Fotoreportaža iz Varne- Zlatni pjasci ili kako se zemlja osvetila piratima


Možda su zaista nekada davno pirati zakopali ogromno zlatno blago na obali Crnog mora, severno od Varne, pa im se zemlja osvetila time što je to ukradeno zlato pretvorila u sitan pesak. A možda je ovo poznato bugarsko letovalište, na 18 km od Varne, naziv Zlatni pjasci dobilo zaista po zlatnom odsjaju peska kada ga ogreje sunce za vreme najlepših letnjih dana.

Tek, Zlatni pjasci,  pod Turcima nazvani Ouzounkom ili dugačak pesak, pravi su biser crnomorske obale,koji svake godine privlači na hiljade turista iz čitavog sveta, tim svojim zlatastim kvarcnim peskom, plažom dugom 3,5 km, ponegde i stotinu metara širine, mineralnim izvorima u blizini, poznati još u doba Riljana,  brežuljcima koji tokom vrelih letnjih dana pružaju svežinu.


Ove fotografije načinjene su početkom maja- Bugari se još spremaju za predstojeću letnju sezonu s čijim početkom zamiru i svi građevinski radovi, sada još u jeku. 

                     




Retki i hrabri se kupaju ovih dana u Crnom moru. Retki su i šetači na plaži. Red kiše i sunca nije atmosfera za opuštanje. Čekaju se lepši dani.





Ovde se neprekidno gradi- niču najluksuzniji hoteli s mnogo zvezdica u prvom redu hotela, pa oni skromniji... sve do četvrtog reda udaljenosti od mora. Strani kapital iz čitavog sveta neprekidno gradi.

Sređuju se bazeni, trgovine počinju da se pune. Čuju se već strani jezici.








Prelepi detalji ne mogu da vam ne zapadnu za oko.

 Ono što je za naše turiste važno- i pored sve skupoće, u Bugarskoj još možete sebi priuštiti standard, bar kada je o iću i piću reč,  kakav ne možete u drugim zemljama.




Ovo nije slikano ispred nekog seoskog domaćinstva, časna reč. Dovitljivi vlasnik kafea kojem engleski baš nije jaka strana,  prostor ispred svog objekta uredio je kao povrtnjak- u njemu rastu, pored cveća, i spanać, zelena salata, beli i crni lukac. U plasteniku niče paradajz. Biće šopske salate letos...

Ako još niste odlučili kuda ćete na odmor, razmislite o ovoj ideji...

Нема коментара

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.