Šoping u Beču: cene i saveti iz Parndorfa

Ono što je za starije generacije nekada bio Trst, eventualno Minhen, Istanbul, Solun ili Rim, za današnje  ljubitelje dobre odeće po nešto povoljnijim cenama, poslednjih godina su austrijski tržni centri nadomak Beča. Zahvaljujući agencijama koje nude šoping ture uz mogućnost pijenja kafe u Kertnerštrase ili Marijahilferštrase  u Beču, kod nas je najpominjaniji i verovatno najpoznatiji Outlet šoping centar Parndorf, sagrađen u istoimenom seocetu na četrdesetak kilometara pre Beča, na auto-putu Budimpešta-Beč.









A ono po čemu se Outlet centar Parndorf razlikuje od nekadašnjih šoping meka za one koji bi da se „lepo nose“, jeste:

- da je reč uglavnom o firmiranoj garderobi (kažu, bar jedno 90 odsto)

-da su cene za one prosečne kupovne moći i dalje jako visoke, mada  gotovo svaka radnja reklamira popust od najmanje 30 odsto(pa sve do 70, 80)

-da su cene povoljne za ljubitelje markirane garderobe koji ne žele da ih deru u domaćim radnjama pod logom istih marki

-i da, nažalost, ovde najčešće ne možete da kupujete ono  za šta ste krenuli (u tom smislu i moja preporuka, ne krećite samo zarad toga što vam treba baš to i to-razočaraćete se), već jedino ako vam je merak da osvežite i upotpunite garderobu onim na šta naletite, pa još u vašoj veličini i boji koja vam se dopada.

Jer, Parndorf je, podvlačim još jednom, outlet šoping centar, koji, jes' da nudi firmiranu garderobu po sniženim cenama, ali ne onu tek izašlu iz fabrika, ne u kompletnim serijama i uglavnom ne u onim veličinama koje najbrže planu.















Iskreno, mene je daleko više zanimao sam „fenomen Parndorfa“, koji zaokupira pažnju i izaziva zazubice kod  svakog iole dobro obaveštenog  ovdašnjeg poznavaoca modnih trendova, nego sama kupovina. I da budem iskrena do kraja, ma o kakvim potpisima, brendovima, markama da je reč, uspela sam da obuzdam svoje potrošačke strasti zahvaljujući upravo pitanju- kupujem li ja to zaista zato što mi treba ili samo zarad toga što na etiketi piše to što piše. Naravno, ovde stoji i činjenica da se serije markirane garderobe završavaju negde oko XL, uz eventualnu mogućnost za jedno X više.

Daleko veći utisak na mene i na moje saputnike  ostavila je vožnja, prvi put u životu, luksuznim taksijem- kopkalo me je da se lično uverim u razlike između običnog taksija koji, ruku na srce, i ne volim previše i koristim ga samo kad moram, i taksija za korisnike veće platežne moći, koji imaju i posebne zahteve, želje i potrebe. 

Podrazumeva se, u situacijama kada ste u inostranstvu,  da to bude ako već postoji, taksi našeg čoveka- Total Taxi iz Beča, za ovu priliku. Ovaj linijski taksi, inače,  mahom koriste platežniji putnici koji putuju za ili od aerodroma  Schwechat u Beču do bilo kojeg mesta u Austriji.







E, taj Total Taxi nam je istinski ulepšao ovaj naporni dan koji podrazumeva bazanje od radnje do radnje, talaškanje po rafovima i trgovačkim gondolama, zavirivanje u cene, veličine i ostalo što piše na etiketama.

Mali Nikola, naš  bečki pratilac i prevodilac ako nam eventualno ustreba pomoć pri sporazumevanju,  glasno je po ulasku u taksi  izgovorio i ono naše prećutano  „wau“ i prvi  se poslužio sokom, rashlađenim  baš po meri za onaj vreli avgustovski dan kada smo se uputili u Parndorf.

Pretpostavljam da većinu onih koje je privukao naslov zanima  ono što trenutno može da se vidi i kupi u Pardorfu, bez obzira na to da li su ga već posetili ili planiraju, a možda i za sada samo sanjaju da jednom pazare u njemu, pa da se vratim na  priču o tih 600 brendova, tamošnjih.

Tržni centar Parndorf je pravi mali grad sagrađen u stilu austrijske arhitekture,  sa  velikim brojem, sve redom prizemnih kućica ili kuća u kojima se nalaze prodavnice,  njih oko 150, i sa prelepim parkovima , malim trgovima i fontanama, sa širokim saobraćajnicama i, normalno, još većim i širim parkiralištima (pa ipak, kažu, kada su udarni dani sniženja ni na njima nema dovoljno mesta), sa primamljivim kafanicama i kafićima i svim ostalim sadržajima stvorenim iz najjednostavnijeg razloga- da vam, ako ste već tu, izmame što  više para.

Da obiđete i pogledate  sve u jednom danu, nema šanse. Teško bi to i najbržima uspelo i za nekoliko dana. Za najupornije, u blizini postoji hotel.


Verujem da  česti posetioci  određuju koje lokale posećuju po markama za koje su zainteresovani- što bi se reklo, po kupovnoj moći („jaki brendovi“ tipa Armani, Hugo Boss, Escada, Prada ili pak oni pristupačniji- Mexx, Mango, Tom Tailor) ili po vrsti robe koja im treba (garderoba, obična ili sportska, torbe, modni dodaci,kozmetika, veš, igračke,  posuđe, peškiri i posteljina , parfemi, satovi...) ili po tome gde su najveća sniženja ili po tome gde su najčešće nalazili ono što im treba ili po tome gde obično ima njihovih veličina ili...

Na početku  obilaska sam zapisivala cene, u želji da sačinim neku vrstu specifikacije. No, kao jedini  kupac sa blokom i olovkom u rukama izazivala sam pažnju a čini mi se i malo podozrenja, pa sam odustala od toga. Tamo gde je dozvoljeno, fotografisala sam cene onoga što mi je zapalo za oči. Uglavnom, one izgledaju ovako- Hugo Bos košulje se mogu naći za 40 do 90 e, jakne  od 300,  pantalone od  100 e, muška odela  staju od 290 do 600, Timberlend  cipele 70e, Tomy Hilfiger džemperi  od 29 do 70 e, majice  oko 40,  jakne 90 do 150, košulje već  od 29, Pierre Kardin košulje staju od 20 do 25 e, odela ima i za 50 do 60, ženskih kompleta za 250,  jakni i za  70 d0 100 e.   Ralph Lauren duksevi  staju oko 70 e, košulje 25 d0 60, pantalone se mogu naći već za 30,jakne za 60, cipele od 25,    Beneton džemperi  35 do 60 e,  Adidas patike 35 do 95 e, majice 15 do 25, donji delovi trenerki  25 do 40, duksevi 30, Pradine torbe se ne mogu naći za manje od 300e, jakna u Mexxu 30 e, Nike trenerke vec od 30... Da se razumemo- može se naći i brendirana majica za 10 ili 15 e, ako je malo oštećena ili je poslednja ili već dugo stoji, kao i majica za samo 5 e u nekoj bezveznoj boji i nekog nepoznatog proizvođača... i svašta nešto se još može naći i daleko jeftinije i daleko skuplje od ovoga, ali za sve to treba imati ili malo više vremena za kopanje po rafovima, ili malo više sreće, ili malo više volje za odstupanje od sopstvenog ukusa.

U radnjama sa manje zvučnim brendovima možete naći majice i za pet do 10 e, pantalone za 10,  farmerice za 20, teksas jakne za 25e, muške košulje za 15e.













Tax Free u Austriji je već za račun od 75 e, pa se isplati i grupna kupovina do ove sume. Formular se dobije u samoj radnji, overava se na prelazu  na kojem se izlazi  iz EU, a novac se može podići, kažu na samoj granici na aerodromu  ili kasnije u Rajfajzen banci, ukoliko ste koristili formular posredničke kompanije Global Blue ili kad se vratite u Austriju, ako nameravate da se vraćate.

Radno vreme Parndorfa je od  9.30   do 19 sati, do četvtka, do 21 sat u petak,  subotom od 9 do 18, a nedeljom ne radi. U vreme  shopping day-a radi od 8.30 do 23 sata (sledeći je 27. avgusta).







I da- ne dozvolite da vas zbune ili pokolebaju komentari ispod novinskih tekstova i na forumima- to, što su jedni oduševljeni, a drugi se kaju što su uopšte trošili vreme na put do Parndorfa,  samo je još jedno svedočanstvo  o našim različitostima.

2 коментара

  1. http://mirkovac-prica.blogspot.ba/2017_01_01_archive.html

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Imala bih ti svašta za reći... pošto sam pogledala tvoj blog, ali nisam pronašla mogućnost za komentar :)
      U svakom slučaju, hvala.

      Избриши

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.