SUPER RECEPT ZA POGAČU I PODLOGU ZA PICU

 

      Nemate hleb, a  baš vam se ne ide do marketa samo zbog njega? Dolaze iznenadni gosti, a  mislite da nemate čime da ih poslužite ? Hoćete picu na brzaka ?
     E, evo jednog recepta po principu - sve u jednom. Videćete zašto i kako .
  Potrebno je
- 1kg brašna
- dve kašičice soli
- na vrhu kašičice praška za pecivo, toliko sode bikarbone i suvog kvasca -- ne znam zašto , pa na svoju odgovornost stavim samo pola kašičice praška za pecivo, a u njemu ionako ima i sode bikarbone
- pola litra mlake vode

Umesiti jako tvrdo testo od ovih sastojaka -  nema posebnog načina i nekih caka, ja stavim u suvu vanglicu brašno, so i pecivo, pa polako dodajem vodu. Ko želi, može dodati i par kapi zejtina, ali to nije obavezno.

Podeliti testo na tri lopte i svaku razviti oklagijom do veličine plotne, koju ste prethodno malo zagrejali i na nju stavili aluminijumsku foliju.



Kratko propeći pogače s obe strane na plotni, kolko da se uhvati mestimično crna korica,




 pa ih poredjati u pleh, koji takodje oblažem folijom, bez podmazivanja, i peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni jedno 20 minuta, najduže pola sata.




 Dužina pečenja zavisi od debljine pogača. Ja sam ovom prilikom napravila dve pogače, a ostatak iskoristila za - videćete u tekstu koji sledi.

Ako ste preterali s pečenjem na plotni, možete pogače izvadjene iz rerne da malo prostružete rendetom, a ako ne, odmah ih uvijte u krpe, da odstoje koji minut.

Od ovog testa možete da napravite i savršene podloge za picu, ali samo ako volite da budu tvrde. I one se peku najpe na plotni, sasvim kratko, a onda ili odlažu u zamrzivač i vade po potrebi ili odmah filuju i peku u rerni.



A ako trenutno u kući nemate baš ništa, osim koji komad paradajza i čen belog luka, eto savršenog rešenja za ukusan obrok. Ovo je jedna od mnogobrojnih vrsta španskog tapasa, odnosno jela koje se služi u malim količinama i gricka uz piće, u barovima - inače, negde besplatna , a negde, kažu, baš skupa.
Po originalnom receptu, parče prepečenog hleba se umoči u maslinove ulje, pa se preko njega natrlja paradajz isečen na polovine, da na hlebu ostane samo unutrašnji sadržaj i eventualno se doda malo belog luka.


     Isto se može uraditi sa komadima pogače, a još je bolje da se one podloge za picu koriste kao tortilje, preko kojih se stave maslinovo ulje i paradajz.  Paradajz, inače, može i da se narenda, ako za to imate dovoljno strpljenja, a ja sam ga samo naseckala, dodala mu malo belog luka u prahu i maslinovim uljem polila direktno pogaču.Odozgo sam posipala malo bugarske šarene soli.
     Sada pogledah na netu, tapas može da se zgotvi i od feta sira i malo seckanih oraha i paradajza, a savaršeno se uklapa i naš , trenutno jako aktuelan, ajvar u svim izdanjima, zar ne?




2 коментара

  1. Interesantan recept. Nešto između meksičkih tortilja i indijskog naan-a. A, dopada mi se i španski dodatak sa paradajizom. Odoh da mesim! :)

    ОдговориИзбриши
  2. Verujem da ćeš mi za pola sata javiti svoju ocenu.

    ОдговориИзбриши

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.