DVA RECEPTA ZA NEPOGREŠIVO DOBAR PREBRANAC - GRAVČE NA TAVČE

-  ako  upamti da prebranac - gravče zahteva(ju) puno masnoće, puno aleve paprike i puno crnog luka, ni najnesnalažljivija nabedjena kuvarica neće se postideti ovog jela 
- na 300 gr pasulja nije previše ni 1,5 kg očišćenog crnog luka   


 Ima li Srbina i Makedonca kojem ne prorade želudačne kiseline na pominjanje prebranca ili gravčeta na tavče ?
     Ako se i javi neko , verujte mi na reč, posle  uputstva koje sledi  za kuvanje ovog nacionalnog srpskog i makedonskog specijaliteta, a mogu i da se kladim u to, više ih neće biti.
     Zima je pravo vreme za gotovljenje - u mom rodnom Zaplanju se kaže gotvljenje, prebranca ili gravčeta (u daljem tekstu - prebranac). Em se pasulj kuva malo duže, pa će bar podići temperaturu u stanu, em je samo jelo malo jače, pa više prija zimi nego leti.
     Prvi recept je, zapravo, osnova za spremanje prebranca,  posnog, kako bi se naški reklo, klot. A sve ostalo samo su varijacije na istu temu.
     Potrebno je  - 300 gr pasulja,   koji se veče pre kuvanja opere i nalije vodrom, da nabubri do jutra , a kada se stavi da provri , prva voda se ocedi iz poznatih razloga ( sprečavanje nadimanja) , ponovo se nalije voda , stave se dve kašičice soli
                           - jedno pet glavica crnog luka, srednje veličine, koje se iseckaju i dodaju pasulju
                           - ostatak od spremljenog  1,5 kg crnog luka se isecka na rebarca i lagano prodinsta na dosta masnoće, zejtina ili masti, ali bašbaš doooobro, onako, da dobije lepu zlatno-žutu boju
     Kada je pasulj skuvan, ali ne prekuvan, u izdinstani crni luk se doda najmanje jedna kašika aleve paprike, a ko voli može da stavi bar još pola, pa se dobro uprži.     Prebranac je najbolje praviti tako što se u vatrostalnoj posudi ili, još bolje, u djuveču, redja sloj pasulja, pa sloj crnog luka, itd, sve dok na kraju ne dodje pasulj.  Proveriti koliko je slano - svako ima svoj ukus, pa po potrebi dodati i malo suvog začina  ili soli. Nalije se malo vode u kojoj se kuvao pasulj, eventualno malo bibera i posuda stavi u rernu, da se zapeče dok voda ispari.
     Jednostavnije je ako se u tepsiju u kojoj je pržen luk s alevom, dodaje pasulj rešetkastom kašikom, sve  se ravnomerno izmeša i nalije malo vode, pa se zapeče u rerni.


     Drugi recept je zasnovan na ovom , ali se može modifikovati na par načina
     -  pri kraju kuvanja pasulju dodati iseckano korenasto povrće, jedan paradajz i jednu papriku ili bar nešto od toga, a pred stasvljanje u rernu, naseckati i koji čen belog luka
      - pred stavljanje u rernu , preko pasulja poredjati kapice šampinjona okrenute na gore  i sve zajedno
zapeći
       - nekoliko suvih paprika preliti vrelom vodom da omekšaju, pa ih napuniti prebrancem i staviti u tepsiju s pasuljem
      - u posebnoj šerpi prokuvati suva rebra ili  jednu kolenicu , baciti vodu u kojoj se kuvala i staviti je u šerpu s pasuljem , da se nastavi i njeno kuvanje - prilikom stavljanja pasulja u tepsiju, raskidati kolenicu i meso rasporediti preko. Ukoliko se koristi  slanina ili suvo meso, nije potrebno prethodno kuvanje. Prebranac je jako ukusan i ako mu se, pred pečenje, dodaju iseckane viršle, ali ja ovu varijantu ne preporučujem, zbog toga što viršle spadaju , kažu stručnjaci, u najveće otrovno  jestivo smeće.

     I jedna zanimljiva epizoda - kada se ode u Kinu, svi žele da probaju njihovu hranu, koja specifičan kineski ukus ima jedino tamo - sve ostalo po svetu samo je varijacija na tu temu. Ali, dosadi i to  - u Pekingu sam, u hotelskom lobiju ,čula razgovor dvojice saputnika - E, na večeru idemo u" Magarence ", došao je onaj naš  kuvar koji na biciklu obilazi svet i izdržava se kuvajući naša jela u restoranima. Večeras kuva pasulj, a kuva ga, brateeeee , prste da poližeš.
      Napomena  - ovaj recept sam delila koleginicama, kolegama, prijateljicama, poznanicima... I svako mi se pohvalio da se proslavio medju ukućanima ili gostima. Jednostavno, recept  koji ne može da omane. Mnogi ga obavezno spremaju za posne slave ili Badnje veče . Dobar je vruć i hladan , a pogodan je i za zamrzavanje, ako vas  mrzi da ga često kuvate .

Follow by Email