RECEPT ZA NAJBOLJI , ZDRAV INTEGRALNI BESKVASNI HLEB

     Ovaj recept jedan doktor Zoltan, koji se posebno bavi jačanjem imuniteta, preporučuje kod svojih terapija. Pravi se lako i brzo, ne mesi se rukom nego varjačom, a može da stoji više dana.
Potrebno je
- kilogram brašna od celog zrna pšenice ili kombinacija s projnim, raženim heljdinim, ovsenim i ostalim vrstama
- dve kašičice soli
- 4 kašike zejtina ili maslinovog ulja
- dva praška za pecivo DR Etker
- litar mlake vode
i eventualno
-semenke po izboru

     U suvu vanglicu sipati brašno, prašak za pecivo i so, izmešati na suvo i sipati vodu, dobro izmešati, kako rekoh, varjačom, pa sipati ulje.



 Na kraju, ako volite, stavite dve do tri šake, a ja stavim i više - susama, lanenog semena, suncokreta, golice...



     Izručite ovu žitku smesu u podmazan pleh.


     Ako volite, pospite semenke i preko hleba. Jedna moja prijateljica stavlja i kikiriki, ali se meni ne svidja.

     Peći na 200 stepeni 55 do 60 minuta, a može i malo duže, posebno ako dodajete raženo brašno.
     Izvaditi iz rerne, pokriti krpom da malo odstoji .



Ovaj hleb se može jesti uz jelo, kao i svaki hleb, dobar je za doričak s nekim namazom, puterom, recimo, posebno kada je topao, pogodan je za sendviče jer se tanko seče, a može se peći i u obliku manjih hlebova ili pogača.




41 коментар

  1. Jedva cekam da isprobam ovaj recept.. Svidja mi se sto se brzo pravi :D .. Javljam utiske :)

    ОдговориИзбриши
  2. Jedan moj prijatelj je na FB objavio, kada je tekst objavljen, fotografiju hleba njegovom rukom umešenog i komentar - od sada pravim samo ovaj hleb.
    Hvala na poseti.

    ОдговориИзбриши
  3. Војислав Вранић9. август 2013. 01:26

    Када сам на 'гуглу' тражио рецепт за бесквасни хлеб овај се први појавио. Први пут ми је супер испао и од тада га редовно правим. Хвала Негослава! Поздрав - Војислав Вранић

    ОдговориИзбриши
  4. Zdravo, moze li se ovaj hleb praviti od integralnog psenicnog ili integralnog razenog brasna (to trenutno imam u kuci) ili je neophodno brašno od celog zrna pšenice? Unapred hvala!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Može da se pravi od svakog brašna koje imate, može da se kombinuje, može sve- samo obratite onda pažnju na vreme pečenja, jer se ne peče svako isto.

      Избриши
    2. Hvala puno na odgovoru. Posto bih pravila ovaj hleb za bebu, da li bih mogla da smanjim kolicinu praska za pecivo?

      Избриши
    3. Verujem da možete - uostalom, napravite jednom po ovom receptu, tako uvek svima kažem, kako bi znali njegov izgled i ukus u originalu. Pa kasnije eksperimentišite i znaćete da li je dobar ili malo manje dobar.

      Избриши
  5. SMESA MI JE PRE IZLIVANJA ISPALA GUSCA,KORISTILA SAM POLA BRASNA OD CELOG ZRNA PSENICE I PLA JECMNOG I SEMENKI KAO U RECEPTU,PA JE UJUTRU BILO TVRDJE I NABIJENO..GDE SAM POGRESILA..DA LI SMESA TREBA DA BUDE TECNIJA PRE IZLIVANJA?

    ОдговориИзбриши
  6. Znam da je po fotografiji teško oceniti gustinu, ali, da li je bilo ovoliko gusto ili gušće- odnosno, da li je trebalo da se ovako izlije ili je moglo da se mesi? Jer, ako su ove količine upotrebljene, testo jeste žitko, aali ne onako retko kao za palačinke, a opet, ne može da se mesi. Pokušavam da skontam šta je uzrok te gustine - prvo, ne zamerite, jeste li sigurni da se izmerili tačno sve potrebne količine, da nije malo manje vode ili malo više brašna? Drugo, ne razumem se mnogo u brašno, ali je moguće da je u pitanju neko brašno koje mnogo "pije" vodu. I na kraju, ako je testo bilo bar malo žitko, a ne ono, da se mesi, moguće je da je do rerne. Ja nemam ovde više tog brašna koje koristim, ali čim ga kupim napisaću koje je marke, pa ako se u Srbiji, da probamo tako daa se usaglasimo za idući pokušaj. Žao mi je, do sada se nikome ovo nije desilo. Srećan Vam Božić, Hrostos se rodi.

    ОдговориИзбриши
  7. Анониман15. март 2014. 22:05

    Mene interesuje koje velicine je pleh za koji je ova mera?
    Hvala!

    ОдговориИзбриши
  8. Ja pravim ovaj hleb sa sodom bikarbonom, treba samo paziti da se ne stavi vise(ruzan ukus) ili manje da ne uspe.Onda ostavim da malo odstoji pre pecenja 20 min (ako je u kuhinji toplo).

    ОдговориИзбриши
  9. Postovana,
    Negoslava, mene zanima koju velicinu tepsije koristite ili koje debljine bude tijesto.
    Unaprijed hvala

    ОдговориИзбриши
  10. ja sam ga pravila od belog brasna..a poslula sama ga lanenim semenkama i kukuruznom palentom..da bude lepo zut po gornjoj povrsini..smanjila sam doze za pola..otprilike,tekstura hleba treba da je takva da ne moze da se mesi a da se ne lepi,dakle ipak malo zitkije od klasicnog hleba kad mesimo....velicina pleha je nebitna..ja sam imala veci i izlila sam smesu na sred pleha..tekstura je takva da ipak ta smesa ne sme da splasne potpuno..eto neke smernice..

    ОдговориИзбриши
  11. Зар је та шлаг база (за торту) посна? Колико ја знам НЕ ПОСТОЈИ посни шлаг и то ми је велики проблем код украшавања посних торти.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sigurno misliš na onu švarcvald tortu. ni ja nisam pametna... nekada ni margarin nije važio za posan, ni šlag, nije bio posne čokolade. Sad kao da fabrikuju nešto samo d aispuni svrhu, a da l' je stvarno... đavo će ga znati.

      Избриши
  12. Упс... Уопште ми није јасно како је коментар завршио овде. Извини.
    А за посни шлаг и друге посне ствари... Морам још да се распитује :-)

    ОдговориИзбриши
  13. Da li mogu napraviti pola smese od 500g brasna i peci u kalupu za hleb,mislim da je otprilike 10cm×30cm?Unapred hvala na odgovoru.

    ОдговориИзбриши
  14. Zanima me da li moze da se kombinuje samo heljdino i razano brasno?Ili mora integralno od celo zrna psenice_Jer trenutno imam ova 2 brasna.I da li su obavezne ove semenke? :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Može, smao zavisi kakav ukus ćete postići, svaka mera, svaki odnos, menja ukus. I da, semenke nisu obavezne.

      Избриши
  15. Aha.Pa nzm sta sad da radim...? :( Ja jedino da probam pola ture,da stavim 250g heljdinog i 250g razanog,pa da vidim kako ce ispasti... :/

    ОдговориИзбриши
  16. Razmišljam sad, raženom brašnu treba više vremena da se peče... a da stavite malo i običnog brašna, bilo kojeg, kako bi raženoh bilo manje? Mislim, ako nije neka dijeta u pitanju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kupila sam integralno,sad cu da zamesim...Pomesacu heljdino i integralno...pa vam javljam kako je ispalo.Pozz

      Избриши
  17. e dobar je ispao,lep je ukus... stavila sam 350g integralnog i 150g heljdinog brasna... Nadam se da ovaj hleb ne goji,jer treba da smrsam neko kilo... :(

    ОдговориИзбриши
  18. E baš sam se nasmejala, slatko... čestitam. A za gojenje...pa ako ga pojedete odjednom, svakako goji, ali se nadam da o tome i ne razmišljate ;)

    ОдговориИзбриши
  19. Анониман6. мај 2016. 13:48

    Postovana,
    Citala sam razne recepte i ovaj, bez kvasca mi je naj prihvatljiviji, a vidim i po komentarima da je dobar. Resila sam prvi put da i ja pokusam da pravim zdrav hleb, jer sve sto sam do sada kupovala je skupa obojena obmana. Medjutim, molila bih Vas da mi pomognete i odgovorite mi, da li bas mora Oetkerov prasak za pecivo, posto imam nas C prasak sa kojim uvek radim, i ukoliko zelim da dodam razeno brasno, koliko da ga stavim i oduzmem integralno? Unapred Vam zahvaljujem na odgovoru. Ukoliko mi uspe, javicu odmah i to ce ubuduce biti stalno u porodicnoj ishrani.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Naravno da može bilo koji prašak, ali sam ja ovaj recept dobila od pok Zoltana Kuruca koji je tvrdio da je najboLji. A inače nema neke posebne mere za zamenu tako da Vam preporučujem: krenite od što manje količine, recimo 50ili 100 gr ražonog brašna jer po mom iskustvu n jemu treba više vremena da se poeče i malo menja ukus hleba inače pa kasnije dodajte još malo sve dok ne dobijete ukus po svom... ukusu.Naravno da će Vam uspeti, nema šanse da ne uspe. Srećno.

      Избриши
  20. Анониман6. мај 2016. 14:19

    Mnogo hvala na brzom odgovoru. Idem odmah da ga pravim, ali ipak po VASEM ORIGINALNOM RECEPTU,pa Vam javljam rezultat. Srdacan pozdrav- DEMI☺

    ОдговориИзбриши
  21. Анониман6. мај 2016. 18:50

    Postovana gdjo Stojanovic,
    Kao sto sam rekla, odmah sam krenula sa mesenjem hleba. Uzela sam polovinu mase za pocetak, ZNACI SVE U MERU. Testo je bilo dosta gusto, ali sam i pored toga dodala po kasiku golice, suncokreta i lana i morala masu da ,,razvlacim,, po plehu, jer je bila mnogo gusta. Posle 15 minuta testo je puklo, i taj deo se dizao, dok ostali deo skoro da i ne. Pekla sam 65 minuta i uvila ga da odstoji. Posle 30 minuta, kada sam ga isekla, unutra je bio gnjecav, bolje reci zivo, a korica hrskava i odvajao se od pleha, sto je jos jedan znak da je trebao da je pecen. Ukus je savrsen. Kada pecem hleb, uvek stavim i serpicu sa vodom radi vlage i narastanja, ali, sada nisam. Posto sam se razocarala, jer ocigledno da je greska, uslovno da kazem moja, uzela sam da vidim brasno i dekleraciju. Kupila sam pakovanje u zdravoj hrani, naziv THE MILL, CELO ZRNO, BEZ TIPA BRASNA, a trebalo bi da pise TIP 850. Zatim, tek sad sam videla da pise da pre upotrebe treba ga blago prepeci u rerni!? Izvinite na preopsirnosti, ali, ja sam uporna i hocu da ga pravim, pa molim za savet koje vi brasno koristite i koji tip, kao i da li treba toliko da bude gusto? Jos jednom unapred hvala.

    ОдговориИзбриши
  22. Prvi put čujem da brašno treba pre upotrebe prepeći!? Šta još neće da izmisle... a verovatno je zbog toga i skuplje?
    Ja kupujem u megamarketima ono što na njemu piše... brašno od celog zrna pšenice ili brašno za crni hleb. I testo nije mnogo gusto, odnosno nije onakvo kao kada pravite klasičan hleb. Mislim da ćete gustinu potrefiti... ajde ovako... uzmite Vi ovo brašno koje sam pomenula, uradite sve kako piše u receptu, pecite u klasičnom plehu ili tepsiji a ne u onom kalupu gde bude mnogo debeo, nemojte da dodajete raženo i ostala brašna, nemojte da stavljate šerpicu s vodo kao i sad što niste... i sada mi pade na pamet, izvadite ga na kraju pečenja i sami ga polomite pa ako još nije pečen vratite u rernu... ma, mora Vam uspeti, nikome do sada nije se desilo da ne uspe. Čak su ga i mnogi muškarci pravili a jedan moj koega je rekao da nikad više neće praviti drugačiji hleb.

    ОдговориИзбриши
  23. Анониман12. мај 2016. 16:05

    Postovana,
    Kupila sam integralno brasno u marketu kako ste mi savetovali i napravila hleb. Malo sam morala da dodam vode, posto malo vise "pije" i hleb je ispao FANTASTICAN i divnog ukusa, a unutra nije bio ziv. Mnogo vam hvala na savetu. Srdacan pozdrav-Danica

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E baš mi je drago. Ja znam da mora da uspe, zato je i bitno prvi put ići sve po receptu, a posle eksperimentišite... srećno.

      Избриши
  24. Da li mogu da koristim crno brasno sa ovim ostalim koje ste pomenuli?

    ОдговориИзбриши
  25. Posto nemam iskustva u pravljenju hleba, da li pola mere znaci: 500 gr brasna, 1 kasicica soli, 2 kasicice ulja, 1 prasak za pecivo i 1/2litre vode. Hvala

    ОдговориИзбриши

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.