уторак, 4. новембар 2014.

Dubravka Duda Janković- kroji kolače kod Gordona Remzija

Dubravku Dudu Janković koju Englezi zovu Anđela, upoznala sam na nedavno održanom Gastro festu u Beogradu, gde je sa svojim kolegom Cezarom Bartolinijem (oboje čine "desnu ruku čuvenog škotskog kuvara Gordona Remzija") bila jedna od najvećih zvezda. Njihove radionice bile su jako posećene, a koliko sam mogla da vidim, između njih jedva da je glavu dizala od davanja izjava i intervjua mnogobrojnim medijima. Ja sam intervju sa našom- (kako to lepo zvuči, kad neko ovako puno uspe u svetu)  napisala za portal Kuća dobrih vesti, a deo ove, uistinu nadahnute životne priče ljudi sa naših prostora, punu tuge i sreće, nedaća i uspona, snova i njihovog ostvarenja... ispričaću i na svom blogu.





Dubravka je knjiški primer sve popularnije tvrdnje da treba jako, jako silno želeti... (ali pri tome i puno, puno raditi)... i da se onda jednoga dana kockice slože i stvari dođu na svoje mesto i snovi počnu da se ostvaruju. I onda, onaj koji tako živi svoje snove, nastavlja da sanja i želi, ali pritom i sve vreme marljivo radi... i tako stvara teren da mu se neki snovi i neke želje koje sada čuva samo za sebe, jednoga dana takođe ostvare. Da ne budem prorok- nije teško zaključiti da će ova ambiciozna, vredna, sposobna žena u dogledno vreme postati... ako ne vlasnik nekog lanca londonskih restorana, ono bar jednog, na kojem će se prezime Janković ponosno vijoriti na nekoj reklamnoj zastavici. Uostalom, osim vremena- ima tek 36 godina, za nju rade i ta njena stalna želja da uči, da se usavršava i da bude sve bolja, i njen optimizam i životna vedrina i podrška porodice, i sve ono lepo u genima što je  ponela odlazeći iz Vukovara u vreme kada je na ovim prostorima buktao rat.



-Imala sam jako težak život i mnogo toga preko glave prevalila, ali to ostavljam prošlosti i znam da samo svojim radom mogu da ostvarim sve ono o čemu sanjam- kaže Duda Janković- Sa suprugom Oliverom i devetomesečnom ćerkom Jovanom i još jednim detetom na putu, našla sam se u Londonu... tako je valjda htela sudbina. Uz sve ostale probleme koji vas prate kada počinjete život ispočetka, naš sin Boro se teško razboleo i bitka za njegov život, nažalost neuspešna, trajala je tri i po godine.

Na putu do mesta glavnog kuvara  Gordona Remzija za deserte Dubravka je prošla kroz mnoge mukotrpne faze, praćena podrškom i pomoći supruga koji je u njenom kuvanju prepoznao onu šansu koja se ukazuje valjda samo jednom u životu. I nagovorio je da svoje kulinarsko znanje stečeno najpre od majke, a zatim i iskustvo sticano u sopstvenoj kuhinji  i u samozapošljavanju kroz bavljenje keteringom, proveri  na konkursu za rad u restoranu Gordona Remzija, kojem se do tada samo divila gledajući ga na TV ekranu. I moleći se za tu, makar jednu jedinu šansu- da pokaže šta ume i može.



I pokazala je. Toliko, da je vrlo brzo od početnika, preskačući po nekoliko stepenica napredovanja, postala  Remzijev glavni kuvar za deserte. I dan danas radi od 13 do 15 sati dnevno. Uobičajeno radno vreme- 12 sati.

Najvažniji cilj u životu joj je, trenutno, da pomogne svojoj ćerki u ostvarenju njenih snova. Jovana je sa tatom "kod kuće", u Beogradu, trenira tenis i sanja o tome da jednoga dana zaigra za reprezentaciju Srbije. Mora da se u njene snove upliće i neko poređenje sa našim vrhunskim teniserima, i neka lepa karijera, i ona čuvena terasa beogradske Skupštine, što da ne, ako je bar malo na majku, ali- to će doneti vreme. I njen naporan rad, zbog kojeg nije u situaciji da ide redovno u srednju školu, pa se opredelila za "vanrednu" soluciju. Pre nekoliko dana proslavila je 16. rođendan.



A zbog takvih okolnosti, porodica  se  posle ove lepe beogradske mamine epizode opet deli- mama Duda se vraća u London. U kojem će nastaviti da sa uspehom kroji kolače u restoranu Gordona Remzija, jer je, na svoju sreću, zanimanje tekstilnog tehničara za koje se u Vukovaru školovala, zamenila za kuvanje.



Jedino ne znam koja će od njih dve prva ostvariti svoj san- da li Jovana uspešnu tenisku karijeru ili mama Duda, ono "o čemu je još rano govoriti".


hvala, još jednom, blogu Ja u kuhinji za ustupljene fotografije



2 коментара:

  1. Divna priča i posebna žena. Želim joj puno, puno, puno uspeha:) Kada čujem za ovakve ljude, zažalim što ih nema više ovde, kod nas, u zemlji. Ali, svako grabi svoju sreću. Zaista, inspirativno i u jednu ruku dokaz da je sve moguće:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. rekla si sve ono što i sama mislim...no, i sama kažeš, svako grabi svoju sreću

      pozdrav, Nale

      Избриши

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.

Kupujete li na Temu pijaci?

Jeftine tričarije koje nam mogu olakšati svakodnevne (ne)omiljene poslove, cenovno su značajno konkurentne sličnim sitnicama iz kineskih ra...