NIŠKI DUGOVI ROBERTA DE NIRA

Priča o tome kako naplatiti nečiju dobru dušu četiri decenije posle



     Čuveni glumac Robert De Niro je pokojnom Radovanu Djokiću iz niškog sela Čokot ostao dužan 20 dolara kada  je, na  proputovanju kroz Srbiju  kao student, ugošćen  u njegovom domu.Ovo  je poslednja  u nizu objavljenih  verzija na temu  boravka De Nira u  niškom kraju, koji  s vremena na vreme zagolica maštu niške čarsije.Objavljena je na  jednom lokalnom portalu  , u tekstu pod naslovom “ Robert De Niro ostao dužan Čokotanima” . Bratanac pretprošle godine preminulog Radovana tvrdi  čak da se seća  gosta kao neobrijanog  mladića u beloj kosulji sa kratkim rukavima.Slikana je bašta u kojoj je De Niro,navodno, brao paradajz , kasnije pominjan u njegovim pričama o Nišu.

     Čokotani sada pozivaju slavnog glumca da dodje u njihovo selo. Da se razduži. Oni  mu za uzvrat  obecavaju pogaču i sir, čime je, kažu,  bio poslužen i prvi put. Kamatu još nisu ispostavili.

KAKO JE PARADAJZ POSTAO LUBENICA

      I do sada su se u niškom kraju ispredale razne priče o glumčevom prolasku kroz Srbiju  1967. godine,auto-stopom.
      Mladi student Robert De Niro je na putu za Grčku  bio toplo dočekan i ugošćen u nekom niškom selu. Domaćini  su imali samo jedan krevet, pa su  sami spavali na podu, kako bi neznanom gostu bilo ugodno. Mnogo mu se dopao  domaćinov paradajz, pa ga je sam brao u obližnjoj bašti. Pokazao je i ljubav prema domaćim životinjama,mazeci krave u štali.
      E, nije proveo samo par dana, nego čitav mesec, zbog čega je dobio  nadimak čokotanski zet. A paradajz je čak i prodavao na tvrdjavskoj pijaci.  Na povratku iz Grčke , posle godinu dana, opet  je svratio kod istih domaćina, ovoga puta vozeći neka stara kola.
      Po trećima, opet, mesto dogadjaja nije bilo selo, nego Niš. Po četvrtima, spavao  je u  štali pored stoke . I  nije brao paradajz nego lubenice.  I milovao je konje,a ne krave. A vratio se posle samo par sati, jer je bio opljačkan čim je krenuo dalje, pa je od domaćina dobio i pare za nastavljanje puta.
       Ono sto se sa sigurnošću može reci o “niškim danima ‘ sada slavnog glumca , jeste da je zaista prošao kroz niški kraj na putu za Grčku. I da je u nekom domaćinstvu bio ljubazno dočekan i ugošćen. O tome  je i sam govorio beogradskim novinarima  prilikom jednog gostovanju na FEST-u. Mnogo kasnije  ,  i mnogim  svojim  slavnim srpskim prijateljima , koji su to posle prepričavali , svako na svoj način i sa informacijama koje ima, kao anegdotu. Zbog te epizode  je, inače, De Niro  zavoleo Srbiju, poceo da čita Andrića,  a ćerku Emi iz milošte zove  Drina…
      Isprovociran ovakvim detaljisanjem za koje smatra da je puno nagadjanja, pogrešno prepričanih informacija i  neistina, poznati niški grafičar Mile Radičević je odlučio da javnosti iznese verziju ovog dogadjaja. za koju tvrdi da je jedina istinita.To, naglašava, duguje svom pokojnom prijatelju Zoranu Leviću, koga imenuje za  pravog domaćina slavnog glumca  i jedinog koji svoje gostoprimstvo nije pokušao da naplati ni na koji način- nit slavom, nit ispostavljanjem ikakvog  duga.

ČETVORICA GLUMILI DOMAĆINE DE NIRA

      Mile Radičević ima zbirku isečaka tekstova iz novina koje su pisale o ovom dogadjaju. Glumac  je sam prilikom boravka na jednom FEST-u pričao novinarima o tome kako  se vraćao iz Grčke i  baš u Nišu je ostao bez para , sa jedinom mogućnošću   da put nastavi auto-stopom. Medjutim, u Nišu je upoznao vršnjaka koji ga je vodio po celom gradu,a na rastanku mu dao novac da bi mogao da otputuje vozom. I još je rekao da bi vrlo rado vratio novac, za koji je izračinao da vredi  20 dolara, kada bi mogao da pronadje osobu od koje je ga je  dobio.
     Redakciji Politke se, posle objavljivanja ovog teksta, javio Zoran Lević, tada već referent propagande u kruševačkom Župskom rubinu. Novinaru je rekao da ne traži ništa, da samo želi da kaže kako je on, kao student u Nišu ugostio De Nira i da mu ne pada na pamet da traži pare. I  ova novinska priča zvuči potpuno logično.
     - Pričao mi je Zoran da je u vreme gostovanja De Nira išao na FEST, u nameri da se sretne sa njim - kaže Mile Radičević - Kada sam ga pitao zašto se nije sreo sa glumcem, rekao mi je, pa tamo su pre mene došla četvorica i svi su tvrdili da su baš oni bili njegovi domaćini.
     Radičević objašnjava da su ga na njegovo uključivanje u ovu priču i insistiranje na istini nagnale sve one netačne i drastično različite verzije koje neki poznati ljudi plasiraju po medijima kao De Nirove priče njima lično pričane .







 



 Radoslav Zelenović,  nekada  jedan od vodja FEST-a, u intervjuju Politici februara 2007.godine, kaze kako mu je sam De Niro pričao da je dva puta bio u Srbiji  krajem šezdesetih godina prošlog veka. Drugi put je, u okolini Niša, spavao kod seljaka   sa kojim je na niškoj pijaci prodavao paradajz.


  I na kraju, verzija za koju Novak Djokovic kaze da je čuo od glumca – film na b92 o Novaku, jula 2011.godine – na proputovanju kroz Niš , iz Atine , primila ga je neka niška porodica sa malom decom  i prespavao je kod njih.

     Izgleda da je ovom galimatijasu od verzija njegovih niških dana svesrdno pomogao i sam De Niro, pričajući jednu verziju novinarima na FESTU, drugu Zelenoviću, treću Paskaljeviću, sledeće Djokoviću i ko zna kome više ne. Ako mu se nekada sećanje vrati ili odluči da ispriča pravu verziju, možda se stane na kraj svakojakim konstrukcijama ovog dogadjaja.
     Mile Radičević,  baš kao i njegov drug Zoran Lević, ne traži ništa. Niti želi da profitira od iznošenja istine. On samo, iz pijeteta prema jednom dobrom čoveku, svom  pokojnom prijatelju, želi da se sazna istina, koju on zna. I za koju tvrdi da je jedina. I može da je potvrdi i svedocima.

PS - Kada sam se portalu na kojem je  objavljena verzija Djokićevih obratila s primedbom da postoje novinski članci koji ih demantuju, prilično nadobudno su mi odgovorili da je priča poverena i kod Mileta Radičevića , koji ju je potvrdio. Ne znajući da u isto vreme na fejsbuku  razgovaram baš sa njim, koji je odmah u komentaru ispod teksta na portalu objavio demanti takve informacije. Nisu nastavili prepisku.

Posle nekog vremena inkriminisnaog teksta nije bilo na ovom portalu.

           

                                                               






2 коментара

  1. Hahahahaahaha, neke od ovih verzija čuo sam i sam. A najsmesnija mi je ova priča naslednika o 20 dolara, pa još znaju kakvu je košulju mladić nosio. Naša posla.

    ОдговориИзбриши
  2. Pitam se, samo, koliko bi se njih još javilo kada bi De Niro kojim slučajem najavio da dolazi kako bi se razdužio.

    ОдговориИзбриши

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.