ZAŠTO SU I ZA ŠTA SU ODGOVORNI GASTRO BLOGERI

- ili još jedan osvrt na nekritičko emitovanje recepata , toliko štetnih po naše zdravlje, da bi ih , šalim se malo, zakonom trebalo zabraniti ... ili bar ograničiti njihovu upotrebu na jednom godišnje, eventualno dva puta



     - Nije mi jasno zašto u Srbiji svaki recept za kolač ili tortu počinje s "umutiti 250gr ili više ili ne-daj-Bože 500 gr margarina ili putera, kojeg ionako retko ko ovde može da kupi - reče jednom davno, kada su došli na odmor, s  tada privremenog rada u Americi, jedan moj prijatelj, inače ne preveliki pobornik zdrave ishrane. Ali, racionalan i razuman čovek. Pošto je ipak smazao i repete neke moje  torte za koju svojoj ženi nije dozvolio da zapiše recept, objasnio je kako su mu mnogo draže američke torte, u kojima ima svega više, nego u našima, ali ne i margarina.



     I stvarno, ima da se ubiješ od traganja po kuvarima i fud-blogovima, u potrazi za dobrim receptom koji ne počinje s gore navedenim količinama sastojaka. Ne samo kada je  o slatkišima reč - izvikani margarin se trpa i u kiflice i ostala peciva, pogače i hlebove, pa i u neka jela.
     One koje zanima, sve o štetočini nazvanoj margarinom, mogu saznati ovde i ovde . Nije da mnogo toga  o štetnosti upotrebe margarina u ishrani nisam znala i  ranije, ali sam, od kad sam ove tekstove pročitala, margarin izbacila iz upotrebe u potpunosti.
     Tamo gde se baš mora jer, ruku na srce, najbolje torte za koje imam recepte  podrazumevaju bar 250 gr nečega iz ove kategorije masnoća, opredelim se za puter.


      Ali, ako sa samo  malo  više upornosti prošetate po forumima, blogovima i ostalim kuvarima,  možete doći i do onih recepata koji upotrebu ovih masnoća ne postavljaju kao ultimatum za dobar slatkiš. Ili pecivo. Toliko izvikana mast, sve do skora, izbačena iz naše kuhinje pod naletom reklama veštačkih masnoća i potplaćenih lekara,  vraća se na velika vrata u naše jelovnike, kao jedna od daleko manje štetnih namirnica nego što su nas decenijama uveravali. Može se koristiti u svim vrstama peciva, lenjih  i običnih pita, u nekim vrstama kolača...

     Gastro blogeri su , u internet zajednici kojoj se sve više okrećemo, postali  jako uticajna kategorija blogera, usudila bih se da kažem, institucija već. Ne samo mnoge mlade, već i starije domaćice , kada ne znaju šta sutra ili danas za ručak, zavire u  - internet.

     Upravo zbog ove činjenice, da kroje jelovnike u mnogim našim domaćinstvima, gastro blogeri moraju imati na umu da njihova misija nije samo širenje raznovrsnosti naše ishrane, već i jedna specifična i ni malo laka uloga - da propagiraju zdravu ishranu. Uistinu zdravu - što podrazumeva da se, prvo, i sami edukuju na ovom planu, drugo, da promene i sopstveni način ishrane izbacivanjem štetnih namirnica - eurokrem je još jedna žalosna priča naše siromašne svakidašnjice , koji se radi ekskluzivnosti, čega li već, trpa u sve i svašta, a treće, da se odreknu nekih recepata, ma koliko bili atraktivni, jer će samo na taj način prestati da šire kult loše ishrane.

     Setih se baš sada - neki dan sam pročitala recept čija autorka savetuje da se pirinač pre upotrebe ne pere!?Jadnica, ni ne zna koliko je taj nepran pirinač i prljav i zagadjen. Japanci i Kinezi, , recimo, za koje znamo koliko im je pirinač važan u ishrani, pre kuvanja pirinač peru u devet voda. A nama neko savetuje da ga ne operemo čak ni u jednoj vodi. Nije ni čudo - to isto čula sam, davno, od jedne šefice nekog restorana , kada je za naše lokalne novine davala recept. Kada sam je pitala, ali kako - odgovor je glasio, dovoljno je pirinač samo protrljati u suvoj krpi. Mora da je to naučila u školi?

     I na kraju, da ne bih bila nekritična, pominjem i sebe - moj tako diiiiivan recept za Moskva šnite, prelepu i preukusnu tortu,sadrži po jedan margarin i puter. Dobro, torta je veličine dve obične, pa nije ni čudo - kada prepolovite mere dobijete jednu prosečnu tortu, dakle, i sa pola putera i margarina. Ali je to, opet, onih 250 gr s početka priče.
     Jedina olakšavajuća okolnost po mene je to da je preporučujem za ono - jednom godišnje.
 
Isto pitanje se može postaviti i za brašno, tj. hlebove, špta je zdraviaje, integralno ili belo?! Duže vreme je u modi interalni, crni... hleb, ali ako uzmemo u obzir da se sve tretira hemijskim sredstvima i da se najveći deo istih zadržava upravo u ljusci, do odgovora ćete doći sami. Na tu temu je pričao jedan tehnolog, i zaista ima logilke. Šta je zdravo, a šta ne, je pitanje poput: šta je starije, kokoška ili jaje ;)?! Zato je najbitnije da se misli pozitivno i da se zla sudbina ne doziva. Uživajte u onome što vas ispunjava, bilo da je reč o zdravoj ili onoj manje zdravoj hrani ;). Naravno, u svemu treba biti umeren. Pozdrav svima ;)
Прикажи мање
 
Ja se nadam da smo se razumele- gastro blogeri, hteli ne hteli, kada već rade to što rade, po automatizmu imaju odgovornost. Prema sebi, prema čitaocima, prema onima koji im veruju. I naravno, svako se ponaša u skladu sa svojim ciljevima i htenjima. A na nama je da ih poštujemo ili ne, shvatimo ili, da im oprostimo neki gaf ili prestanemo da im verujemo.
 
U popunosti se slažem sa Gagom! Krajnje pošteno! Blog koji si linkovala sam redovno pratila a onda spazih na njemu reklamu za Coca Colu. Šta bi sa njenom pričom o šećeru? A kad sam videla reklamu za Matijevića e onda umal nepljunuh! Šta je onda sa pričom kako ide da kupuje jaja i meso u Bataji, sa organske farme? Krajnje licemerje, pljunula je na sve o čemu piše! Ja imam food blog, imam i ovakvih i onakvih recepata i smatram isto kao i Gaga da je na onom ko poseti blog da odluči hoće ili neće!
 
Kolač od urme je Zakon za sve kolače! Ajde da idemo, aaaaaaajdeeeeeee :*
 
Hm... Mislim da moja uloga i misija kao gastro blogera apsolutno nije da na prvom mestu propagiram zdravu ishranu. Mogu ako želim, ali mi to nije obaveza kao blogera iz ove sfere. Razloga je više: lični blog (imam pravo da pišem šta hoću), nisam plaćeni bloger (u tom slučaju, recepte prilagođavam svojim finansijama), sve što objavim na blogu, pojedem sa svojom porodicom, nisam nutricionista, nisam profesionalni kuvar i da ne nabrajam više. Ali ono što je najvažnije, niko, ništa sa mog bloga ne mora da isproba ako to sam ne želi. Ja barem nikoga na to ne prisiljavam, niti mi je to ikada bila namera. A kod mene na blogu ima svega, i "zdravog" i "nezdravog", i kako sam primetila, svi srećni i zadovoljni.
Прикажи мање
 
Gago, naravno da te razumem. Reći ću ti, na temu izbora namirnica i recepata, podsećam te, zapravo, na tvrdnje nutricionista o tome kako je najzdravije jesti hranu koja se uzgaja na području na kojem se živi. Što je još jedna potvrda opravdanosti tvog opredeljenja. Ali, da ne bi bilo zabune i da me još neko ne bi pogrešno shvatio, par dodatnih objašnjenja. Svoj stav o uticaju i značaju gastro blogera jasno sam iskazala ocenom da su postali institucija. Možda ja time i preterujem i dajem vam i previše na značaju, ali osnovu za ovu tvrdnju nalazim u saznanju koliko žena iz moje okoline se oslanja na blogove pri kreiranju jelovnika. E, upravo zbog takvog iskustvenog stava, smatrala sam da nije loše skrenuti pažnju i samim fud blogerima na uticaj kojeg možda nisu ni svesni, ali i na odgovornost koju imaju, hteli to oni ili ne. Zamisli , samo, i odgovori bar sebi na pitanje - kada se možda kroz 50 godina budu sumirale posledice postojanja fud blogova, da li bi više volela da u toj svojoj branši budeš Zdravko Čolić ili Jelena Karleuša, na primer. Ili, zamisli da neko kroz koji mesec ili godinu piše doktorski rad na temu - uticaj gastro blogera na kvalitet ishrane Srba, s detaljnom analizom korisnih i štetnih namirnica čiju upotrebu preporučuju. Nemoj da se smeškaš - vidim ti izraz na licu, ovako nešto je vrlo izvesno i nije daleko vreme kada ćeš i sama biti tema nečije stručne analize, magistarskog, doktorskog ili diplomskog rada. Da ponovim, baš zato što smatram da ste veoma uticajni na polju kojim se bavite, ne svi, ali većina fud blogera, ja sam samo dobronamerno skrenula pažnju na potrebu malo većeg razmišljanja o tome šta preporučujete narodu da kuva i mesi. Ako nas već truju industrija i poljoprivreda, ne moraju neki recepti u kojima se favorizuju viršle, eurokrem,margarin i ostale štetne namirnice. Puno uspeha u dalje blogovanju i kuvanju ti želim. I seti me se, kada budeš tema neke stručne analize.
Прикажи мање
 
Ma sve te razumem, samo smatram da ako se za nešto opredeliš, toga moraš i da se držiš. Po meni bi bilo totalno neiskreno da na blogu promovišem jedno, a kući koristim nešto sasvim drugo. Da u svakom postu napišem da treba da se stavi maslac, a ja stavim margarin. Realno gledajući, mogla bih ja to. Ko me vidi kad mućkam kući? A samo zato što je to sada trend. Hejtujemo margarin. To sam navela kao primer, ima toga još. Gastro blogovi jesu postali institucija, to stoji. Ima ih brdo. Svakakvih. I ja sama sam dosta naučila od drugih, i nekim stvarno verujem. Ali dok sam došla do te faze, dosta je vremena prošlo, dok nisu stekli moje poverenje. Mislim da je i u mom slučaju tako. Ako je sudeći po statistikama, Grnetu se veruje, ali samo zato što se i sada drži onog svog, od početka blogovanja. Folirante provališ vremenom. Kažem, samo trebamo da budemo iskreni, ma šta da je u pitanju. Pa i da u tom slučaju snosimo i posledice ako treba. I naravno da hoću da budem Zdravko Čolić. :D
Прикажи мање
 
Ko i uvek, da ne kažem standardno, i bez obzira na to ima li razlike u stavovima i s'vatanjima, jel, ti uspeš da me nasmeješ. Hvala onome ko te stvori tako ... da te znam, znam i šta bih rekla, al pošto te ne znam lično i nikako da izedemo onaj kolač s urmama - a i ne znam smem li, tj ima li margarina u njemu, dakle, biću prstojna i ti sama završi rečenicu. Ljubac s ove strane...
 
Pa, sve je štetno... i šećer, i brašno, i margarin, i puter... ŠtatiE bre Negoslava? :) Neka narod pravi onako kako voli i sa čime raspolaže. Mnoga smo govna jeli i do sada, a svi smo odrasli na margarinu i leba i masti... Kako ono kažu: "Naše zdravlje je u našim rukama, zdravo da ga nosimo!" Ja koristim margarin obilato, a eto nemam holesterol ali imam tromb :D Mis'im... Jedite bre ljudi šta hoćete, pravila nema. Nekoga će da strefi neka boles', nekoga opet neće... Ja sam mišljenja da sam organizam traži ono što mu nedostaje. Ja ne bih mogla da jedem pečena jaja često, ali nekada eto osetim jaku potrebu baš za njima. Šta ga znam... jedem šta mi se jede. Nekada margarin, nekada puter, nekada govna... šta'š....


12 коментара

  1. Pa, sve je štetno... i šećer, i brašno, i margarin, i puter... ŠtatiE bre Negoslava? :)

    Neka narod pravi onako kako voli i sa čime raspolaže. Mnoga smo govna jeli i do sada, a svi smo odrasli na margarinu i leba i masti...

    Kako ono kažu: "Naše zdravlje je u našim rukama, zdravo da ga nosimo!"

    Ja koristim margarin obilato, a eto nemam holesterol ali imam tromb :D

    Mis'im... Jedite bre ljudi šta hoćete, pravila nema. Nekoga će da strefi neka boles', nekoga opet neće... Ja sam mišljenja da sam organizam traži ono što mu nedostaje. Ja ne bih mogla da jedem pečena jaja često, ali nekada eto osetim jaku potrebu baš za njima. Šta ga znam... jedem šta mi se jede. Nekada margarin, nekada puter, nekada govna... šta'š....

    ОдговориИзбриши
  2. Ko i uvek, da ne kažem standardno, i bez obzira na to ima li razlike u stavovima i s'vatanjima, jel, ti uspeš da me nasmeješ. Hvala onome ko te stvori tako ... da te znam, znam i šta bih rekla, al pošto te ne znam lično i nikako da izedemo onaj kolač s urmama - a i ne znam smem li, tj ima li margarina u njemu, dakle, biću prstojna i ti sama završi rečenicu. Ljubac s ove strane...

    ОдговориИзбриши
  3. Hm... Mislim da moja uloga i misija kao gastro blogera apsolutno nije da na prvom mestu propagiram zdravu ishranu. Mogu ako želim, ali mi to nije obaveza kao blogera iz ove sfere. Razloga je više: lični blog (imam pravo da pišem šta hoću), nisam plaćeni bloger (u tom slučaju, recepte prilagođavam svojim finansijama), sve što objavim na blogu, pojedem sa svojom porodicom, nisam nutricionista, nisam profesionalni kuvar i da ne nabrajam više. Ali ono što je najvažnije, niko, ništa sa mog bloga ne mora da isproba ako to sam ne želi. Ja barem nikoga na to ne prisiljavam, niti mi je to ikada bila namera. A kod mene na blogu ima svega, i "zdravog" i "nezdravog", i kako sam primetila, svi srećni i zadovoljni.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Naravno da gastro blogerima niko ne može zabraniti da objavljuju i nezdrave recepte na svojim blogovima, kao ni da se i sami nezdravo hrane. Ja sam samo htela da ukažem na činjenicu da mnogi od njih pomažu u krojenju jelovnika velikog broja porodica u Srbiji, pa da bi, u skladu s tim, trebalo da im bude drago da utiču na otklanjanje loših navika u ishrani i da osete neku vrstu moralne obaveze da ne preporučuju jela u kojima su osnovni sastojci pola kile margarina ili eurokrema i da ne savetuju domaćicama kuvanje neopranog pirinča i slične ... ajd, da ne kažem šta. Ako oni sami ne osećaju tu moralnu obavezu, ni prema sebi ni prema svojim čitaocima, onda su i svesni toga kakvu poruku time šalju onima koji im poklanjaju svoje poverenje. Samo to.

      Избриши
    2. Slažem se ja za to što si spomenula, ali meni je ona rečenica zvučala baš kao moranje. Naravno da perem pirinač, ne samo da ga perem, nego ga i čistim. To me naučila mama. Jeste da me to nervira ponekad, ali je tako. Lično nemam ništa protiv margarina, koristim ga, ali nije baš ni da se davim u njemu. Razlog što mu dajem prednost nekada u odnosu na maslac je samo cena. A oni mogu da se menjaju, svako ko ne voli ili ne želi da koristi margarin može da ga zameni maslacem u receptu. I obrnuto. Sve je to u stvari vezano za novac, na žalost. A činjenica je da ja mnogo toga kod mene u Boru ne mogu da nađem i da hoću. Za svojih 40 godina, za 6 godina pisanja gastro bloga, prvi put sam ove godine probala rukolu. Eto jednog primera. Ne bih je ni probala da mi prijateljice nisu poslale seme i da nismo posejali kod mame u bašti. To kod mene ni na pijaci ni po marketima ne može da se nađe. I toga ima još puno, puno. Onda smatram da je poštenije da pišem i prezentujem ovo što sam i do sada, nego da krenem sa nečim što mi je totalno nepoznato. Verujem da razumeš šta želim da kažem.

      Избриши
    3. Gago, naravno da te razumem. Reći ću ti, na temu izbora namirnica i recepata, podsećam te, zapravo, na tvrdnje nutricionista o tome kako je najzdravije jesti hranu koja se uzgaja na području na kojem se živi. Što je još jedna potvrda opravdanosti tvog opredeljenja.
      Ali, da ne bi bilo zabune i da me još neko ne bi pogrešno shvatio, par dodatnih objašnjenja. Svoj stav o uticaju i značaju gastro blogera jasno sam iskazala ocenom da su postali institucija. Možda ja time i preterujem i dajem vam i previše na značaju, ali osnovu za ovu tvrdnju nalazim u saznanju koliko žena iz moje okoline se oslanja na blogove pri kreiranju jelovnika.
      E, upravo zbog takvog iskustvenog stava, smatrala sam da nije loše skrenuti pažnju i samim fud blogerima na uticaj kojeg možda nisu ni svesni, ali i na odgovornost koju imaju, hteli to oni ili ne.
      Zamisli , samo, i odgovori bar sebi na pitanje - kada se možda kroz 50 godina budu sumirale posledice postojanja fud blogova, da li bi više volela da u toj svojoj branši budeš Zdravko Čolić ili Jelena Karleuša, na primer.
      Ili, zamisli da neko kroz koji mesec ili godinu piše doktorski rad na temu - uticaj gastro blogera na kvalitet ishrane Srba, s detaljnom analizom korisnih i štetnih namirnica čiju upotrebu preporučuju. Nemoj da se smeškaš - vidim ti izraz na licu, ovako nešto je vrlo izvesno i nije daleko vreme kada ćeš i sama biti tema nečije stručne analize, magistarskog, doktorskog ili diplomskog rada.
      Da ponovim, baš zato što smatram da ste veoma uticajni na polju kojim se bavite, ne svi, ali većina fud blogera, ja sam samo dobronamerno skrenula pažnju na potrebu malo većeg razmišljanja o tome šta preporučujete narodu da kuva i mesi. Ako nas već truju industrija i poljoprivreda, ne moraju neki recepti u kojima se favorizuju viršle, eurokrem,margarin i ostale štetne namirnice.
      Puno uspeha u dalje blogovanju i kuvanju ti želim. I seti me se, kada budeš tema neke stručne analize.

      Избриши
    4. Ma sve te razumem, samo smatram da ako se za nešto opredeliš, toga moraš i da se držiš. Po meni bi bilo totalno neiskreno da na blogu promovišem jedno, a kući koristim nešto sasvim drugo. Da u svakom postu napišem da treba da se stavi maslac, a ja stavim margarin. Realno gledajući, mogla bih ja to. Ko me vidi kad mućkam kući? A samo zato što je to sada trend. Hejtujemo margarin. To sam navela kao primer, ima toga još. Gastro blogovi jesu postali institucija, to stoji. Ima ih brdo. Svakakvih. I ja sama sam dosta naučila od drugih, i nekim stvarno verujem. Ali dok sam došla do te faze, dosta je vremena prošlo, dok nisu stekli moje poverenje. Mislim da je i u mom slučaju tako. Ako je sudeći po statistikama, Grnetu se veruje, ali samo zato što se i sada drži onog svog, od početka blogovanja. Folirante provališ vremenom. Kažem, samo trebamo da budemo iskreni, ma šta da je u pitanju. Pa i da u tom slučaju snosimo i posledice ako treba.
      I naravno da hoću da budem Zdravko Čolić. :D

      Избриши
  4. Kolač od urme je Zakon za sve kolače! Ajde da idemo, aaaaaaajdeeeeeee :*

    ОдговориИзбриши
  5. U popunosti se slažem sa Gagom! Krajnje pošteno!
    Blog koji si linkovala sam redovno pratila a onda spazih na njemu reklamu za Coca Colu. Šta bi sa njenom pričom o šećeru? A kad sam videla reklamu za Matijevića e onda umal nepljunuh! Šta je onda sa pričom kako ide da kupuje jaja i meso u Bataji, sa organske farme?
    Krajnje licemerje, pljunula je na sve o čemu piše!
    Ja imam food blog, imam i ovakvih i onakvih recepata i smatram isto kao i Gaga da je na onom ko poseti blog da odluči hoće ili neće!

    ОдговориИзбриши
  6. Ja se nadam da smo se razumele- gastro blogeri, hteli ne hteli, kada već rade to što rade, po automatizmu imaju odgovornost. Prema sebi, prema čitaocima, prema onima koji im veruju. I naravno, svako se ponaša u skladu sa svojim ciljevima i htenjima. A na nama je da ih poštujemo ili ne, shvatimo ili, da im oprostimo neki gaf ili prestanemo da im verujemo.

    ОдговориИзбриши
  7. Isto pitanje se može postaviti i za brašno, tj. hlebove, špta je zdraviaje, integralno ili belo?! Duže vreme je u modi interalni, crni... hleb, ali ako uzmemo u obzir da se sve tretira hemijskim sredstvima i da se najveći deo istih zadržava upravo u ljusci, do odgovora ćete doći sami.
    Na tu temu je pričao jedan tehnolog, i zaista ima logilke.
    Šta je zdravo, a šta ne, je pitanje poput: šta je starije, kokoška ili jaje ;)?!
    Zato je najbitnije da se misli pozitivno i da se zla sudbina ne doziva.
    Uživajte u onome što vas ispunjava, bilo da je reč o zdravoj ili onoj manje zdravoj hrani ;).
    Naravno, u svemu treba biti umeren.
    Pozdrav svima ;)

    ОдговориИзбриши

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.