UPUTSTVO ZA BRZO PLETENJE TOPLE I LEPE KAPE

Ovu kapu



možete da ispletete  , em brzo, em lako,
u slučaju da nemate dve leve ruke.

Potrebna vam je vunica  - ja sam kupila 50 gr deblje s mnogo moherastih dlačica i sve  upotrebila za izradu  ranfle, koju sam presavila, podvrnula po obodu kape
                                                      - tri klupčeta - e sad, neki kažu štringla, drugi kanjurica ili kanjura, sve je to isto, po sto grama najsvetlije sive, srednje sive i najtamnije sive, skoro crne, pa sam  sprezala po dve niti, kako bi debljina bila jednaka debljini onog mohera  . Ovo je previše materijala, za samu kapu nije potrebno više od četvrtine svega, ali ću ostatak iskoristiti da uradim i odgovarajući šal.



     Kapu sam radila iglama broj tri i, kako rekoh, uradila sam    ranflu  - da ne bude zabune, to nije klasična ranfla koja se radi po principu, jedan i jedan ili dva i dva boda, već je sve radjeno po principu klot rad i s jedne i s druge strane, pri čemu se dobija ovo


Onaj deo koji ide ispod mohera, radila sam tako što sam u prvom redu plela jednu petlju, pa navijutak koji tako ostaje, petlju, navijutak.... a u drugom redu petlju sam preplitala, a navijutak samo pustala s igle i tako dobila duplo dužu petlju.


Naravno, kombinacija boja je stvar ličnog ukusa i potreba pletilje, meni uz crnu jaknu postavljenu veštačkim sivo-crnim krzom odlično paše upravo ova, a može se raditi i samo u jednoj boji.



Kada sam isplela odgovarajuću dužinu kape , kroz poslednji red petlji heklicom sam provukla konac- vunicu, i na kraju ga zavezala - nastao je samo kružić na vrhu kape, a odatle sam počela ušivanje preostalim koncem.



Kapa možer tako i da ostane, dovoljno je lepa i bez pratećih detalja.


Ja sam se odlučila za to da dodam tri cvetića, negde sam pročitala da se zovu irski, u bojama vunice. Ovi cvetići se heklaju , a ja sam pokušala da ih slikam tako da svako može lako da ukapira način izrade.



 Cvetiće sam našila na levu stranu kape, malo sam ih zbila, kao, u nekakav buketić.



I to je to ... priznajem, lakše mi je bilo da ispletem kapu, nego da napišem kako se radi, a da to bude razumljivo  početnicama. Zato im preporučujem da potraže pomoć od bake, mame ili komšinice. A i ja mogu da dam još neki savet, ako ustreba.

Dopuna - jutros sam odavde  https://www.facebook.com/pages/Hamarat-Ablan%C4%B1n-Hobi-d%C3%BCnyas%C4%B1/205865206198294 skinula ovu sličicu, koja ilustruje kako se lako pletu cvetići, ne baš kao ovi moji, ali ni oni nisu loši


                          

2 коментара

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.