koji je objavila, sa sve pričom o nastanku Pavlove torte, na sajtu Cake dobrog kuvanja.

Beze korica, šlag, voće - ona je koristila jagode. I to je to. Savršena torta, divno izgleda, ukus fantastičan.



Već sledeći put nisam odolela izazovu promena: pročačkala sam po Guglu, razmotrila sve varijacije na istu temu i, nešto slično kao za Moskva šnite, sklopila nekakav "svoj" recept.

POTREBNO JE

za koru

- 10 belanaca
- 500 gr šećera
- dve kašike jabukovog sirćeta
- šaka krupno seckanih oraha

za fil

- 10 žumanaca
- 200 gr šećera
- 250 gr putera

kao podloga za voće

- jedan šlag

- sezonsko voće

PRIPREMANJE

- umutiti belanca u čvrst sneg
- postepeno im dodavati šećer i mutiti sve dok  se ne dobije ovakva čvrstina snega od belanaca - ovaj zarez, kljun, koji se formira na prstu kojim se zahvati malo šama


- dodati sirće i dobro umutiti
- staviti pek papir na pleh i izručiti na sredinu, na kojoj je šaka oraha, šam od belanaca
- kašikom oblikovati koricu tako da bude veličine kruga oko 20 cm ili više, ako imate veći tanjir za tortu



- kašikom napraviti udubljenje u šamu, a sa strane šam podizati tako da torta dobije oblik vulkana
- peći u rerni zagrejanoj na 150 stepeni Celzijusa, sat i 15 minuta
- ja sam pečenu koricu odmah vadila iz rerne, mada se preporučuje i da rerna bude otvorena dok u njoj jedno 15 minuta odstoji korica


Fil

- mutiti na pari žumanca sa šećerom, sve dok se ne dobije fin gusti žuti krem
- posebno umutiti puter, ali onako, baš dobro
- sjediniti ohlađeni žuti krem s puterom

- sipati krem u udubljenje torte
- preko krema premazati umućeni šlag
- ređati sezonsko voće preko šlaga: ja sam na ovu tortu stavljala smokve, kupine i grožđe, to se našlo u dvorištu, a prethodnu sam ukrasila seckanom dinjom, gružđem i breskvama



Caka broj 1 - rernu nikako, ali nikako  ne otvarati sve dok korica ne bude ispečena

5 коментара

  1. Nedavno sam naisla na recept za ovu tortu, primaljivo, izazovno, ali cinila mi se teska, pa batalih da isprobam. Al kad ti kazes da nije tesko, praviiiim- sljedeci je Zoranov rodjendan, eto mi prilike :)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Obavezno. Najlakša, naj... ma, videćeš. Javni se pre početka da ti dam još neku ideju, praviću je opet za neki dan.

      Избриши
  2. Ja okasnih za malo.Mislim,bio mom mužu rodjendan i već sam napravila torte ali što moram da čekam rodjendan?Napraviću je onako,bez povoda za uđi krug :)

    ОдговориИзбриши

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.

Follow by Email