AKO KREĆETE U BUGARSKU, ČUVAJTE SE PREVARANTSKIH MENJAČNICA

 - Kupovni kurs za evro je 1,97itd, ali u lopovskim, mada legalnim menjačnicama, koje se od poštenih razlikuju po momku debelog vrata na vratima,  mogu da vam plate i manje od 1,5itd leva



     Dugo vremena nisam bila u bugarskoj (http://bugarskainfo.com/) prestonici Sofiji, u koju inače rado odlazim, što zbog prijatelja koje tamo imam, što zbog šopinga, koji se inače sve manje isplati.


     Zgrade bugarske Vlade i Skupštine, slikane pod kišom - zapamtila sam tokomm jedne posete, prelepe  lustere u njima


     Pre par dana bila sam u jednom, po trasi koju smo prešli, vrlo intenzivnom šopingu, ali po kupovini i ne tako velikom. Imajući u vidu, naravno, neka stara i uvek dobra vremena, kada smo se otud vraćali praznih novčanika i torbi prepunih koječega, najčešće potrebnog, ali vrlo često i sasvim nepotrebnog.


    Jedan simpatični niški profa vozio nas je svojim ostarelim, ali pouzdanim kombijem, od nekada čivenih Ilijinaca, preko centra grada i neizostavne Pirotske ulice, do jednog šoping mola i jednog autleta, pa do Ikee i na kraju, pre povratka kući, do Metroa. Da potrošimo ono malo preostalih leva, jer menjačnica u vreme našeg povratka, na moju veliku žalost, ali ujedno i sreću po moj novčanik, nije radila.


     Mada su odavno već primljeni u Evropsku uniju, pa bi se trebalo nadati nekim promenama na bolje, kod Bugara, nažalost, nije tako. I u njihovim radnjama, kao i u našim, cene su sve više, domaćih proizvoda je sve manje, ljudi na ulicama odaju utisak utučenosti i zabrinutosti, bašte kafića su pune, čistoća ista ko nekad.

     Opstale su i one famozne prevarantske menjačnice, na koje ovoga puta posebno ukazujem, jer vam se može desiti da nasednete iako znate o čemu je reč.

     Naime, kupovni kurs za evro zvanično iznosi  u levovima 1,9... i još nekoliko cifara, koje mogu da se razlikuju od menjačnice do menjačnice. Kada vidite, dakle, to , 1,9itd, slobodno možete ući u menjačnicu i zameniti evre.

    U onim drugim, lopovskim menjačnicama, koje nažalost legalno postoje i niko ih ne kažnjava zbog tog lopovluka, kupovni kurs za evro je 1,5 itd leva. Naravno, prodajni je jednak kao i u poštenim menjačnicama.
     Za razliku od prvih, kod kojih je evro na jednoj od prvih pozicija medju valutama, kod ovih lopovskih menjačnica evro je negde u sredini, a na prvoj poziciji je engleska funta - kako bi neoprezni pomislili da je to kurs evra.
     Ove menjačnice se od poštenih razlikuju i po tome što, čim udjete na vrata, iza vas staje momak s debelim vratom, koji pažljivo merka svaki vaš potez. U slučaju da stavite evre na pult, pa shvatite - prekasno, o čemu je reč, nema nazad. Ili ćete primiti levove ili ćete imati posla s dotičnim, Velikim Vratom. Moja preporuka vam je da se ne igrate sa životom. Bolje pre ulaska u menjačnicu doooobro pogledajte kurs za evro.
     Jedna od takvih menjačnica nalazi se malo pre CUM-a, preko puta, i krasi je, kako rekoh, momak debelog vrata ispred nje. Naš saputnik je samo utrčao, nije mnogo gledao u kursnu listu gore opisanu, ali je po ovom momku shvatio o kakvoj je menjačnici reč i brže-bolje istrčao napolje.

      E sada, ako sve ovo zamešateljstvo preživite, sledi vam trošenje para, na omiljenim vam lokacijama za trgovinu ili, pak, po kafanama i kafićima. U molovima i autletima se prodaje onaj isti potpisani bofl po visokim cenama, ko i kod nas, samo nešto malo nižim. Kolko da se opravdaju troškovi puta. Na etiketama su prvo istaknute cene u evrima, pa tek ispod su u levovima, tako da tek prilikom plaćanja možete ukapirati da i nije takva jeftinoća kakva vam se čini.


      Naravno, Ikea je pravi mali raj za kupovinu, u kojem morate debelo da razmislite šta od izabranog kupiti - ako računate na to da nema baš mnogo mesta u prevoznom sredstvu i da vas čeka carina. Živa nisam kakve će cene biti kod nas, kada nam konačno stigne ovaj popularni švedski lanac nameštaja za siromašnije, kako se deklarišu i pored toga što imaju itekako skupe primerke. Ali, sigurna sam da ćemo biti skuplji od komšija, kod kojih je oduvek sve bilo jeftinije nego kod nas.






   

   
                                          

3 коментара

  1. Hvala ti za novosti koje sam saznala, meni je kurs nebitan, već sve drugo o čemu si pisala, jer ja nikada tamo neću otići.
    Ako za mog života dođu bolja vremena izbor bi bile neke severnije zemlje, na primer, kao što je tebi Bugarska najbliža, meni je Mađarska, a nikada nisam bila tamo, ni bilo gde.

    Važno je da sam ja srećna i ovako!

    ОдговориИзбриши
  2. Nikad se ne zna, nikad... šta misliš, jednog lepog dana, nadješ se usred Sofije i kažeš sebi, e, ja sam tvrrdila da nikad ovde neću doći.
    A od severa, veruj, nema vajde - muka me uvati kad vidim njihove muzeje prepune onoga što su pokrali širom sveta.A mi i još i ulaznice da to, pokradeno vidio, plaćamo.
    Dobro, nisam ni ja imuna na sever, ali sve se više uveravam da su duša, umetnost, lepota, negde drugde. Npr, u Rusiji, Kini, Grčkoj, a usput, Bugarska je zelja s najveći brojem arheoloških nalazišta na svetu.

    ОдговориИзбриши
  3. Nije 1.97 već 1.95 - čisto informativno. menjaj u biulo kojoj banci i nećeš imati nikakvih problema. Ako menjate u kartonskim menjačnicama na ulici - sami ste krivi.

    ОдговориИзбриши

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.