MOJOJ NET PRIJATELJICI ZA SUBOTNJI IFTAR

Draga moja
Umesto par recepata koje sam ti obećala , sa zeljom da brzo i lako pripremiš subotnji iftar,  dozvolila sam sebi da ti ponudi kompletan jelovnik, malo srpsko-bosanski, malo internacionalni. A ti ces videti šta od ovoga odgovara suštini praznika i, svakako, da li je uopšte primenljivo u toj prilici.
     Samo ću te zamoliti da mi uzvratiš nekim receptom za specijalitet koji tada obavezno pripremate, ali gledaj da to ne budu vaše, podrazumevajuće, urmašice. Već ga imam.


Salate
- moravska - naseckati pečene paprike, paradajz, malo belog luka i peršuna, posoliti i pouljiti
- srpska - naseckati paradajz, papriku, crni luk, krastavac, malo peršuna ...pouljiti
- šopska - preko srpske narendati sir ili dodati kockice sira
- grčka - šopska, plus malo crvenog luka i neoljušten limun iseckan u kockice
   Jeste, malo sam se šalila, ali ne smeta da nešto od ovoga izabereš...

Predjelo - reče da se podrazumevaju dve pite, pa za malu promenu od uobičajenih sa sirom, predlazem
- pitu sa pečurkama - redjati u tepsiju po dve kore, koje se samo naulje, a posle svake druge ide fil, koji se pravi od dinstane glavice crnog luka i pakla sampinjona, izmešanih sa šoljicom kuvanog pirinča, čemu se doda malo soli i malo više bibera, po ukusu...fantastična je
- pitu sa plavim patlidžanom - pravi se isto kao ona gore, ali je fil od dinstane glavice crnog luka i prethodno obarenog , iseckanog u kockice, plavog patlidžana i malo bibera...kažu da je super ako se doda takodje obareni pirinač
- vratih se da dopunim jer se ovo najlakše pravi - umesiš jednaku količinu brašna, margarina i sitnog sira i ostaviš da prenoći u frižideru. Sutradan razviješ koru oko pola cm debljine i najmanjom rakijskom čašicom vadiš kolutiće, koji se peku u rerni na 200 stepeni manje od pola sata. Narastu trostruko .

Meze
-  piroćansko cedjeno kiselo mleko -  kolko god hoćeš kiselog mleka doooobro iscedis tako što preko noći odstoji u krpi pa u djerdjefu, a onda moze da se sluzi samo tako ili da se posipa sa malo mlevenih oraha ili da mu se doda i malo seckanog krastavca, pa se posipa orasima - to Bugari zovu  - salata Snežanka,
- propržiti nekoliko kašika susama i izmešati ga sa sitnim belim sirom
- iseckanu pečenu papiku pomešati sa sitnim sirom, dodati na vrh kašičice aleve paprike ,seckanog belog luka, malo bibera i malo ulja
- na čačkalicu redjati kockice kačkavalja, čeri paradajz, ono vaše suvo meso , preklopljeno, maslinke....
- proja- umutiti tri jajeta, ručno, dodati tri šoljice mleka ili jogurta, šoljicu ipo zejtina, jedan prašak za pecivo, kašičicu soli i 200 grama projnog brašna. Ovo je osnovni recept, a može se dodati  malo sira ili seckane blitve i koprive, seckanog suhomesnatog, svega, šaka susama....peći jedno 20 min na 200 stepeni
- ispeći nekoliko palačinki, pa ih slagati jednu na drugu, a izmedju stavljati fil od proprženog mlevenog mesa ili šampinjona ili svega toga ,a  u to se doda i malo pavlake. Poslednju palačinku premazati pavlakom i narendati puno kačkavalja. Zapeći u rerni tek da se on otopi. Seći kao tortu.

Čorba - e , ovo nemoj da propustiš - oko kilo šargarepe rendati na najsitnije rende, pa dinstati na malo zejtina. Za to vreme od 300 gr mlevenog mesa, kojem je dodata šoljica pirinča i najsitnije rendana glavica crnog luka i malo soli i bibera, praviš najsitnije kuglice i uvaljaš ih u brašno. U dinstanu šargarepu naliti litar vode i kad provri, staviti ćuftice.Malo promešati, tek da se ne prilepe za dno, poklopiti i kuvati pola sata.Ako je pregusto, naliti malo vode, ako je retko, razbiti malo gustina u vodi i dodati.Na kraju dobro zabiberiti. J stavim i malo peršuna , al na kraju.

Kažeš, najmanje tri glavna jela s prilogom, jel tako 
- ona ćulbastija od mlevenog mesa - za veci broj ljudi, jedno 300 gr mlevenog mesa, tri do četiri narendana krompira, seckana paprika ili kašika ajvara, jedno do dva jajeta, seckana veza peršuna, kašika prezli, kašičica aleve, so, biber, seckana glavica crnog luka i nekoliko čenova belog - dobro se izmeša, raspljeska u tepsiji srednje veličine, a onda se dlanom prave udubljenja, kao osmine i stavi da se peče...kad je već gotovo, izvadi se i u udubljenja sa stavi seckano suhomesnato, sta god, i kačkavalja, dopeče se u rerni... Kada se izvadi, preko suhomesnatog sipati malo kečapa. Seče se tako da to bude na sredine osmine.
- komade piletine posoliti, pobiberiti, staviti u na pouljenu foliju u tepsiju i peći. Kada je već gotovo, posuti rendanim kačkavaljem i vratiti u rernu da se kačkavalj otopi. Služiti uz to pekarski krompir ...ili, pileća kapama ... izdinstati glavicu crnog luka, pa dodati 600 gr belog mesa iseckanog na kockice, nastaviti dinastanje i na kraju dodati kilo spanaća, iseckanog, malo aleve paprike i bibera. Sipati u vatrostalnu činiju i zapeći u rerni. Služiti uz kiselo mleko.
- kupus sa četiri vrste mesa - u dublju posudu redjati seckani sveži kupus, četiri vrste mesa, seckanog, tako sve do vrha ...naravno, dodavati malo soli, malo bibera i aleve, na svaki red...naliti vodom i poklopljeno kuvati dok voda uvri...
- jagnjetina u mleku - sve korenasto povrće i jagnjetinu složiti u dublju šerpu, naliti mlekom da ogrezne i peći u rerni sve dok uvri mleko...neko dodaje i ljute papričice i beli luk...

- Umesto hleba predlažem lepinjice - pola kvasca, jedan prašak za pecivo, dva dl zejtina, 2 kašike sirćeta,  so, mlaka voda, dva kg brašna - znaš već, kvasac nadodje u mlakoj vodi sa malo brašna, pa se od svega umesi glatko testo, da bude tvrdo. Stavi se u dublji sud, jer mora da odstoji preko noći u frižideru. Prave se lepinjice pet mm debele, redjaju u nauljen pleh, izbuše viljiškom na par mesta i peku se na 200 stepeni 20 do 30 minuta, da porumene...možeš i da se igraš, pa svaku da pospeš nečim...susamom, lanenovim semenom, kimom, makom... Od ovoga ispadne i lepa pogača.

Kolači
- koh - najjednostavniji - umutiti 6 jaja sa 6 kasika sećera, dodati 6 kašika brašna, može i kašičica kakaa i peci na 200 stepeni jedno 15 minuta. Ohladjeno preliti sa 800 ml vrelog mleka kojem je dodato 5 kašika šećer
- sladoled  - umutiti dva do tri jajeta sa isto toliko kašika  šećera i izmešati sa umućenim šlagom. U to se može dodavati vanila, kakao, kandirano voće, mleveni keks, mlevenih orah...a mogu se menjati ukusu šlaga. Ovo može biti sladoled koji se vadi kašikom, a slojevi raznih vrsta  se mogu sipati i jedan preko drugog, pa se dobije sladoled torta.
- Vasina torta - ispeći koru od pet jaja, pet kašika šećera, jedne kašike oštrog brašna  i 150 gr mlevenih oraha. Fil - 250 gr oraha preliti toplim zasladjenim mlekom , pa kad se ohladi, to  dodati u umućena četiri žumanca sa 200 gr šećera. To sjediniti sa 200 gr putera, umućenih sa tri štangle otopljene čokolade, pa dodati sok i rendanu koru jedne pomorandže. Sipati preko kore, a preko sipati šlag ili šam od četiri belanca i četiri kašike šećera, u koji se polako dodaje ušpinovano 250 grama šećera gusto kao za slatko.
     Ako polovine lubenice izdubiš, pa ih napuniš voćnom salatom, sa sve onim mesom od lubenica koje si izvadila, pa tu dodaš i puno kocica leda, mozda i onaj sladoled....ugodjaj će biti....javićeš mi, zar ne...
    Ja ti želim ugodne sve praznične večeri, pa i ovu ... a ovi jednostavni recepti, koji te neće namučiti i izmoriti, verujem, bar malo će pomoći tome...ljubi te tvoja fb drugarica

3 коментара

  1. Svemu ovom dodaj nekoliko urmi pre obroka i Ramadan karim.

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala, Sanja...čini mi se da su već sazrele urme kod vas

    ОдговориИзбриши
  3. Urme su obavezan prilog ramazanskoj trpezi.Kazu da je poslanik Mohammad pocinjao iftar urmama.Zato se taj obicaj odrzao do danasnjih dana.Kada cuju ezan koji obelezava vreme za prestanak posta,ljudi prvo popiju chasu vode a potom pojedu nekoliko urmi.Tek nakon toga nastavljaju sa vecerom.

    ОдговориИзбриши

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.