понедељак, 8. октобар 2012.

SUPER RECEPT ZA POGAČU I PODLOGU ZA PICU

 

      Nemate hleb, a  baš vam se ne ide do marketa samo zbog njega? Dolaze iznenadni gosti, a  mislite da nemate čime da ih poslužite ? Hoćete picu na brzaka ?
     E, evo jednog recepta po principu - sve u jednom. Videćete zašto i kako .
  Potrebno je
- 1kg brašna
- dve kašičice soli
- na vrhu kašičice praška za pecivo, toliko sode bikarbone i suvog kvasca -- ne znam zašto , pa na svoju odgovornost stavim samo pola kašičice praška za pecivo, a u njemu ionako ima i sode bikarbone
- pola litra mlake vode

Umesiti jako tvrdo testo od ovih sastojaka -  nema posebnog načina i nekih caka, ja stavim u suvu vanglicu brašno, so i pecivo, pa polako dodajem vodu. Ko želi, može dodati i par kapi zejtina, ali to nije obavezno.

Podeliti testo na tri lopte i svaku razviti oklagijom do veličine plotne, koju ste prethodno malo zagrejali i na nju stavili aluminijumsku foliju.



Kratko propeći pogače s obe strane na plotni, kolko da se uhvati mestimično crna korica,




 pa ih poredjati u pleh, koji takodje oblažem folijom, bez podmazivanja, i peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni jedno 20 minuta, najduže pola sata.




 Dužina pečenja zavisi od debljine pogača. Ja sam ovom prilikom napravila dve pogače, a ostatak iskoristila za - videćete u tekstu koji sledi.

Ako ste preterali s pečenjem na plotni, možete pogače izvadjene iz rerne da malo prostružete rendetom, a ako ne, odmah ih uvijte u krpe, da odstoje koji minut.

Od ovog testa možete da napravite i savršene podloge za picu, ali samo ako volite da budu tvrde. I one se peku najpe na plotni, sasvim kratko, a onda ili odlažu u zamrzivač i vade po potrebi ili odmah filuju i peku u rerni.



A ako trenutno u kući nemate baš ništa, osim koji komad paradajza i čen belog luka, eto savršenog rešenja za ukusan obrok. Ovo je jedna od mnogobrojnih vrsta španskog tapasa, odnosno jela koje se služi u malim količinama i gricka uz piće, u barovima - inače, negde besplatna , a negde, kažu, baš skupa.
Po originalnom receptu, parče prepečenog hleba se umoči u maslinove ulje, pa se preko njega natrlja paradajz isečen na polovine, da na hlebu ostane samo unutrašnji sadržaj i eventualno se doda malo belog luka.


     Isto se može uraditi sa komadima pogače, a još je bolje da se one podloge za picu koriste kao tortilje, preko kojih se stave maslinovo ulje i paradajz.  Paradajz, inače, može i da se narenda, ako za to imate dovoljno strpljenja, a ja sam ga samo naseckala, dodala mu malo belog luka u prahu i maslinovim uljem polila direktno pogaču.Odozgo sam posipala malo bugarske šarene soli.
     Sada pogledah na netu, tapas može da se zgotvi i od feta sira i malo seckanih oraha i paradajza, a savaršeno se uklapa i naš , trenutno jako aktuelan, ajvar u svim izdanjima, zar ne?




2 коментара:

  1. Interesantan recept. Nešto između meksičkih tortilja i indijskog naan-a. A, dopada mi se i španski dodatak sa paradajizom. Odoh da mesim! :)

    ОдговориИзбриши
  2. Verujem da ćeš mi za pola sata javiti svoju ocenu.

    ОдговориИзбриши

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.

Kupujete li na Temu pijaci?

Jeftine tričarije koje nam mogu olakšati svakodnevne (ne)omiljene poslove, cenovno su značajno konkurentne sličnim sitnicama iz kineskih ra...