Zašto ću od sada sama da krečim


Decenijama sam gledala kako mnogi moji prijatelji sami kreče svoje kuće i stanove. I to čak i oni koji moraju sve stvari da natrpaju u jednu sobu dok kreče drugu, pa onda da ih prenesu u nju i tako... sve dok ima soba.



Kod nas su uvek krečili majstori. Profesionalni, a ispostavljalo se kasnije, neki i priučeni moleri.


Davno smo jednom stalnom moleru "otkazali saradnju", kada sam shvatila da postoje i oni majstori iza kojih ne ostaju toliko loma koliko je on pravio dok je krečio, i pored onolikih čaršava, folija, novina i ostalih pomagala kojima sam pokušavala da koliko - toliko zaštitim nameštaj, podove i prozore od farbe koja je kod njega prštala na sve strane. Presudila je činjenica da mu je bilo teško da vrati na vitrinu čaršav kojim je bila prekrivena, zbog čega sam morala posebno da je ribam, sve hukćući.

Već sledeći nas je uverio u to. Barabar s krečenjem bavio se i brisanjem svake fleke, tako da po njegovom odlasku niste ni znali da ste krečili. No, onoliko koliko je bio dobar i čist moler, toliko je znao da zasedi satima po okončanju radnog vremena. I da priča i priča... i priča, vama glava pada od umora ili imate ruke pune posla, a on i dalje priča li priča... i tako sve dok mu ne dosadi pa se smiluje da u neko doba noći ipak ode kući.

Samo zbog toga i njemu smo otkazali saradnju... dobro, delom i zato što je znao da zakaže termin, mi sve iznesemo, napakujemo, natrpamo, a on veče pre pomeri početak za pet dana. Toliko mu treba, kaže, da okreči kod nekog kriminalca koji preti da će ga ubiti ne počne li rano ujutru.

Onda je došao jedan, VSS bez posla, molerski sin. Nabeđeni majstor koji radi bez volje i bez duše. Prvi put nekako i prođe, uz tu i tamo koju progutanu knedlu, ajd da se ne zameraš čoveku. I mnogo je često prao i kante i ruke. Na dvorišnoj česmi.



Što su obojica donosili svoje kante kad ih imamo onoliko, pitali smo se, dok su oni svaki čas silazili da ih peru. A česma pored kapije, a njihov auto odmah pored nje.

Inače, ako je i kod vas makar jednom krečio majstor, znate verovatno računicu - naplaćuje se po površini zidova. Da li ima prozora, vrata i ostalih otvora, da li nema, da li su ti otvori manji ili veći, ima li pločica na zidovima, kao npr u kuhinji i kupatilu, nema li... građevinski su normativi, kažu, da se računa čitava površina. Kada nam je jednom prilikom sve to objasnio (za jedan normalan radni dan i nekoliko sati sutradan, a sa silnim pauzama naplatio je 6.000 dinara, ima time jedno pet godina) saznali smo da, recimo, krečenje zida u kojem je otvor veći od same površine za krečenje staje isto kao i krečenje zida bez otvora. I da se virtuelno krečenje te rupe između dva stuba naplaćuje duplo, jer se stubovi kreče s obe strane.

E, tada sam se zarekla da moler više neće da uđe u moj kuću. Osim, možda, kao gost.

Ovih dana sam se malo bavila fizičkim poslovima. Okrečismo prizemlje kuće u kojem se živelo dve godine i ložilo dve zime - hoću da kažem, za one koji ne znaju, nije isto krečiti tamo gde se loži i tamo gde se ne loži, niti je isto krečiti tamo gde je već krečeno lane i tamo gde zidovi dve godine nisu videli četku.

Sve u svemu, laganica. Tri dana po nekoliko sati posla. E sad, što je malo boje i po podovima, vratima i prozorima, to je već moj problem. I moja obaveza da to sredim. A sa zadovoljstvom ću.

Na kraju sredismo "utiske" -potrošili smo duplo manje materijala nego kada su krečili majstori. Oni, što su donosili svoje kante iako mi imamo svoje, a koje su isuviše često prali na česmi tik pored svojih automobila.

Uzme li se u obzir inflacija, onih 6.000 sada svakako vredi bar osam, uz to uštedesmo ne tako malo i na materijalu, a ruku na srce nisam morala nikoga ni da titram tih dana - te kuvaj kafu, te donesi rakiju, te kupi pivo toito, te spremaj i postavljaj ručak, te opet kuvaj kafu, te nestao mu kredit, da se posluži tvojim moblinim... ispade da smo "zaradili" 100 e. Malo li je, za tri dana lagane fizičke aktivnosti, zbog čega nisam morala ni da idem na pešačenje.



ilustracija je s Pinteresta


10 коментара

  1. Potpuno te razumem Neg, danas je vrlo malo dobrih majstora. Nema profesionalaca. Mada evo baš ovih dana renoviram jednu kućicu, čovek koji radi je akademski slikar. Odlično poznaje materijale i tehniku krečenja i postavljanja pločica. Radi malo sporije ali je zato dobar.

    ОдговориИзбриши
  2. To ti ja kažem ;) Uštedila si si i € i živaca.
    Mi smo zadnji puta zvali majstora da nam pomogne okrečiti sobe u kući u Hr, došao je na dogovor, rekao nam da kupimo najskuplju farbu jer on sa drugim farbama ne radi, ispreseravao se, popio i pojeo, nije nam rekao za koju cijenu će krečiti ali smo se dogovorili da se vidimo za 2 dana. To jutro kad je trebao da stigne, mi iznijeli sav namještaj na terasu, oblijepila ja prozore, vrata, raširili po podu najlon... i kad ga nije do podneva bilo, zovem da pitam gdje je. Otišao gospodin za Rijeku, zvao ga prijatelj da mu pomogne oko postavljanja raketa za vatromet. Hladno odgovori, bez uzrujavanja :D Ništa, uzeli mi valjke u ruke i primi se posla, jer su za u noći javljali kišu i trebalo je namještaj vratiti na suho. Aha, jesam ti rekla da nam je rekao da samo ostavimo namještaj u sobi, on je stručnjak i ne smeta mu namještaj, ako nešto i zašprica, to će on počistiti. Kad se sad prisjećam, smiješno mi, al bome sam onda bila ljuta.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Eno na Fb ima i drugačijih mišljenja, ali ja i dalje mislim da moler više neće kročiti u moju kuću, sem kao gost.Toliko su dali na značaju svom poslu - kroz cenu, msm, a ništa lakše uzeti četku i valjak i sam okrečiti.

      Избриши
  3. Da, čitala sam. Ma sigurno ima i vrijednih i korektnih radnika, ali i mi krečimo radije sami. Samo mi se i šišamo sami, i radimo još koješta, tako da se ne uklapamo baš u "standard" :D

    ОдговориИзбриши
  4. Ja kao stipsa u horoskopu to zadovoljstvo da mi drugi moleriše po kući nikad nisam dozvolila. E sad, još da naučim da se pravim dama i da kilavim i kukam kako ne znam i ne umem i pobedila sam!

    ОдговориИзбриши
  5. Krecila u cetvrtom mesecu u prvoj, pa u sestom mesecu u drugoj trudnoci. Krecenje je odlicno razgibavanje, a moze biti i kreativan rad ukoliko se ukljuce i neke boje! Moji zidovi su u to vreme bili prava igraonica, od zute, crvene, zelene do elegantne sive.

    ОдговориИзбриши

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.