Srbija ima suvenir za po-jesti!

Mnogo se radujem ovom demantiju- juče sam na Fejsbuk šerovala stari tekst na temu Zašto Srbija nema suvenir za pojesti i ubrzo mi je stigao odgovor, sa sve ovom fotografijom kao dokazom


Dakle, stvarno ima!
I to suvenir u kojem je sadržana jedna lepa priča o Srbiji, kroz motive na medenjacima i kolačićima, koje pravi Ljiljana Kampe, magistar ekonomskih nauka i certifikovani računovođa, od aprila 2013. godine preduzetnica i, kako ističe, ponosna vlasnica Radnje za izradu keksa i medenjaka Creative cookies u Beogradu.


Dogovorile smo se već, tek ću pisati o njoj i ovim slatkim suvenirima, a ovo je samo uvod u priču o medenjacima sa motivima pirotskih ćilima, srpske narodne nošnje i još mnogo toga.



Na pitanje kako je počela da se bavi izradom jestivih suvenira i kolača odgovara:

-Ideju za izradu keksa dobila sam sasvim slučajno, krajem 2012.godine,videvši prvi put na internetu kekse dekorisane rojal-masom. Pošto se od malih nogu bavim kuvanjem i raznim vrstama ručnih radova, veoma brzo sam se snašla, učeći u hodu uglavnom sa interneta i samostalno pronalazeći neki svoj specifičan stil rada. U svojoj maloj slatkoj radionici bavim se izradom medenjaka i drugih vrsta keksa raznih oblika na tradicionalan način i po tradicionalnoj recepturi, a nakon pečenja keksi se po želji oslikavaju i ukrašavaju. Za izradu medenjaka posedujem i Certifikat izdat od Ministarstva finansija i privrede Republike Srbije od 01.07.2013.godine da je u pitanju proizvod starog medičarskog  zanata.



   Da li je jednom ekonomisti bilo teško da se uklopi u pravljenje i prodaju kolača?

Struka mi uglavnom pomaže kad je u pitanju neophodna papirologija i vođenje posla. Mnogo volim da izrađujem  kekse i, koliko god u početku bilo teško, ta ljubav me nosila kroz poteškoće na koje sam nailazila u poslu.

   Gde se Vaši proizvodi mogu kupiti i ko im se više veseli, stranci ili domaći?

Svi keksi  se, osim  suvenirskih medenjaka,  rade isključivo po narudžbi, tako da svako može dobiti keks sa likom, slikom ili porukom prilagođen određenoj prigodi i  u tome i jeste čar izrade personalizovanih i unikatnih keksa. Suvenir-medenjaci mogu se kupiti u prodavnici Stari i tradicionalni zanati Srbije na Slaviji, Bulevar Oslobođenja br.15, u suvenirnici Maslina, Katanićeva br.2 i u suvenirnici Srpska kuća na Aerodromu Nikola Tesla. Podjednako ih kupuju i stranci i domaći i  rado ih nose  kao neobičan i simpatičan poklon-suvenir iz Srbije.


Imate li svoju radionicu  i planirate li da proširite proizvodnju?

Kekse za sada izrađujem u domaćoj radinosti, a povećanjem obima posla  planiram iznajmljivanje i opremanje prostora u koji bi preselila radionicu za izradu keksa i opremila kutak koji bi bio izložbeno-prodajni prostor.


Kako birate šta ćete ponuditi tržištu?

Kako rekoh, keks se radi po želji naručioca u ugovorenim količinama. Izuzetak su suvenir-keksi ( koji su u postupku zaštite kod Zavoda za zaštitu intelektualne svojine) i tradicionalni verski  praznici kada unapred pripremim motive i uzorke keksa  koji se mogu naručiti.



Kada je najveća potražnja i ko su najveći kupci?

Najveća potražnja je za vreme novogodišnjih, božićnih i uskršnjih praznika, a u poslednje vreme medenjaci su postali  veoma traženi i kao poklon za goste na svadbama, krštenjima i dečijim rođendanima.

   Dva top motiva Vaših kolačića su...

Najpopularniji oblici i motivi su srca koja su oslikana u kombinaciji čipke i veza i keksi sa likovima mladića i devojke u tradicionalnoj srpskoj nošnji.





2 коментара

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.