Zaplanjski jesenji motivi- Suva planina u izmaglici, žar pregorelog drveta u kazanu i jesenje lišće


Jesen u Zaplanju je prepuna boja svih godišnjih doba, sem zime. Za divno čudo, ove jeseni kao da preovlađuju prolećne nijanse, bar trenutno.
Smenjuju se kao trava zelena, zelenkasta i tamnozelena, s požutelim lišćem koje se sprema da opadne ili je već na zemlji.


Stabljike kukuruza davno su dobile braon boju. Neki ih seku, za stoku, i da pripreme njivu za narednu setvu. Na nekim njivama dočekaće i sledeću jesen.
Ogrev za zimu spremaju oni koji to nisu učinili na vreme.


Ponegde iz trave koja se još ne da izviruju ljubičasti i žuti cvetići.Boje... i vazduh, svuda okolo miriše vazduh, reče neko juče, povodom ovog teksta.
U kazanu, žar pregorelog granja zasvetli u rano paloj noći.Ubiru se poslednji plodovi godine na izmaku. Zbog kojih u sela zalutaju i oni koji tokom čitave godine nikako nemaju vremena da obiđu stare, umorne, bolesne, iznemogle roditelje, i dalje, na silu i uz muku, radno sposobne.

Mi smo se zaustavili na voću. Povrće zahteva svakodnevnu nego, što je nemoguće kada živite 50 km daleko.


Bubamare, one štetne, crvenkasto-braonkaste, s 24 crne pege, koje tamane useve i s kojima seljaci već nekoliko godina muče muku, razmilele se na sve strane. Izgleda, traže smeštaj za zimski san. Ove tačkice na zidu su bubamare.U podnožju Suve planine po vedrom danu vide se sela i voćnjaci i njive kao na dlanu.U jutarnjoj izmaglici udaljenija sela i polja samo se naziru.
Do sledećeg odlaska, ovuda će preovladati sivilo i sneg.


3 коментара

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.

Follow by Email