2 perfektna recepta - za Bisinu posnu Švarcvald tortu i Biljinu baklavu od domaćih korica

 Prebirete po sećanju, kuvarima, na internetu, u potrazi za  dobrim receptom za dobru posnu tortu ili kolač, koji se uz to pravi jednostavno i lako? Hteli biste da napravite perfektnu baklavu? Ja vam nudim proverene recepte mojih drugarica Bise, koja ističe da se predložena torta pravi brzo i Bilje, čije sam baklave probala a i sama ih pravila!  



      Recept za posnu Švarcvald tortu, ko stvorenu za posne svečane dane tipa predstojeće  Badnje večeri, dobila sam od moje gimnazijske drugarice Bise, koja je za mene oduvek bila pojam strpljive, marljive, precizne domaćice kod koje ništa ne može da omane.
     Od ove količine testa - original recept koji je ona dobila, prave se tri  korice. Bisa posebno naglašava da se korice peku na pek papiru, koji se skida čim je pleh izvađen iz rerne, inače kasnije nastaju komplikacije. I da, isti papir je dovoljan za sve tri korice, a i ne podmazuje se.



     Potrebno je -
- za korice                                                                          - za fil
450 gr šećera                                                                     800 gr višanja
6 kašika zejtina                                                                  300 gr šećera
18 kašika brašna
3 kašićice sode bikarbone                                                 - 400 gr šlag baze
3 kašike kakaa                                                                     kisela voda za mućenje
4 kašike džema                                                                    šlaga
                                                                                            200 gr šećera u prahu

Šećer rastopiti u 6 decilitara vode, pa tek onda dodati ostale sastojke.
Kutlačom sipati trećinu tečne smese- oko šest punih kutlača,  na neuljen pek papir koji je u plehu 30 x 40 cm .
Korica se peče 20 minuta na 180 stepeni.

Višnje prokuvati sa šećerom i 1 dl vode. Ocediti ih i poređati preko prve kore.



Šlag bazu - kupuje se u prodavnicama zdrave hrane, umutiti sa kiselom vodom umesto vode ili mleka, na uobičajeni način i pošto ona ne sadrži šećer, dodati šećer u prahu, a ako volite slađe, možete povećati ovu količinu.
Odvojiti trećinu umućenog šlaga i dodati malo soka od višanja, kako bi šlag dobio boju.
Obojenim šlagom premazati koru s višnjama, staviti drugu koru, premazati je belim šlagom, staviti treću koru i nju premazati preostalim belim šlagom. Preko torte narendati crnu posnu čokoladu.
Ova torta se može seći, po želji, i kao kolač.


Baklava


Ovo je jedan od onih recepata koji se nikada ne zaboravljaju - ima li šta lepše od korica umešenih vlastitim rukama? I neka vas ne zbunjuje naizgled komplikovan recept - kad zavrnete rukave, videćete da ste se džaba plašili!
A donje fotografije same za sebe preporučuju da probate baklavu koju najbolje na svetu pravi moja koleginica i prijateljica Biljana, koja mi je otkad obećala i  neke svoje takođe savršene recepte za sitne kolače, za koje je takođe majstor. No, o tom - kad se nakani. Do tada, uživajte u baklavi.



Potrebno je
za testo
jedno jaje
pola putera
125 ml mlake vode
400 gr brašna
jedna šaka gustina
za prelivanje  napravljene baklave 125 ml zejtina

za fil
300 gr mlevenih oraha
100 gr suvog grožđa za one koji ga vole

za sirup
700 gr šećera
jedan limun ili kesica limontusa



Od nabrojanih sastojaka umesiti glatko testo i podeliti ga na 30 kuglica. Tada se završava s brašnom i prelazi na gustin, u koji se  uvalja svaka kuglica. Kuglice se oklagijom razvlače do veličine veće tacne i ređaju jedna preko druge, po 10 komada, tako da se dobiju tri gomilice. Svaka se razvlači oklagijom do veličine tepsije u kojoj se baklava peče. Ako volite deblju, birate manju tepsiju i obrnuto.

Preko prve i druge korice sipati orahe ( i suvo grožđe), a onda staviti treću koricu, blago je pritisnuti i seći - kako je prikazano na slici ili onako kako inače sečete baklavu. Doduše, ako niste vične, možete je seći i u veće ili manje rombove, romboide ili kvadrate i pravougaonike, ali budući da se seče vrlo lako, najbolje je seći što manje komade. Recimo, 1 x 1 cm?

Preliti baklavu, tamo gde je sečeno, pripremljenim hladnim zejtinom.
Staviti u hladnu rernu, uključiti na 200 stepeni i peći  pola sata, odnosno dok porumeni. Ja sam jednom poštovala vreme, pa mi je ostala bela, a daleko je lepša kada dobije zlatnožutu boju, pa slobodno produžite vreme pečenja ako nije porumenela, al opet, vodite računa da ne pregori.



Onaj šećer se ukuva sa litrom vode - pri kraju mu se doda limun ili limontus, i znate ono, ako je baklava vruća, sirup je hladan ili obrnuto.



Najbolja je kad odstoji bar jedan dan - ako možete da izdržite do tada.

A ovde sam pronašla nacrte za ovakvo sečenje baklave, u vidu malog kursa,  uz dopunu ideja odavde.

I naravno, srećni vam Badnje veče i Božić!


+
3
4
3
 
 · 
Одговори



Negoslava Stanojevic дели ово преко Google+

пре 4 месеца  -  Дели се јавно
+
1
2
1
 
 · 
Одговори



Negoslava Stanojevic дели ово преко Google+

пре 1 године  -  Дели се јавно
 
 · 
Одговори



Amaris nakit преко Google+

пре месец дана  -  Проширени кругови
Negoslava Stanojevic првобитно дели ово
Posne poslastice.
+
2
1
2
 
 · 
Одговори

Nisam probala drugacije - mislim da mora.

зар мора густин ?

Ma, Biljana je izistinska čarobnic u kuhinji, samo malo lenja kad treba da mi iskuca svoje recepte. Hvala, Nale draga, i ja tebi želim sve najbolje i najlepše i naj...

Odlični recepti, naročito baklava. Fantastično izgleda!!! Srećna ti Nova godina, draga moja i želim ti svako dobro!!!

Hvala za ove savršene recepte. Srećni i vama Badnji dan i Božić.

6 коментара

  1. Hvala za ove savršene recepte. Srećni i vama Badnji dan i Božić.

    ОдговориИзбриши
  2. Odlični recepti, naročito baklava. Fantastično izgleda!!! Srećna ti Nova godina, draga moja i želim ti svako dobro!!!

    ОдговориИзбриши
  3. Ma, Biljana je izistinska čarobnic u kuhinji, samo malo lenja kad treba da mi iskuca svoje recepte. Hvala, Nale draga, i ja tebi želim sve najbolje i najlepše i naj...

    ОдговориИзбриши
  4. зар мора густин ?

    ОдговориИзбриши

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.