KAKO DA OTVORITE SVOJ BLOG - MALE SMERNICE I SAVETI ZA VELIKO ZADOVOLJSTVO ZVANO BLOGOVANJE



- Čak i onima koji za sebe tvrde da nisu vični pisanju, savetujem da otvore blog i pronadju, pokažu i podstaknu sebe i svoje potencijale, a onima čiji dar za pisanje sama osetim, penjem se na glavu s predlozima da konačno krenu u blogovanje




    Ona je sva sazdana od emocija i posvećena umetnosti - hleb nasušni zaradjuje u kulturnoj instituciji čije je prvo ime umetnost, okružena je umetninama i njihovim ljubiteljima vazdan, diše umetnost dok korača gradom, dok kuva ili koncipira neke ideje kojima će ulepšati život mladim ljudima u kraju u koji dolazi na odmor. Umetnost nalazi u cvetu, kamenu u vodi i travki, krajoliku koji prolazi, ljudima koje sreće. Piše, pomalo i ponekad, za svoju dušu...

    I muke imam sa njom - odnosno, imala sam, sve dok je nisam ubedila u to da je konačno došlo vreme za pokretanje njenog bloga. Jer ima šta da kaže. I ume. I taj blog, znala sam, podigao bi njeno samopouzdanje, ono vezano za duhovnu stranu njene ličnosti, i bila bi još srećnija i veselija, mada se njenoj sreći zadovoljne, ostvarene i ispunjene žene ni do sada nije mogla naći nikakva primedba.

     I tako,posle prve sumnjičavosti , opiranja i prgavosti, malaprge blog, možete ga naći ovde ,  pušta svoje prve korake, na sreću i zadovoljstvo svoje vlasnice i radost onih koji su u ovom kratkom roku uspeli da je otkriju.

     Još vam nisam dala odgovor na pitanje iz naslova?


     Pa to je bar lako - izaberete platformu na kojoj želite da vam bude blog, ja iam jedan na ovoj adresi, dakle na Bloggeru i jedan na WordPressu, registrujete se i počnete da objavljujete svoje tekstove, prozne ili poeziju, misli, zapažanja, fotografije, ili čak i tudje lepe reči ili slike koje želite da podelite sa čitaocima. Suvišno je reći da se u tom slučaju podrazumeva objavljivanje imena autora.
     No, to su tehničke stvari i, ako niste baš vični, mogu ih za vas odraditi drugi.
     Moja namera je da, pisanjem ovog teksta,  svima onima  koji se dvoume da li da pokrenu blog, koji sumnjaju u svoje sposobnosti, umenja i istrajnost,  ukažem na jednostavnu mogućnost- da probaju.

     Niko ne mora znati da ste vi iza nekog bloga, možete objavljivati sadržaje koje napišete ili izaberete i potpuno anonimno. I da nikada ne otkrijete da vi stojite iza tog bloga ili, pak, da najpre proverite kako vam ide i da li ste sami zadovoljni, pa tek tada obelodanite sopstveni identitet.

     Ja sam na oba svoja bloga od samog početka obelodanila svoje ime, štaviše ono se nalazi u njihovim nazivima, a moja malaprge i dalje je anonimna. Bar za one koji je ne prepoznaju iza ovog, njenog nadimka iz mladosti. Lično, poštujem obećanje koje sam joj dala tokom ubedjivanja da otvori blog, da neću nikome reći ko je ona. Sem ako mi, nekada, to sama dozvoli. Ali mi to ne smeta da budem ponosna na nju, zbog onoga što ima i ume da kaže, kao i na sebe, zbog radosti koju kod nje izazivaju saznanje da se to što piše dopada ljudima i pohvala koje od njih dobija.

     Kao odlična dopuna ovom postu, jutros mi je došao ovaj tekst jednog blogera kojeg od skora pratim , medju čijim postovia ima još mnogo korisnih saveta za sve koji nameravaju da pišu ili već pišu. Ako se prošetate i do njegovog bloga, pronaćićete toliko zanimljivih  tema vezanih za pisanje, da će to, sigurna sam, probuditi i najzapreteniji spisateljski dar.

     Kako rekoh, namera mi nije bila pružanje tehničkih saveta vezanih za otvaranje bloga, već podsticanje vaše odluke  potrebe da udjete u blogerske vode, iz kojih vas, sigurna sam, niko neće uspeti da otera, pružite li samo sebi šansu.

 
Naravno, ali je fakat i to da veruješ u sebe. Onima koji u tom pogledu imaju malo sumnje, samo prednost može da bude anonimnost u startu.
 
Odlični saveti, Nego! Verujem da ćemo imati nove blogerske prijatelje. Videla sam blog tvoje prijateljice, dopada mi se. Na mom blogu sve je transparentno, ne radim ništa zabranjeno, a verujem u dobrotu ljudi.
 
Srećan tebi rodjendan.
 
...ili da pocne citati blogove. Ja udjoh u taj blogerski svijet citanjem jedne tvoje price i sad ne zelim vise da ga napustam. Hvala ti na podrsci i ovom hvalospjevu gore :). mala prge
 
Hvala. Da se ja pitam, svako bi,uz dobijanje matičnog broja, dobio i obavezu da otvori bar jedan blog. Kolko da pokuša...
 
Odlični saveti za one koji su neodlučni da li da uđu ili ne u vode blogovanja! Hvala na spominjanju ;)

6 коментара

  1. Odlični saveti za one koji su neodlučni da li da uđu ili ne u vode blogovanja!

    Hvala na spominjanju ;)

    ОдговориИзбриши

  2. Hvala. Da se ja pitam, svako bi,uz dobijanje matičnog broja, dobio i obavezu da otvori bar jedan blog. Kolko da pokuša...

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман20. јун 2013. 22:09

    ...ili da pocne citati blogove. Ja udjoh u taj blogerski svijet citanjem jedne tvoje price i sad ne zelim vise da ga napustam. Hvala ti na podrsci i ovom hvalospjevu gore :).
    mala prge

    ОдговориИзбриши
  4. Odlični saveti, Nego!
    Verujem da ćemo imati nove blogerske prijatelje.
    Videla sam blog tvoje prijateljice, dopada mi se.
    Na mom blogu sve je transparentno, ne radim ništa zabranjeno, a verujem u dobrotu ljudi.

    ОдговориИзбриши
  5. Naravno, ali je fakat i to da veruješ u sebe. Onima koji u tom pogledu imaju malo sumnje, samo prednost može da bude anonimnost u startu.

    ОдговориИзбриши

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.