ĆUŠKOPEK

     Ako vas put nanese kroz Bugarsku, a ljubitelj ste ajvara, iskoristite priliku da kupite pekač ćuski iliti paprika - ćuškopek. Zahvaljujući internetu, pronašla sam fotografije ove naprave, za istovremeno pečenje tri paprike. Kako sam već rekla u prethodnom postu, najbolji je onaj za pečenje samo jedne paprike, jer se one u njemu ravnomerno ispeku .

     Ćuškopek je sprava na struju, od šamota. Tokom jeseni retko ko se iz Bugarske vraća bez njega, posebno ako obozava ajvar. U Sofiji se moze naći na Ilijincima, a u centru grada na pijaci izmedju Lavljeg mosta i Pirotske ulice.


Ćuškopek je jako zahvalna sprava, posebno ako zivite u malom stanu. Možete ga izneti na terasu, tako da vam ne dimi u stanu i plus ne zagrevate stan tokom vrelih letnjih dana. Jedina mu je mana što je malo spor, pa zehteva dosta vremena.

 Kao što se vidi na donjoj slici, slabije se ispeku one strane paprike koje su okrenute jedna prema drugoj. Upravo stoga je preporučljiv ćuskopek samo za jednu papriku.

A ovde možete videti još fotografija i informacija o ovoj bugarskoj spravi     http://www.joemonster.org/art/22790/Najbardziej_rewolucyjne_urzadzenie_XX_wieku_wedlug_Bulgarow                                                                                                                 

Follow by Email