AKO KREĆETE U BUGARSKU, ČUVAJTE SE PREVARANTSKIH MENJAČNICA

 - Kupovni kurs za evro je 1,97itd, ali u lopovskim, mada legalnim menjačnicama, koje se od poštenih razlikuju po momku debelog vrata na vratima,  mogu da vam plate i manje od 1,5itd leva     Dugo vremena nisam bila u bugarskoj (http://bugarskainfo.com/) prestonici Sofiji, u koju inače rado odlazim, što zbog prijatelja koje tamo imam, što zbog šopinga, koji se inače sve manje isplati.


     Zgrade bugarske Vlade i Skupštine, slikane pod kišom - zapamtila sam tokomm jedne posete, prelepe  lustere u njima


     Pre par dana bila sam u jednom, po trasi koju smo prešli, vrlo intenzivnom šopingu, ali po kupovini i ne tako velikom. Imajući u vidu, naravno, neka stara i uvek dobra vremena, kada smo se otud vraćali praznih novčanika i torbi prepunih koječega, najčešće potrebnog, ali vrlo često i sasvim nepotrebnog.


    Jedan simpatični niški profa vozio nas je svojim ostarelim, ali pouzdanim kombijem, od nekada čivenih Ilijinaca, preko centra grada i neizostavne Pirotske ulice, do jednog šoping mola i jednog autleta, pa do Ikee i na kraju, pre povratka kući, do Metroa. Da potrošimo ono malo preostalih leva, jer menjačnica u vreme našeg povratka, na moju veliku žalost, ali ujedno i sreću po moj novčanik, nije radila.


     Mada su odavno već primljeni u Evropsku uniju, pa bi se trebalo nadati nekim promenama na bolje, kod Bugara, nažalost, nije tako. I u njihovim radnjama, kao i u našim, cene su sve više, domaćih proizvoda je sve manje, ljudi na ulicama odaju utisak utučenosti i zabrinutosti, bašte kafića su pune, čistoća ista ko nekad.

     Opstale su i one famozne prevarantske menjačnice, na koje ovoga puta posebno ukazujem, jer vam se može desiti da nasednete iako znate o čemu je reč.

     Naime, kupovni kurs za evro zvanično iznosi  u levovima 1,9... i još nekoliko cifara, koje mogu da se razlikuju od menjačnice do menjačnice. Kada vidite, dakle, to , 1,9itd, slobodno možete ući u menjačnicu i zameniti evre.

    U onim drugim, lopovskim menjačnicama, koje nažalost legalno postoje i niko ih ne kažnjava zbog tog lopovluka, kupovni kurs za evro je 1,5 itd leva. Naravno, prodajni je jednak kao i u poštenim menjačnicama.
     Za razliku od prvih, kod kojih je evro na jednoj od prvih pozicija medju valutama, kod ovih lopovskih menjačnica evro je negde u sredini, a na prvoj poziciji je engleska funta - kako bi neoprezni pomislili da je to kurs evra.
     Ove menjačnice se od poštenih razlikuju i po tome što, čim udjete na vrata, iza vas staje momak s debelim vratom, koji pažljivo merka svaki vaš potez. U slučaju da stavite evre na pult, pa shvatite - prekasno, o čemu je reč, nema nazad. Ili ćete primiti levove ili ćete imati posla s dotičnim, Velikim Vratom. Moja preporuka vam je da se ne igrate sa životom. Bolje pre ulaska u menjačnicu doooobro pogledajte kurs za evro.
     Jedna od takvih menjačnica nalazi se malo pre CUM-a, preko puta, i krasi je, kako rekoh, momak debelog vrata ispred nje. Naš saputnik je samo utrčao, nije mnogo gledao u kursnu listu gore opisanu, ali je po ovom momku shvatio o kakvoj je menjačnici reč i brže-bolje istrčao napolje.

      E sada, ako sve ovo zamešateljstvo preživite, sledi vam trošenje para, na omiljenim vam lokacijama za trgovinu ili, pak, po kafanama i kafićima. U molovima i autletima se prodaje onaj isti potpisani bofl po visokim cenama, ko i kod nas, samo nešto malo nižim. Kolko da se opravdaju troškovi puta. Na etiketama su prvo istaknute cene u evrima, pa tek ispod su u levovima, tako da tek prilikom plaćanja možete ukapirati da i nije takva jeftinoća kakva vam se čini.


      Naravno, Ikea je pravi mali raj za kupovinu, u kojem morate debelo da razmislite šta od izabranog kupiti - ako računate na to da nema baš mnogo mesta u prevoznom sredstvu i da vas čeka carina. Živa nisam kakve će cene biti kod nas, kada nam konačno stigne ovaj popularni švedski lanac nameštaja za siromašnije, kako se deklarišu i pored toga što imaju itekako skupe primerke. Ali, sigurna sam da ćemo biti skuplji od komšija, kod kojih je oduvek sve bilo jeftinije nego kod nas.


   

   
                                          

Follow by Email