Revolucionarni recept za suvu lenju pitu jedne Biljane koja nije lenja ič i još neke đakonije



     Mnogo čovek treba da vodi računa kad nešto kaže, jer skoro sve što kaže može da dobije sasvim drugačiju konotaciju od željene. Pa da ispadne  grbav, kako se kaže u mom kraju kad je neko kabat, odnosno kriv.

     Negde tokom ćaskanja na temu jedne fantastične baklave u izvođenju moje prijteljice Biljane Mijalković, a povodom ovog albuma na Fb, u prevelikoj želji da je pohvalim, ja izvalim i biser - ima ona još mnogo toga lepog, al je lenja da otkuca recepte. I tako Bilja postade žrtva zafrkancije u svojoj užoj familiji, koja ovo lenja prihvati zdravo za gotovo, mada se nikada nisu uverili u isto.
     Inače, za one koje zaintrigira baklava, da kažem - recept je ovde.





     Ovaj post ne pišem da bih se sada, kao, vadila zbog te reči lenja, jer je reč o osobi o kojoj se zaista ne može reći da je lenja, štaviše. Njena umetnička dela od zalogaja vidite i sami, a inicijativa za ovaj post je fenomenalan recept - njoj verujem na reč, za suvu lenju pitu koja se ne mesi i ne zamešuje, nego samo sipa. Izvinjenje, fotografiju nemamo. Ako vam je dovoljna moja reč, a meni je njena dovoljna, da pređemo na recept.

     Izdinstati oko 1,5 kg oljuštenih i izrendanih jabuka, sa šoljom  za belu kafu šećera, vanilom i jednom do dve kašičice cimeta, zavisno od ukusa. Cimet izostavite ako ga ne volite. Izdinstane jabuke treba da ostanu softane, znači ne preterano dinstane.

     U suvoj posudi izmešati 150 gr griza, po 130 gr brašna i 130 gr šećera, dve kesice vanile, pola praška za pecivo i prstohvat soli.

     Puter od 250 gr podeliti na tri dela, pa prvom trećinom premazati tepsiju br 32 tako što  ga narendate, pa stavite polovinu suve smese. Preko nje staviti  polovinu jabuka, pa preko drugu polovinu suve smese i narendati trećinu putera. Staviti ostatak jabuka i preko njih narendati preostali puter i posuti seckanim orasima.
     Ostaviti da odstoji dvadesetak minuta, dok se rerna zagreje na 200 stepeni. Kada kolač požuti, smanjiti na 180 stepeni i peći ukupno pola sata.
     Kaže Biljana, kolač je divan, sa hrskavom koricom i divnim ukusom jabuke i cimeta. Ja joj verujem, sve. A tek što nije lenja, ma, isto ko što ova pita nije za lenje, nego za ono, kad žurite, a hoćete lep kolač.

SUKANA PITA



     Umesiti testo od 1kg brašna, 600 ml mlake vode, dve kašike soli i dve kašike zejtina. Podeliti testo na četiri lopte. Od svake lopte napraviti po pet kuglica, razvijati ih u veličinu tacne i mazati puterom, pa slagati po pet obgica jednu na drugu- peta se ne premazuje. Svaki kup od obgica razvući oklagijom i filovati  jajima umućenim sa sirom, po želi i spanaćem, pa kore  urolati i ređati u krug u tepsiji. Poprskati malo uljem i peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, dok ne počne da rumeni, pa smanjiti na 170 stepeni. Viljuškom proveriti da li je pita pečena, izvaditi, poprskati vodom i ostaviti pokriveno desetak minuta da se istišti.

Napomena, ako volite slatku pitu, recimo s rendanim jabukama, ne solite testo.


URMICE

     Ovaj kolač samo izgledom podseća na urmu, inače je reč o orasima na vešt način pretvorenim u ovaj oblik. Uvek se, kaže Biljana, najviše dopadne gostima, pa ga zato i pravi, mada nije baš jednostavno napraviti ga. U donjem nizu kolača, urme su prve.


     Smesu napraviti od 300 gr šećeta ušpinovanog sa šoljicom vode i pola naceđenog limuna, malo ređe nego za slatko, u koji se doda 300 gr mlevenih oraha i parče putera veličine oraha. Kad se prohladi, oblikovati kuglice kao urme i ostaviti ih da se suše ceo dan.


     Svaku urmicu nabosti na čačkalicu i umakati u karamelizovani šećer, u kojem je istopljeno i parče putera. Malo vrteti čačkalicu da se šećer stegne i odlagati urmice na tanjir. Inače, šećer se karameliše u manjoj šerpi i na tišoj vatri i tako u više navrata. Da je šerpa veća, šećer bi pocrneo, budući da ovaj postupak traje malo duže.
     Za prvi put, ne bi bilo loše da vam neko pomaže, tako što će odlagati urmice u tanjir, dok vi nove vrtite u karamelisanom šećeru. Napomena - paziti ruke, jer se lako možete izgoreti.
     Na kraju izvaditi čačkalice i urmice staviti u korpice.


KUGLOF



     Umutiti po  250 gr putera i šećera, dodati  rendanu koru limuna, jednu kesicu vanile i  četiri žumanca, 200 ml vode, 300 gr brašna, kašičicu praška za pecivo i na kraju lagano šne od četiri belanca.  U polovinu smese staviti kakao ili topljenu čokoladu, sipati u kalup za kuglof i peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, jedno pola sata.
    Ukrasi za ovaj kuglof su kupljeni.


KOMISBROT



     Ispeći običan komisbrot od pet jaja, po pet kašika šećera i brašna i dve kašike šećera. Preliti čokoladom, pa u njega nabockati komade razlomljene  bele i crne čokolade koja je najpre rastopljena, pa razlivena i ponovo se stegla.


SLATKI SVADBENI STO




   

Kuglof, komisbrot i razne kuglice za koje svaka kuća ima neki recept, pa uvaljane u čokoladu, mrvice ili bademe, našli su se na jednom svečanom svadbenom slatkom stolu,  oko kojeg se Biljana svojski potrudila. Kaže da je bio pun pogodak, a onima koji uskoro pripremaju veselje eto lepe ideje.
     Na stolu su još i kapkejkovi, jabuke u karamel šećeru, lulice, lizalice u obliku srca, puslice i svakojake đakonije...

   


8 коментара

  1. Volim da čitam tvoje kulinarske postove, retko pišeš recepte, ali ovi recepti su svi dobri i posebno mi se svidela lenja pita :) Probaću je svakako, ne sada jer mi jabuke u proleće mirišu na zemlju i ne volim ih, ali setiću se u jesen ove pite :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. A vidiš, ja tvoje recepte ič ne volim. Ugojim se, bre, i pri samom pogledu na njih.

      Избриши
  2. E sad ćemo da te robijamo duplo, porodično :o)))))))))))))))))))

    ОдговориИзбриши
  3. xaxaxaxa... "ostaviti da se suse ceo dan..." ha, dobra fora.... ne bi preziveli ni minut !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Znaš kako jedna moja drugarica krije kolače, da se malko zaadrže u kući - stavi u šerpu, pa pokrije drugom, pa međ ostale šerpe.

      Избриши
  4. Mnogo volim lenju pitu i imam odličan recept(od moje ujne) ali nikako da potrefim količinu testa za donji deo i za onaj odozgo.Uvek mi malo zafali za gornji deo.Ovaj recept je kao stvoren za mene.Moram da probam kad ti preporučuješ a i ovaj komisprot me vratio u detinjstvo.Mojamama ga je pravila ali ne mogu da nadjem recept tako da ću i njega da probam.;)

    ОдговориИзбриши
  5. Molim vas da mi kazete da li mesate secer za karamelizovanje urmi sa vodom ili ssmo sa puterom?

    ОдговориИзбриши

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.