Recept za mešenje hleba minimumom truda i još manje rizika da ne uspe, videla sam na ovom blogu.
I naravno da ga se nisam u potpunosti držala.
Ali, naravno da je ispao baš kako treba, pa zaslužio da ga i dalje pravim.
Elem, za ovaj hleb
je potrebno
- 1 malo pakovanje kvasca ( u originalnom receptu piše još pola, ali držim da je to ipak previše, a s kvascem i ne treba preterivati ) , koje se razmuti u vodi s jednom kašičicom šećera i tri-četiri kašike brašna
- kilogram brašna od celog zrna pšenice
- 2,5 kašičice soli
- mlaka voda dovoljna da se zamesi testo srednje čvrstine
Potrebna vam je i duboka šerpa u kojoj, recimo, pečete slavski kolač.
U vanglu u kojoj je već brašno izmešano sa solju, sipati nadošao kvasac i uz dodavanje vode zamesiti varjačom hleb.
Testo ostaviti da nadolazi jedno dva sata.
Još toliko je potrebno da testo odstoji, pošto ga vrlo kratko premesite i stavite na dasku za mešenje .
E sad , ja sam ovoga puta preskočila zagrevanje šerpe s poklopcem u rerni zagrejanoj na 250 stepeni, kako piše u receptu s linkovanog bloga, i to samo zato što je upravo trebalo da operem šerpu iz koje sam potrošila mast. Pa mi je tako podmazana šerpa poslužila kao odlično rešenje i za hleb i za njeno kasnije lakše pranje.
Verovatno bi korica mog hleba bila tanja da sam sledila uputstva , ali se i ovako ne žalim. Odnosno, dobila sam odobrenje da nastavim mešenje hleba, uz opasku - ali da bude opet ovakav ( jer ja uvek nešto eksperimentišem, pa da mi se da na znanje da ne zabrljam ).
Hleb sam pekla u smederevcu, pa vam moj savet oko temperature i dužine pečenja neće nogo pomoći, kao ni vremme držanja poklopca na šerpi. No, peče se najmanje pola sata na temperaturi od 250 stepeni pa se zatim skine poklopac sa šerpe i peče još jedno 10 minuta.
A i da nije ovako dobar, hleb bi bio pun pogodak samim tim što je zaista crn , što nema ništa od nepotrebnih dodataka kojima nas bombarduje pekarska industrija i što se ne roni već posle jednog dana. Te ga stoga preporučujem, posebno onima koji nemaju mnogo volje da se bave mešenjem hleba na tradicionalni način. A žele da jedu hleb čije će ih i jedno parčence zasititi.
Ukus mu je još bolji ako kriške posipate belim lukom u prahu, a ja sam koristila i bugarsku šarenu so, koja mu daje poseban šmek.
Dobar recept.
ОдговориИзбришиI ja sam potrošač tog brašna od celog zrna, od njega pravim kifle sa sirom, koje inače pravim još od mladosti, sve po istom receptu, samo pustim da malo duže narasta. I to pola paketića kvasca na kilogram brašna, dakle, nema greške :)
onda davaj recept
ОдговориИзбришиLjudi , jedite manje hlba...ala ste vi razmazeni...strasno...
ОдговориИзбришиU pravu ste. Saamooo... i smo Srbi. Hleb nam je, valjda, nacionalna odlika.
ОдговориИзбриши