OPET O ZLATNOJ DECI - NATAŠA BLAGOJEVIĆ

     Moja cimerka na Blogomaniji, upravo završenoj na Staroj Planini, bila je Nišlijka Nataša Blagojević, apsolventkinja ekonomije,  popularna Naky handmade,  iliti pletilja prelepih kapa, šalova i ostalih ručnih radova koji se mogu izraditi pomoću heklice. Ono pletenje na dve igle, izgleda, nije njen fah. Iako sam, tokom tri dana intenzivnog druženja , pokušala da joj i ovu veštinu nametnem , bar kao mogućnost  da upotpuni svoje pletačko umenje. Zna , jednostavno, šta hoće, pa ni za milimetar ne odstupa od svog izbora i opredeljenja.Naučila je i to, veli, ali ipak nani i baki prepušta to zadovoljstvo, njoj je heklanje omiljeno.



     Nataša je još jedan  primer iz one moje zbirke tekstova o zlatnoj deci našeg doba, koju pokušavam da promovišem. O deci koja ne spadaju u onu ružnu priču o spavanju do podneva, beskrajnom ispijanju kafa uz kukanje na težak život i izlaske posle ponoći. Od kojih posle nisi ni za šta, a ceo svet ti je kriv za sve.
     Ona i svi mladi ljudi koji su se našli i koji će se tek naći u ovoj mojoj zbirci zlata vrednih, sušta su suprotnost svima onima koji se i u dubokoj mladosti za džeparac grebu od mama, tata, baba , deda i ostale familije, i ne pomišljajuči na to da svoje samopouzdanje poprave bilo kakvim pokušajem da zarade koji dinar sopstvenim rukama.
     Naky handmade je po svojim kapama i šalovima postala poznata i popularna u čitavoj Srbiji - a i šire, uz pomoć Fejsbuka , na kojem prezentuje šta sve od vunice njene vredne ruke mogu da urade heklicom. A to mogu da bude i sove i zečevi i rakuni i... ko zna šta sve ne, kao plod njene ili mašte naručilaca.
     - Pre tri godine sam naučila da heklam i najpre je to bila veština za sopstvene potrebe - ispričala mi je svoju handmade priču, izmedju tribina na Blogomaniji, moja cimerka na Staroj planini - A onda se to nekim ljudima dopalo, pa su me zamolili da uradim i njima , pa se sve to proširilo do razmera da ponekad zatražim pomoć od mame ili bake, kako bih svima odgovorila. Ali, svaka kapa i svaki šal nose moj pečat i , u suštini, sve što isporučim je tipičan primerak Naky handmade. A zbog tog ličnog pečata i ne pristajem na nagovore da proizvodnju proširim, angažujući neke druge da rade za mene. To, jednostavno, onda ne bi bilo Naky handmade.


     Malo čudno zvuči kada neko ko još nije sasvim izašao iz školske klupe i nema stalno zaposlenje svoje planove uredjuje sa sezonom, a za Natašu to je period od jeseni do proleća. Kada radi punom parom, ponekad od budjenja do kasno u noć. Pa je zahvalna i svom dečku na punoj podršci i razumevanju za njen hobi-posao, na tome što joj ne zamera kada , zbog njene žurbe da isporuči naručeno, nisu u mogućnosti da izadju, nego joj on pravi društvo dok hekla.
     A zahvaljujući maksimalnom angažovanju tokom sezone, Nataša zaradi dovoljno za godišnji  džeparac . Mada u roditeljima ima punu podršku, nastoji da ih što manje poteže sa svojim zahtevima i da sopstvene želje i potrebe ispunjava sama.
     I nije baš da je posvećena samo svom malom biznis-hobiju. Ima Naky i te kako vremena za još veliki niz aktivnosti, od druženja i edukacija na skupovima mladih lidera, do angažovanja medju mladim planinarima, na otkrivanju svih onih lepih mesta u našoj zemlji, koja valja videti. Kao apsolvent menadžmenta u turizmu,zna da je najvažnije turiste dovesti u svoju zemlju. Pokazati im sve one poznate i skrivene lepote, koje  najpre upoznaš sam.


     Stiže i da twituje - kad joj heklica nije u ruci, onda je tu mobilni, da bloguje i, kako rekoh, da se druži sa blogerima. Onim mladjim, jednako kao i sa nama, starijima. O njoj su pisale niške Južne vesti i Mahlat u svom portalu Tetka . A na Blogomaniji je izazvala više pažnje sa svojom heklicom, nego neki poznati predavači , koji su imali toliko zanimljiva predavanja, da je više pogleda bilo uprto u Natašinu heklicu, nego ka tribini gde je trebalo oni da nešto pametno kažu.



     Zato verujem da će već na sledećem blogerskom okupljanju i Nataša biti jedan od predavača. Ona uvek ima šta da kaže.


     

8 коментара

  1. Захваљујући Теби и вриједној Наташи, мени није било ни мало досадно читати о хеклању...


    ОдговориИзбриши
  2. Na mlade ljude poput Nataše zaista treba skrenuti pažnju, stoga mi se želja autorke da to radi u kontinuitetu jako dopada. Pravo osveženje!

    ОдговориИзбриши
  3. Šta ću, kad su zaslužili .I sami se, onim što jesu, preporučuju. Hvala Vam.

    ОдговориИзбриши
  4. Blogovanje i nije za svakoga nego za humane ljude koji zele da unaprede svoje drustvo, svoju okolinu i kroz blogove ukazuju na probleme ovog drustva jer drugacije mozda ne mogu ,ja se blogerima divim a i da "ne vrede neista" kako su neki pisali ovih dana po novinama,najverovatnije iz ljubomore sto blogeri dobise wikend u najnovijem hotelu u Srbiji i jednom od najlepsih mesta na Balkanu.

    ОдговориИзбриши

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.