RECEPT ZA LENJU PITU "OČAS POSLA "

     Originalni recept za ovu lenju pitu, koja bi komotno mogla da nosi i naziv "lepo i lako" u mojoj najstarijoj svesci s receptima glasi ovako - umesiti testo od 200 gr putera ( čak i u vrereme kada nisam znala da je margarin toliko otrovan, uvek sam pisala puter, ali tada zbog manjeg broja slova), 100 gr šećera, 420 gr brašna, dva žumanca, malo mleka, na vrh noža soli i sode bikarbone.

     Umešeno testo podeliti na dva dela. U podmazan i brašnom posut pleh staviti  deo testa rastanjen u koru veličine pleha, koru premazati džemom, a preko njega staviti 1,5 kg narendanih jabuka, pomešanih s 250 gr šećera , malo cimeta i stotinak grama mlevenih ili sitno seckanih oraha. Prekriti korom od druge polovine testa i peći oko pola sata na 200 stepeni. Ne piše da li je potrebno malo izdinstati jabuke, ali mi se čini da sam ih ranije dinstala.




     Ovoga puta recept sam malo izmenila . Umesto putera koristila sam mast, u istoj količini, a dodala sam i malo rendane kore limuna , prethodno odstajalog u vodi sa sodom bikarbonom jedno pola sata.
     Budući da sam jesenas uz pomoć džem fiksa, koji , nažalost, sadrži neke od onih štetnih E, PA GA TREBA IZBEGAVATI,  napravila nekoliko teglica nekakvog namaza od rendanih jabuka, koru sam najpre premazala time. Preko sam stavila one rendane jabuke, naravno sa svim nabrojanim sastojcima, ali ih nisam dinstala . Zato sam pečenje produžila za desetak minuta, ali uz malo sniženu temperaturu. Naravno, preko sam stavila drugu koru, koja, pretpostavljam zbog masti, nije bila bašbaš glatka, nego malkice ispucana.
    Ne mari - kolač je bio fantastičan, čak i neposipan šećerom u prahu, što se preporučuje.
    I jako sipkav, pa ne znam da li mu je to prednost ili mana. Ali ću , zato, sledeći put da stavim duplu količinu mleka i za toliko više brašna, pa ću javiti rezultat.

   

4 коментара

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.