Zašto slavimo datume koji nam zasigurno poklanjaju samo svest o starenju i o prolaznosti?

     Poznajem ljude koji ignorišu nove godine i ne slave svoje rođendane. To, što promene datum na kalendaru i što na spisak svojih životnih koraka dodaju još jedan, kada im dođe vreme, posmatraju kao posledicu sopstvene odgovornosti i ništa više od toga.
       Noć 31. decembra prespavaju kao i svaku drugu. Prvog januara ustanu kao i svakog jutra. Dobro, kada se padnu vikendom, možda spavaju i malo duže -a i zašto bi remetili sopstveni nedeljni ritual, u ritmu pet plus dva. Radnih i neradnih.
      Na dan kada su rođeni ne dozvoljavaju da im se pravi torta, svećice ionako ne vole, a ako je neko dovoljno tvrdoglav da im čestita, odgovore stiskom ruke i poljupcem u vazduh.


     Zaista, zašto uopšte slavimo datume koji nam zasigurno poklanjaju jedino svest o starenju i o prolaznosti?




***

     Juče sam kroz mali, staklom zatvoreni otvor na dnu belom farbom obojenog "prozora"ispred lekarske ordinacije, dok je beskrajno prevrtala po sveskama za zakazivanje pregleda kroz nekih mesec i kusur dana, posmatrala neljubaznu  precvalu medicinsku sestru. 
      Nije, doduše, ona krivac što je ta rupa kroz koju jedino možete da komunicirate sa njom, toliko nisko da obavezno morate da se sagnete čitavom telom, uz povijanje glave pride. To je  samo relikt mračne samoupravljačke prošlosti, u kojoj je birokratija našla još jedan način da pokaže svoju nadmoć nad plebsom, primoravajući ga na povijanje kičme u svakoj situaciji kada ima posla sa onima koje je država postavila tu. A birokratija je, kao što je poznato, sastavni deo najmračnijih sila koje jedno društvo vuku unazad, sve i da se zna kako je lako rešiv problem s minijaturni otvorom zbog kojeg se savija kičma.
     Dotična je, inače, ubedljivo najnadrndanije stvorenje u belom koje sam ikada videla, što joj se odslikava i na licu, prerano izboranom. U čast praznika, verujem, budući da je nikada do sada nisam videla našminkanu, stavila je i zagasito crveni ruž na svoje usahle usne. Pa se taj ruž, onda, uvukao u ne baš sitnu mrežu bora oko njenih usana, dajući tako sliku jednako ružnu kao i njena uvek namrgođena neljubazna faca.
     Te njene usne i ta mreža bora oko njih bile su mi prva asocijacija kada sam, pišući ovaj post, pomenula svest o starenju. I prolaznosti, naravno.

     Kakva je svrha šminke, pitam se pominjući prolaznost, ako ostarelo lice samo ruži, umesto da ga osveži i ulepša? Ako se držiš logike, dok si mlad šminka ti i nije potrebna, jer je mladost lepa sama po sebi.  Sem ako baš nemaš one tanke-tanke usne , kao i da ih nema, koje otkrivaju baksuzluk, sitne pacovske oči koje otkrivaju isto takav karakter i ožiljke od malih boginja jer si bio nemiran dok nisu otpale same. A onda, kad ostariš, shvatiš da si pogrešila što se nisi šminkala baš tada kada si bila lepa i mlada - a što da ne budeš još lepša,  i da ti u nekim godinama obeleženim borama, ni tona šminke više neće pomoći.

***

Ah, da, ionako je svejedno šta kazuju i ta krštenica i te bore oko očiju i oko usana i na vratu i pege na rukama, kad je važno jedino to kako se vi osećate. A vi se, naravno, osećate mnogo mlađe nego što kazuju papiri i bore, nevešto zatrpane puderom,pa je jedini problem u tome što to i drugi nikako da primete . Pa i dalje  veruju borama.

***

     I dok se okreneš oko sebe, ma, dok samo lupiš dlanom o dlan, a Gospođica Obećani Raj 2015.  u zemlji Srbiji, sva prašnjava od napornog puta, kuca na naša vrata. A mi i dalje nespremni za prizor koji nam pruža, jer, obećali su nam budućnost sasvim suprotno od onoga što nam stiže kao unakarađena stvarnost, pa sve bežimo od tog kobnog susreta koji će nam zalediti osmeh.

    Uh, taman da počnem da plačem, probudih se iz ružnog sna. Nadam se, ipak,  da će ono što vlast najavljuje i obećava kroz 365 dana postati stvarnost.
     U to ime - ne lipši magare do zelene trave. A i šire.
   

Negoslava Stanojevic

пре 1 године  -  Дели се јавно
 
Zašto slavimo datume koji nam zasigurno poklanjaju samo svest o starenju i o prolaznosti?
     Poznajem ljude koji ignorišu nove godine i ne slave svoje rođendane. To, što promene datum na kalendaru i što na spisak svojih životnih koraka dodaju još jedan, kada im dođe vreme, posmatraju kao posledicu sopstvene odgovornosti i ništa više od toga.  ...
+
1
2
1
 
 · 
Одговори
 
:-)))) odlično je ono s niskim šalterom - nisam to nikad tako shvatila. a ona slika namrgođene sestre s ružem koji se upio u bore oko usta - čisti Munch! a najljepše od svega - preskočila si 2014. i skočila na obećanu 2015! I ja je jedva čekam!
 
ZNAŠ i ti otkad nas lažu da će nam ona tamo godina biti mnogo bolja? Samo da preživimo ovu koja je započela! Nemam više vremena da ti pišem, dala si mi ideju za post, fala ti, pa hitam.
 
Na pitanje ,koliko imam godina , moj uobičajeni odgovor je : '' Ne znam ,to se svake godine menja ''.. Slična stvar sa borama je gledanjem starih požutelih fotografija na koji ste bili mladi. Na tim fotografijama niste vi , na njima je samo vaše sećanje...
 
Prvo sam se slatko nasmejala, na ovu početnu rečenicu. Onda sam se malko uozbiljila, na nastavak. Pogotovo zato što si apsolutno u pravu. Hvala.
 
pa, znas kako generacijo.... slavila - ne slavila.... u glvi mi je mozda 35-ta.... al` me mLogo zigaju svi zglobovi.... ne`am pojma sta se desava.... :)
 
Božeeee, svašta! Otkud tebi sve to?
 
Kada sam imala 27, mislim da sam bila u jeku svoje lepote - ne zato sto sam se naglo i iznenada prolepsala, vec zato sto sam konacno naucila da se doteram, nasminkam, obucem i namestim ovu moju cupavu cubu na glavi. I tada sam, ne secam se vise ni zasto, bila ubedjena da sam vec matora. Pricala sam kako je svejedno da li imam 27 ili 30 - 35, kad je sve to isto. Kako li sam samo gresila! Da se razumemo, nisam ni sa ovih nepunih 35 zborana i usahla, ali zalim sto sam sebi dodavala godine i oduzimala vreme koje imam za mladovanje, i sto sam u duhu ostarila bez razloga. Danas se osecam mnogo mladje nego pre tih 7-8 godina. Lakse se sada suocavam sa prolaznoscu i osecajem da starim, kada zaista primecujem te prve znake starenja, nego tada sa 27, kada sam jos uvek mogla da se provucem kao studentkinja, cak i brucos. Zato su mi sada i rodjendan i docek nove godine povod da slavim, jer cemu briga zbog starenja? Zamislila sam jednu zelju, sasvim je dovoljna, i saljem je telepatski a ti urgiraj kod onog starca :) Srecna ti nova godina, Nego! Neka bude mnogo bolja od one koju nam najavljuju politicari, bezbrizna i mladja od svih do sada!
Прикажи мање
 
Išla sam osmotriti :-) Štepalicu, lijepa žena. Al da nije na Strijelac, druga dekada :-)? ja sam se naglo proljepšala oko 22. i stalno bila jednako lijepa sve do 55. :-) Poslije 55. sam se čudila - zar već bore i sve drugo.
 
Moreeeeee, šta nam fali i sada? Ja , evo, imam i viška- kg, a ako njih skinem , onda će biti i više bora, al neka.
 
Možda ih ne bismo ni slavili ali sami se nameću kao značajni datumi. Lepe želje koje se tom prilikom upućuju i primaju daju nadu da će nam se možda, ipak nešto lepo i dogadjati, bez obzira na godine i prolaznost. Mislim da je tu nada u lepše i bolje, najznačajnija.
 
Šta je čovek koji nema nadu? Mora biti bolja i lepša, svaka sledeća, i kalendarska i ona iz krštenice. Sve najbolje Vam želim, Nado.
 
Па ипак Н., С.Н.Г.! У здравље!!!
 
Da, S, uprkos svemu - slavimo je ko da je najbolja na svetu. Srećno!
 
Pa da, o tome ja i prićam. Srećna i tebi, najsrećnija.
 
Naravno da se osećam mlađe, a godine koje prolaze više mi daju nego što mi uzimaju. Srećna Nova godina!

16 коментара

  1. Naravno da se osećam mlađe, a godine koje prolaze više mi daju nego što mi uzimaju.
    Srećna Nova godina!

    ОдговориИзбриши
  2. Pa da, o tome ja i prićam.
    Srećna i tebi, najsrećnija.

    ОдговориИзбриши
  3. Možda ih ne bismo ni slavili ali sami se nameću kao značajni datumi. Lepe želje koje se tom prilikom upućuju i primaju daju nadu da će nam se možda, ipak nešto lepo i dogadjati, bez obzira na godine i prolaznost. Mislim da je tu nada u lepše i bolje, najznačajnija.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Šta je čovek koji nema nadu? Mora biti bolja i lepša, svaka sledeća, i kalendarska i ona iz krštenice. Sve najbolje Vam želim, Nado.

      Избриши
  4. Kada sam imala 27, mislim da sam bila u jeku svoje lepote - ne zato sto sam se naglo i iznenada prolepsala, vec zato sto sam konacno naucila da se doteram, nasminkam, obucem i namestim ovu moju cupavu cubu na glavi. I tada sam, ne secam se vise ni zasto, bila ubedjena da sam vec matora. Pricala sam kako je svejedno da li imam 27 ili 30 - 35, kad je sve to isto. Kako li sam samo gresila! Da se razumemo, nisam ni sa ovih nepunih 35 zborana i usahla, ali zalim sto sam sebi dodavala godine i oduzimala vreme koje imam za mladovanje, i sto sam u duhu ostarila bez razloga. Danas se osecam mnogo mladje nego pre tih 7-8 godina. Lakse se sada suocavam sa prolaznoscu i osecajem da starim, kada zaista primecujem te prve znake starenja, nego tada sa 27, kada sam jos uvek mogla da se provucem kao studentkinja, cak i brucos. Zato su mi sada i rodjendan i docek nove godine povod da slavim, jer cemu briga zbog starenja?
    Zamislila sam jednu zelju, sasvim je dovoljna, i saljem je telepatski a ti urgiraj kod onog starca :)
    Srecna ti nova godina, Nego! Neka bude mnogo bolja od one koju nam najavljuju politicari, bezbrizna i mladja od svih do sada!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam sebi bila najlepša bas u tim tvojim godinama. I ne samo sebi.
      Uživaj u mladosti, još si ti mlada.
      A ja ću Dedi vać reći šta treba. Pa dogodine slavimo.
      Ispunile ti se sve želje, dabogda.

      Избриши
    2. Išla sam osmotriti :-) Štepalicu, lijepa žena. Al da nije na Strijelac, druga dekada :-)?
      ja sam se naglo proljepšala oko 22. i stalno bila jednako lijepa sve do 55. :-) Poslije 55. sam se čudila - zar već bore i sve drugo.

      Избриши
    3. Moreeeeee, šta nam fali i sada? Ja , evo, imam i viška- kg, a ako njih skinem , onda će biti i više bora, al neka.

      Избриши
  5. pa, znas kako generacijo.... slavila - ne slavila.... u glvi mi je mozda 35-ta.... al` me mLogo zigaju svi zglobovi.... ne`am pojma sta se desava.... :)

    ОдговориИзбриши
  6. Na pitanje ,koliko imam godina , moj uobičajeni odgovor je : '' Ne znam ,to se svake godine menja ''.. Slična stvar sa borama je gledanjem starih požutelih fotografija na koji ste bili mladi. Na tim fotografijama niste vi , na njima je samo vaše sećanje...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Prvo sam se slatko nasmejala, na ovu početnu rečenicu.
      Onda sam se malko uozbiljila, na nastavak. Pogotovo zato što si apsolutno u pravu.
      Hvala.

      Избриши
  7. :-)))) odlično je ono s niskim šalterom - nisam to nikad tako shvatila.
    a ona slika namrgođene sestre s ružem koji se upio u bore oko usta - čisti Munch!
    a najljepše od svega - preskočila si 2014. i skočila na obećanu 2015! I ja je jedva čekam!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ZNAŠ i ti otkad nas lažu da će nam ona tamo godina biti mnogo bolja? Samo da preživimo ovu koja je započela!
      Nemam više vremena da ti pišem, dala si mi ideju za post, fala ti, pa hitam.

      Избриши

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.