SUPER RECEPT ZA CRNI ILI INTEGRALNI HLEB S KVASCEM


Recept za mešenje hleba minimumom truda i još manje rizika da ne uspe, videla sam na ovom blogu.

I naravno da ga se nisam u potpunosti držala.
Ali, naravno da je ispao baš kako treba, pa zaslužio da ga i dalje pravim.

Elem, za ovaj hleb



 je potrebno

 - 1 malo pakovanje kvasca ( u originalnom receptu piše još pola, ali držim da je to ipak previše, a s kvascem i ne treba preterivati ) , koje se razmuti u vodi s jednom kašičicom šećera i tri-četiri kašike brašna

- kilogram brašna od celog zrna pšenice

- 2,5 kašičice soli

- mlaka voda  dovoljna da se zamesi testo srednje čvrstine

Potrebna vam je i duboka šerpa u kojoj, recimo, pečete slavski kolač.


U vanglu u kojoj je već brašno izmešano sa solju, sipati nadošao kvasac i uz dodavanje vode zamesiti varjačom hleb.
Testo ostaviti da nadolazi jedno dva sata.
Još toliko je potrebno da testo odstoji, pošto ga vrlo kratko premesite i stavite na dasku za mešenje .

E sad , ja sam ovoga puta preskočila zagrevanje šerpe s poklopcem u rerni zagrejanoj na 250 stepeni, kako piše u receptu  s linkovanog bloga, i to samo zato što je upravo trebalo da operem šerpu iz koje sam potrošila mast. Pa mi je tako podmazana šerpa poslužila kao odlično rešenje i za hleb i za njeno kasnije lakše pranje.



Verovatno bi korica mog hleba bila tanja da sam sledila uputstva , ali se i ovako ne žalim. Odnosno, dobila sam odobrenje da  nastavim mešenje hleba, uz opasku - ali da bude opet ovakav ( jer ja uvek nešto eksperimentišem, pa da mi se da na znanje da ne zabrljam ).

Hleb sam pekla u smederevcu, pa vam moj savet oko temperature i dužine pečenja neće nogo pomoći, kao ni vremme držanja poklopca na šerpi. No, peče se najmanje pola sata na temperaturi od 250 stepeni pa se zatim skine poklopac sa šerpe i peče još jedno 10 minuta.


A i da nije ovako dobar, hleb bi bio pun pogodak samim tim što je zaista crn , što nema ništa od nepotrebnih dodataka kojima nas bombarduje pekarska industrija i što se ne roni već posle jednog dana. Te ga stoga preporučujem, posebno onima koji nemaju mnogo volje da se bave mešenjem hleba na tradicionalni način. A žele da jedu hleb čije će ih i jedno parčence zasititi.

Ukus mu je još bolji ako kriške posipate belim lukom u prahu, a ja sam koristila i bugarsku šarenu so, koja mu daje poseban šmek.


4 коментара

  1. Dobar recept.
    I ja sam potrošač tog brašna od celog zrna, od njega pravim kifle sa sirom, koje inače pravim još od mladosti, sve po istom receptu, samo pustim da malo duže narasta. I to pola paketića kvasca na kilogram brašna, dakle, nema greške :)

    ОдговориИзбриши
  2. Ljudi , jedite manje hlba...ala ste vi razmazeni...strasno...

    ОдговориИзбриши
  3. U pravu ste. Saamooo... i smo Srbi. Hleb nam je, valjda, nacionalna odlika.

    ОдговориИзбриши

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.