Žrtve "mobinga"

- Mi smo svi postali žrtve mobinga i svaki dan nam je sve gore. Svakodnevno se na tabli objavljuje po neka zabrana, najava zaoštravanja kontrole, naredba, obaveštenje. I pritom, samo dovode neke svoje, zapošljavaju sve i svakoga... koji sve nas kontrološu pa niko, ženo, niko ne sme nikoga ni da pogleda, kamoli da neko kaže reč, da podigne glas!

- Pa šta vam to rade, je l' vas vređaju, maltretiraju, je l' vam uskraćuju prava iz radnog odnosa?

- Sve nam je bre zabranjeno, ništa nam ne daju, ne smeš glavu da digneš, smeš samo da radiš i da ćutiš. Ovo bre nikad nije bilo, ko stoku nas tretiraju, kad ti kažem, kao stoku!

- Dobro, hoćeš li mi već jednom reći šta vam konkretno rade, šta vam zabranjuju, kakve su im to nove mere, šta hoće sve od vas?!- Pa ovako. Prvo, ne smeš da kasniš. Ako zakasniš, odmah sledi odbijanje od plate, a za više kašnjenja i neke dalje mere. Isto kao i za odlazak s posla pre isteka radnog vremena. Mora da na posao dođeš u pet do osam i da izađeš tek posle četiri i pet minuta. Zamisli! To bre nikad nije bilo.


Drugo, ne možeš da ideš na pauzu za doručak kad ti hoćeš, nego je pauza od 10 do 10.30 i što ti je, to ti je. Niko bre više i ne odlaze na pauzu za doručak, svi donose nešto od kuće. Šta da rade, uđeš  u market, dok pogledaš ovo, kupiš ono... prođe ti bre vreme, nemaš mogućnosti ni da vidiš sve što si hteo da vidiš, bolje da sediš na poslu i da ne gubiš vreme nego da te posle kažnjavaju.
I zamisli, više ne sme niko ni kod koga da ide. Ono, znaš, svratiš kod kolega u drugu kancelariju, popričaš, popiješ kafu, i da... ako nađu nekoga pod dejstvom alkohola, odmah- disciplinska.

Ne smeš više ništa da komentarišeš, taman posla da se čuje da si negde pričao loše o firmi, evo, kad bi me sada neko čuo ja bih odmah letela s posla.

Mobinguju nas, kad ti kažem.ilustracija je s Fejsbuka 

Follow by Email