Dangubljenje

Na šta prvo pomislite kada vam neko na pitanje šta radi odgovori sa "dangubim":

-a-  gubi vreme

-b- zabavlja se

-c- radi nešto korisno, ali to nije radna obaveza


Dvadesete godine prošlog veka, kralj Aleksandar I Karađorđević izašao je da malo prošeta sa svojom svitom po današnjem Studentskom parku.

- Dobar dan, omladino, šta se radi? 
- E'o, niš'a, dangubimo.


***


Danguba, dangubljenje, dangubim- pojam koji u srpskom jeziku može da označava da radite i sve i ništa.

Sve, u smislu da raspoloživo vreme trošite na čitanje,  slušanje muzike, provod sa društvom, ćaskanje sa prijateljima, ispijanje kafe sa nekim ili u društvu sa samim sobom, vožnju bicikla, sunčanje...



Ništa, u smislu da ne znate šta ćete sa sobom i da, umesto što  raspoloživo vreme trošite na- čitanje,  slušanje muzike, provod sa društvom, ćaskanje sa prijateljima, ispijanje kafe, vožnju bicikla, sunčanje... vi jednostavno blejite, izvin'te na izrazu, brojite virtuelne ovce, buljite u plafon ili u nebo, ne razmišljane ni o čemu ili vam se misli sukobljavaju do mere nerazgovetnosti...

Upravo stoga, upotreba glagola #dangubiti, kada ste sa nekim u društvu, može biti protumačena i kao čast i kao pogrda, uvreda čak. Vi možete smatrati da, kada kažete da dangubite sa nekim, to znači da provodite vreme u prijatnom ćaskanju i druženju sa njim, a on može pomisliti da ga time ružite. Da kažete kako ste gubili vreme sa njim. Još gore je ako ste vi od svih ljudi sa kojima ste mogli provesti to vreme izabrali baš njega za #dangubljenje, a on pomisli sve drugo, samo ne to na šta ste vi pomislili.

-#Danguba je privilegija odabranih i ja dangubim samo sa najdražima- odgovorio je moj drug Milan kada sam, u nameri da to pitanje bude naslov mini-ankete, pitala šta smatra pod ovim pojmom.

Upravo onako kako mislim i sama.

I zato, ako nekada u društvu nekoga od vas kažem da dangubim, ne  pomišljajte ni na šta loše, štaviše.


-Vreme koje ste si priuštili za dangubljenje nije izgubljeno vreme- Džon Lenon


To su oni dragoceni trenuci provedeni sa ljudima do kojih vam je zaista jako stalo i sa kojima ste izabrali da- dangubite. Sa kojima uistinu volite da provedete vreme, nezavisno od toga da li pričate, smejete se ili plačete... ili ponekad samo zajedno ćutite. Koje, jednostavno, volite.


ilustracija je odavde

Нема коментара

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.