Onlajn "školice" za zarađivanje na netu

Tražite li recept za ostvarivanje brze i lake zarade preko interneta? Ako je tako,  preskočite ovaj tekst, jer vam on neće otkriti nikakvu tajnu - samo će vam pomoći da se spustite na zemlju, da prestanete da verujete u bajke i da većinu tekstova na ovu temu, koje vam ponudi pretraživač, shvatite kao marketinški trik autora blogova da privuku što veći broj čitalaca!!! I da onda prionete na - prodaju!





     Verujem da nema korisnika interneta kojem bar jednom nije palo na um da bi bilo lepo kada bi mogao i da nešto zaradi na njemu. Ili, bar, da nema onoga ko ne bi prihvatio, opipljivu, realnu i svakako bezopasnu mogućnost da zaradi.

     Od kako sam pažljiviji pratilac štampe,net portla, blogova i ostalih sadržaja na netu, načitala sam se nebrojeno saveta razno-raznih prodavaca magle, koji ne mogu ni sami sebi obezbediti (uz skoro obaveznu odrednicu,lako, bez mnogo truda ili brzo) zaradu preko neta, ali su se, eto , dosetili da drugima sole pamet prepričavanjem tuđih priča na ovu temu.

SAVETI ONIH KOJI I SAMI NIŠTA NISU PRODALI

    Navešću, koliko mi sećanje pomaže, samo par takvih saveta - otvorite blog (pa će neko primetiti da lepo pišete i ponudiće vam da pišete za njega - recenzije, reklame, članke na popularne teme...), pišite pesme (kompozitori jedva čekaju da im ponudite svoje stihove koje će oni, veštim mešanjem indijsko-arapsko-tursko-grčih nota pretvoriti u slušanu muziku), pišite  pismene zadatke, maturske, seminarske i diplomske radove,  magistarske, doktorske i ostale teze i naučne radove, pišite projekte i predloge projekata donatorima, prodajte svoje rukotvorine ili digitalne proizvode na netu, kliknite deset reklama dnevno,popunjavajte ankete, fotografišite i prodajte fotografije, postavljajte video klipove i naplaćujte klikove na njih...

     Bespredmetno je komentarisati sve pobrojane stavke, pa ću se osvrnuti samo na par njih
     - otvorite blog - broj blogova  u Srbiji niko još nije utvrdio, ali verujem da se broje hiljadama. Izostavljajući stučnjake iz oblasti  IT, koji mahom i imaju blogove zarad vođenja ili potpomaganja sopstvenih poslova, na osnovu kontakata sa ogromnim brojem blogera, mogu pretpostaviti da ni desetak odsto njih ne ostvaruje zaradu od tog pisanja. A skoro da niko od svih njih nema ništa protiv da, osim što pišu za svoju dušu i krug čitalaca svog bloga, zarade i neku paru. Štaviše, neki čeprkaju, bukvalno i rukama i nogama, ali zarade niotkuda, ili je bar nedovoljna za njihova očekivanja ili potrebe.
     Dakle, nemojte da spavate na to uvo da je dovoljno samo otvoriti blog i da će naručioci tekstova poleteti ka vama. Da još jednom citiram Dragana Varagića, inače najvećeg pobornika stvaranja mogućnosti da blogeri i zarađuju od blogovanja, "morate se baviti promocijom onoga što radite i ako želite da zarađujete na blogu, morate da prodajete a ne da čekate da vam neko dođe na noge". Kolko da nikoga ne demotivišem.
     Ako izuzmemo, dakle, stručnjake iz  IT, kao i modne i gastro blogerke (na ovim tržištima je, kažu upućeni, malo drugačija situacija kada je izdvajanje u marketinške svrhe u pitanju, što i jeste logično u vreme kada narod ima para jedino za hranu i da izdvoji detetu da malo tera modu)- gde je tražnja za uslugama evidentna, a dolaženje do "posla" bar malo lakše,   ostali vlasnici blogova moraju debelo da se potrude. I da ,osim što svoj blog nametnu kvalitetom (što je često nedovoljno),   privuku ili ubede potencijalne klijente da ulažu u reklamu baš na tom njihovom, afirmisanom, popularnom i čitanom blogu. Koji je samo jedan od velikog broja kvalitetnih.

ISKUSTVO JELENE RADOVANOVIĆ

     - pišite ...
       Ne poznajem nikoga, lično, ko je uspeo da zaradi ijedan jedini dinar od pisanja domaćih zadataka (jedina ih imam nekoliko, dostupnih svima na blogu, ali samo kao šalu u vidu pomoći roditeljima koji surfuju po netu u potrazi za zadatom IM temom), seminarskih, mr i dr i ostalih "naučnih" radova.
      Od svih onih vlasnika blogova čije sam savete za zaradu od pisanija proteklih desetak meseci čitala (možda nisam naletela na prave, a i izuzimam stručnjake iz IT), jedino je profesorka francuskog jezika Jelena Radovanović "priznala", odnosno potvrdila da živi od pisanja. O tome, detaljnije možete pročitati na njenom blogu, a ja sam je za ovu priliku zamolila za nekoliko  iskustava koje u vidu saveta može podeliti sa nama.

     -Obično, u  nekoj ozbiljnijoj potrazi za savladavanjem veštine zarađivanja   na netu, većina krene od guglanja make money online- i nalete na kurseve "gurua", koji obično koštaju 50 dolara, što su ili brze šeme koje neće doneti novac nikome, osim onome ko prodaje taj kurs, ili slučajevi u kojima je autor namerno ili slučajno izostavio najbitnije stvari- u IM svetu je usvojena krilatica da će autori takvih kurseva reći 95 odsto onoga što bi trebalo da znate, ali će izostaviti najvažnijih pet odsto.Ima izuzetaka, ali ti kursevi su u elektronskoj formi, kao knjige ili video i znam mnoge koji su ih pokupovali i nemaju nikakve vajde od njih, jer ih i ne koriste  - ističe Jelena - Neki put i nije loše kupiti te kurseve,  kao osnovu od koje valja krenuti, ali ne možeš očekivati da ti neko sve sažvaće, već moraš sam da zagrizeš, da stekneš i potrebna znanja koja će ti mogućiti kvalitetno pisanje na tražene teme, ali i da stekneš neka neophodna iskustva na tom putu.  Ako je već tako, bolje je posvetiti se samoedukaciji, jer postoji dovoljno besplatnih materijala na netu, samo se  valja  potruditi i istražiti suštinu. I naravno, pokušati, jer i nemaš šta da izgubiš budući da nema ulaganja - bar ćeš videti znaš li, možeš li i koliko znaš i možeš. Mislim da je, zapravo, najveći problem u tome što se naši ljudi boje i samog pokušaja, ustežu se čak i da probaju.


     Mada sama njena priča o uspehu u ostvarenju cilja da živi od pisanja zvuči nekako jednostavno i lako- guglanje, istraživanje, učenje, usavršavanje, pisanje na forumima, blogovanje,prvi poslovi, blog i na engleskom jeziku...Jelena naglašava da njen primer nije standardan-krenula sam naopako, od SEO, pa mi je ponuđen posao,  i da u svojoj neposrednoj  okolini ne zna nikoga više ko živi samo od pisanja. Kao neophodne kvalitete za ostvarivanje  statusa plaćenog net-pisca koji od toga može da živi, navodi istraživački i preduzetnički duh, preduzimljivost,  snalažljivost, poznavanje engleskog jezika( ako ne znate jezik, platite prevodioca), marketinšku orijentisanost (ako je nemate, nađite nekoga ko će to raditi umesto vas).
     I da - mada nesebično deli svoje savete i iskustva na blogu, posebno ističe činjenicu da je nemoguće, ma koliko se trudila,da bilo kome ko joj se obrati na netu, za pola sata objasni i približi i otkrije sve tajne net pisanja za pare.
     - I nemoj ljudima da ubijaš veru da mogu i od pisanja na srpskom jeziku da zarađuju - upozorava me - mogu, nije engleski neophodan, samo je tržište na engleskom razvijenije. Za naše tržište bi trebalo edukovati ljude, jer ne postoje ustanovljeni kanali, pa zato i imam nameru da napravim jedan takav kanal na mom blogu.

     - prodajte svoje ručne radove na netu - Mrka kapa. Obično stvari stoje ovako - ko voli ručne radove, potrudi se i da nauči da ih izrađuje, nije teško. Oni koji ih ne znaju,obično i nemaju potrebu da ih kupuju. Znam, više virtuelno nego uživo, toliko divnih žena, domaćica, stručnjaka, umetnica... koje znaju da ispletu ili isheklaju ili navezu ili naslikaju ili sašiju ili ... toliko toga, ali nikako ne uspevaju da to i prodaju. U cilju pomoći kreativkama jedna divna Merima je pokrenula akciju Ja ovo umem da radim, koju sam ja svesrdno podržala, pa ćemo videti da li će zaživeti mreža pod tim nazivom, koja je u formiranju. I da, time, pomognemo svim kretivcima da bar razmenjuju svoje radove i usluge, što bi bio ne mali doprinos kućnom budžetu članova.
     Da ne budem neobjektivna - postoji veliki broj dama, svih starosnih dobi, koje su uspele da profesionalizuju svoje umeće izrade ručnih radova, počevši od moje sugrađanke, Nataše, o kojoj sam pisala ovde,  preko svih onih dama koje uspešno prodaju svoje kape, šalove, ogrlice...često angažujući i članove svojih porodica, ali sam sigurna da ne grešim - to  je vrlo mali broj u odnosu na ukupan broj žena koje to isto decenijama ili godinama rade za svoju porodicu i svoju dušu i htele bi i da prodaju, ali im ne uspeva. A i one svoje rukotvorine objavljuju na Fejsbuk profilima, imaju blogove na kojima i pišu o tome šta rade i kako rade i izazivaju divljenje onih koji ih prate. Bez povratne reakcije, nažalost, u vidu neke narudžbine. Iako, dakle, rade po istim SEO i ostalim principima, i iako su im radovi aktuelni i primamljivi kao i radovi onih koje su imale sreće da uspeju. Jedino objašnjenje nalazim u tome da ih od potencijalnih kupaca deli starosna granica. Možda grešim.

     - klikajte reklame, popunjavajte ankete- neću da grešim dušu, volela bih da mi neko, makar i anonimno, potvrdi da je od toga dobio neke pare. Meni su pričali o nekoj gospođi iz Niša za koju su čuli da je upravo dobila ček za ovakve aktivnosti, ali još čekam da mi potvrde da su to čuli i od nje lično.

     ...

     Iza ove tri tačke ostaje sva ona skeptičnost, proizašla iz tekstova prodavaca magle o brzoj i lakoj zaradi na netu. Umesto tih tralala tekstova kakve možete napisati i sami - dovoljno je samo prepričati ovaj tekst, na primer, preporučujem da pročitate par tekstova proverenih autora koji važe za autoritete u ovoj oblasti (ako se još  pitate ko su, onda niste savladali ni prvi korak ka prvoj lekciji). I onda krenuti da ih primenjujete.
     I zapamtite, lako je napraviti dobar i čitan blog, još lakše isplesti šal ili ogrlicu - mnogo, mnogo, mnogo... teže je to isto prodati na tržištu na kojem ima toliko kvalitetnih i još kvalitetnijih blogova i još mnogo više boljih i uspešnijih pletilja.



PS- posle mojih tehničkih brljanja po Gugl plus, vraćanje na staro stanje podrazumeva nestajanje komentara ispod tekstova pa ih stoga kopiram. Na pola posla prebacivanja u Word shvatila sam da je ovo ipak bolje rešenje.

 




Negoslava Stanojevic

пре 1 године  -  Дели се јавно
Onlajn "školice" za zarađivanje na netu
Tražite li recept za ostvarivanje brze i lake zarade preko interneta? Ako je tako,  preskočite ovaj tekst, jer vam on neće otkriti nikakvu tajnu - samo će vam pomoći da se spustite na zemlju, da prestanete da verujete u bajke i da većinu tekstova na ovu tem...
Преведи
 
 · 
Одговори

Pročitala. Hvala za link i ostale savete i preporuke.




Igor Tomić

пре 1 године


Negoslava, lep tekst i prilično istinit. Zarađivati za život preko interneta nije nikakav bauk, ali ako nemate neku traženu veštinu neće moći dobiti posao od danas do sutra. Treba se prvo odlučiti koju oblast ćete izučavati. Treba sesti i edukovati se od osnova pa nadalje. I treba izbeći klopke poput kliktanja za novac i slične koje su samo gubljenje vremena. Nije lako se konstanto edukovati i usavršavati, ali je dugoročno svakako isplativo, kako novčano tako i duhovno. :) Meni je verovatno najveći win u životu to što sam godinama pohađao dobru privatnu školu engleskog, kao i to što sam shvatio da pored fakulteta moram dodatno da se edukujem. Sada mogu da živim od svog rada preko neta, i to baš pisanjem članaka i SEO-om, veštine koje iznajmljuljem klijentima. :) I ja sam danas napisao tekst na sličnu tematiku u kome sam naveo najčešće zablude koje sam primetio kod ljudi koji tek počinju sa internet zaradom. Taj tekst je ovde: http://igortomic.net/internet-zarada-nije-laka-4-greske-koji-mnogi-pocetnici-prave/ Lep pozdrav. :)
Negoslava, lep tekst i prilično istinit. Zarađivati za život preko interneta nije nikakav bauk, ali ako nemate neku traženu veštinu neće moći dobiti posao od danas do sutra. Treba se prvo odlučiti koju oblast ćete izučavati. Treba sesti i edukovati se od osnova pa nadalje. I treba izbeći klopke poput kliktanja za novac i slične koje su samo gubljenje vremena. Nije lako se konstanto edukovati i usavršavati, ali je dugoročno svakako isplativo, kako novčano tako i duhovno. :) Meni je verovatno najveći win u životu to što sam godinama pohađao dobru privatnu školu engleskog, kao i to što sam shvatio da pored fakulteta moram dodatno da se edukujem. Sada mogu da živim od svog rada preko neta, i to baš pisanjem članaka i SEO-om, veštine koje iznajmljuljem klijentima. :) I ja sam danas napisao tekst na sličnu tematiku u kome sam naveo najčešće zablude koje sam primetio kod ljudi koji tek počinju sa internet zaradom. Taj tekst je ovde: http://igortomic.net/internet-zarada-nije-laka-4-greske-koji-mnogi-pocetnici-prave/ Lep pozdrav. :)
Прикажи још (12 редова)

Odavno mi je sve ovo jasno, ali si ti tako sjajno sklopila sve u celinu. Nisi se dotakla samo onih navodnih kompanija u koje vas pozivaaju neki koji navodno zarađuju ne nudeći ništa već samo šireži krug ljudi koji se naivno u to uključuju. Eto, ja ne verujem, ne verujem ni da je u RL na MLM poslovima neko nešto značajnije zaradio, posbno imajući u vidu veliki trud da se ljudi bukvalno dovuku na prezentacije, i dalje da se ubeđuju da kupe nešto što neće. Nešto kreatvnih radova se i proda preko fejsa najčešće, ali većina ostaje kratkih rukava. Eto, čak i kad sam u humanitarnim akcijama nudila svoje "lepe" bookmarkere, za sto dinara, uplatom na račun za humanitarne svrhe, nikada ni jedan nije bio kupljen. Zato ja uživam i lečim stres dok radim i uživam u tome što uvek imam lep i originalan poklon. mada, bilo je i toga da ljudi misle da sam pravila jer mi je žao da kupim, ali to su izuzeci, nevažni u mom životu.
Прочитајте више

Draga moja, tokom pisanja setila sam se i tebe i tvojih lepih rukotvorina. Hvala još jednom na tome što mi ulepšavaju čitanje - mislim na graničnike.

Sjajan i istinit tekst.

Nadam se i koristan nekima.

Uh...čitajući tekst imala sam komentar za komentarom...ali sada kada stigoh do poslednje tačke, shvatila sam da su svi nestali. Mislim da je ovo sjajan tekst i meni lično - koliko god to neverovatno zvučalo - veoma motivišući. Hvala.

Jelena Radovanovic
пре 1 године
.koliko god neverovatno zvučalo :) Moram da citiram samu sebe sa FB: "Nadam se da će ljudi razumeti tekst na pravi način. Koliko god im pričala (možda ja to i ne radim dobro), svako nekako čuje ono što hoće: to da "svako može" shvate kao "laka zarada" pa odustanu kad vide da i nije baš, a to da "treba učiti i raditi na sebi" čuju kao... ne znam ni kako to čuju ali odmah pobegnu." Ako te je motivisalo, onda si definitivno shvatila na pravi način!
...koliko god neverovatno zvučalo :) Moram da citiram samu sebe sa FB: "Nadam se da će ljudi razumeti tekst na pravi način. Koliko god im pričala (možda ja to i ne radim dobro), svako nekako čuje ono što hoće: to da "svako može" shvate kao "laka zarada" pa odustanu kad vide da i nije baš, a to da "treba učiti i raditi na sebi" čuju kao... ne znam ni kako to čuju ali odmah pobegnu." Ako te je motivisalo, onda si definitivno shvatila na pravi način!
Прочитајте више

Ako mogu da se nadovezem sa svojih par saveta i iskustvima: Mislite globalno, a ne lokalno, tj. razmislite o tome kako da svoje znanje i vestinu prodate van okvira geografskih granica. U inostranstvu cete mnogo lakse prodati stvari za vise novca nego u zemlji. Naravno, postoje mnogi problemi koje treba prevazici (onlajn prodaja, troskovi postarine i slicno), ali oni nisu neresivi!
Hvala što si se javila, jer si upravo ti primer jednog takvog, vandržavnog uspeha, o čemu zainteresovani mogu da pročitaju i na mom blogu. http://negoslava.blogspot.com/2013/09/nasa-kraljica-stepanja-ana-jan-koja-nam.html 

11 коментара

  1. Ako mogu da se nadovezem sa svojih par saveta i iskustvima:
    Mislite globalno, a ne lokalno, tj. razmislite o tome kako da svoje znanje i vestinu prodate van okvira geografskih granica. U inostranstvu cete mnogo lakse prodati stvari za vise novca nego u zemlji. Naravno, postoje mnogi problemi koje treba prevazici (onlajn prodaja, troskovi postarine i slicno), ali oni nisu neresivi!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala što si se javila, jer si upravo ti primer jednog takvog, vandržavnog uspeha, o čemu zainteresovani mogu da pročitaju i na mom blogu.
      http://negoslava.blogspot.com/2013/09/nasa-kraljica-stepanja-ana-jan-koja-nam.html

      Избриши
  2. Uh...čitajući tekst imala sam komentar za komentarom...ali sada kada stigoh do poslednje tačke, shvatila sam da su svi nestali. Mislim da je ovo sjajan tekst i meni lično - koliko god to neverovatno zvučalo - veoma motivišući. Hvala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala - posebno na tome što si "pročitala" moju osnovnu zamisao. motivacija!

      Избриши
    2. ...koliko god neverovatno zvučalo :)

      Moram da citiram samu sebe sa FB: "Nadam se da će ljudi razumeti tekst na pravi način. Koliko god im pričala (možda ja to i ne radim dobro), svako nekako čuje ono što hoće: to da "svako može" shvate kao "laka zarada" pa odustanu kad vide da i nije baš, a to da "treba učiti i raditi na sebi" čuju kao... ne znam ni kako to čuju ali odmah pobegnu."

      Ako te je motivisalo, onda si definitivno shvatila na pravi način!

      Избриши
  3. Odavno mi je sve ovo jasno, ali si ti tako sjajno sklopila sve u celinu.
    Nisi se dotakla samo onih navodnih kompanija u koje vas pozivaaju neki koji navodno zarađuju ne nudeći ništa već samo šireži krug ljudi koji se naivno u to uključuju.
    Eto, ja ne verujem, ne verujem ni da je u RL na MLM poslovima neko nešto značajnije zaradio, posbno imajući u vidu veliki trud da se ljudi bukvalno dovuku na prezentacije, i dalje da se ubeđuju da kupe nešto što neće.
    Nešto kreatvnih radova se i proda preko fejsa najčešće, ali većina ostaje kratkih rukava.
    Eto, čak i kad sam u humanitarnim akcijama nudila svoje "lepe" bookmarkere, za sto dinara, uplatom na račun za humanitarne svrhe, nikada ni jedan nije bio kupljen.
    Zato ja uživam i lečim stres dok radim i uživam u tome što uvek imam lep i originalan poklon. mada, bilo je i toga da ljudi misle da sam pravila jer mi je žao da kupim, ali to su izuzeci, nevažni u mom životu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja, tokom pisanja setila sam se i tebe i tvojih lepih rukotvorina. Hvala još jednom na tome što mi ulepšavaju čitanje - mislim na graničnike.

      Избриши
  4. Negoslava, lep tekst i prilično istinit. Zarađivati za život preko interneta nije nikakav bauk, ali ako nemate neku traženu veštinu neće moći dobiti posao od danas do sutra. Treba se prvo odlučiti koju oblast ćete izučavati. Treba sesti i edukovati se od osnova pa nadalje. I treba izbeći klopke poput kliktanja za novac i slične koje su samo gubljenje vremena.

    Nije lako se konstanto edukovati i usavršavati, ali je dugoročno svakako isplativo, kako novčano tako i duhovno. :)

    Meni je verovatno najveći win u životu to što sam godinama pohađao dobru privatnu školu engleskog, kao i to što sam shvatio da pored fakulteta moram dodatno da se edukujem.

    Sada mogu da živim od svog rada preko neta, i to baš pisanjem članaka i SEO-om, veštine koje iznajmljuljem klijentima. :)


    I ja sam danas napisao tekst na sličnu tematiku u kome sam naveo najčešće zablude koje sam primetio kod ljudi koji tek počinju sa internet zaradom. Taj tekst je ovde: http://igortomic.net/internet-zarada-nije-laka-4-greske-koji-mnogi-pocetnici-prave/


    Lep pozdrav. :)

    ОдговориИзбриши
  5. Pročitala. Hvala za link i ostale savete i preporuke.

    ОдговориИзбриши

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.