Vrnjačka Banja koju volim- gost na blogu, Tijana Pržulj

   
     Bila sam bloger-početnik, kada mi je neke male lekcije na neke interesantne teme održalo jedno ljubazno devojče, upoznadoh ga na Fejsbuku. Posle je kao gost-bloger napisala ovaj tekst za neuke blogopisce, kakva sam i sama bila. Bila malo ovde, malo se javljala iz Norveške.
     U međuvremenu je završila Filološki fakultet u Beogradu, smer engleski jezik, književnost, kultura, s posebnim naglaskom na književnost, ističe, jer ju je ona najviše interesovala. Danas se bavi pisanjem blogova  sonayreona.wordpress.com i zensketorbe.com,   kao i po jednog bloga na engleskom i norveškom jeziku.Želja joj je da nauči web programiranje i da se time bavi. 
     I da, ono devojče s početka mog blogovanja u međuvremenu je udajom promenilo prezime i sada se zove Tijana Pržulj. Zahvaljujem joj što je opet gost na mom blogu i što nam predstavlja svoju Vrnjačku Banju kroz sopstvene naočari.
 






Odrasla sam nadomak Vrnjačke Banje, u selu Ruđinci. Sećam se koliki je to bio doživljaj kada bi me mama povela sa sobom u Banju. Nebitno da li smo išle u kupovinu ili u šetnju. Ni većeg grada, ni veće sreće za jedno malo dete. Naročito leti, kada je Banja bila puna turista i šarolikih štandova sa suvenirima. Tako mala, volela sam Banju mnogo.

Od tada smo se i ja i Banja promenile.

Slika koju sam o Banji imala postepeno se menjala, kako sam odrastala i upoznavala druga mesta i gradove. Tada je za mene ceo svet bio potez Kraljevo – Kruševac, a sada evo me na severu, u Norveškoj, sedim i pišem o mojoj Banji. Nekada sam govorila kako nikada odatle neću otići, kako ću se tu udati i ostati. Bila sam tada samo dete. Banja je, naravno, i dalje u mom srcu i uvek će biti. Kako i ne bi bila, tako lepo mesto od kog sam počela upoznavanje sveta?

Šta je Vrnjačka Banja danas? Možda najpoznatija banja u Srbiji, prelepo mesto koje zaista vredi iskusiti. Neću se sada baviti izgradnjom, stanjem u kom su veliki hoteli, načinom na koji se vlast ophodi prema njenim lepotama i mogućnošću njenog nestanka radi  otvaranja rudnika nikla. Samo ću vam preporučiti da uvek izaberete apartmane i privatni smeštaj kada dođete. I pisaću o onome što Banju učinilo toliko velikom u očima jednog deteta, kao i nekim od mesta koja bih vam preporučila.


Opština Vrnjačka Banja ima 27.332 stanovnika, a u 2013. godini je u Banji noćilo 369.509 domaćih turista. Kada uvidite kolike su to brojke za jedno malo mesto, možete shvatiti kako je sve to izgledalo jednom malom detetu i zašto je Banja izgledala kao ceo svet.

Naš banjski park i rečica koja kroz nju protiče izgledaju kao šumska idila, naročito leti. Park je poznat po lipama, a nalazi se tik uz promenadu, pa zato u Banji nije previše vruće ni kada su najveće vrućine. Nekada smo taj park zvali jednostavno „šuma”, onako iz šale. „Hoćemo li kroz šumu?” – pitala bih mamu. I nekako smo volele da idemo kroz „šumu“.

White Writer, Wikipedia


Banjski park u delu pored izvora Topla voda više nije onakav kakav je nekad bio, kakav je na svakoj  tadašnjoj razglednici „pozdrav iz Vrnjačke Banje“. Nije više onako pun cveća kakvog ga se sećam, niti onako magičan kakav mi je bio u detinjstvu. Taj deo parka je i dalje u procesu sređivanja jer je preuređen, a nije završen, ali je i dalje lepo da se tuda prošeta. Ostaje mi da se nadam da će i tako preuređen dospeti na neke razglednice, nalickan i sređen kao pred kakav praznik. Sigurna sam da će se i njega novije generacije sećati u istom svetlu u kome se ja sećam onog starog.

By Dzaja at sr.wikipedia [CC-BY-3.0-rs (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/rs/deed.en) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], from Wikimedia Commons


Izvori lekovite vode kao da su nekako oduvek bili tu, i mislim da svi Banjčani imaju taj osećaj. Možda se zato i desilo to da Snežnik više nije za upotrebu, zato što smo ih uzimali zdravo za gotovo. Mislim da se sada definitivno obraća više pažnje na njih, na to blago, da se čuvaju i paze.  Ako posetite Banju, nemojte propustiti njene lekovite izvore koji su u srži onoga što ona jeste i što će u budućnosti biti. Možete ih sve probati, čak iako vam ništa ne fali. Samo nemojte preterivati.

Imamo sada i Japanski vrt, on je novijeg datuma i zaista je lep. Tu se možete opustiti uz žubor vode sa malog vodopada, sedeći u paviljončetu ili na klupi, ili prošetati preko mostića i jezerceta. Odatle obavezno produžite do jezera kod izvora Jezero, do mog „otkrića“, gde sam prvi put sama otišla onda kad sam počela sama i do Banje ići. Družite se malo sa patkicama, dobro će vam doći.

Ako biste hteli da „skoknete“ malo i do prave šume, idite na planinu Goč. Možete ići do nekog od mesta za opuštanje koja su na samom Goču, a možete i prošetati uzbrdo od naselja Raj. Prava šuma je Banji vrlo blizu.

Banja nudi i odličnu hranu koju pripremaju iskusni kuvari i roštiljdžije, a koja je često etno karaktera. Izbor restorana je veliki, a tu su i etno kuće.Neki od restorana su i „Dukat“, Kruna“, „Kraljica“, itd.  Međutim, mesto koje bih ja preporučila je „Roštilj kod Koče“. Ovaj restoran je jedan od najstarijih u Banji, i mesto gde ću ja uvek otići na roštilj, ribu ili kuvana jela poput prebranca ili svadbarskog kupusa. Osoblje je ljubazno, hrana izvrsna, i mislim da bi vam ovaj restoran preporučio i veliki broj Banjčana.




Eto, napisah o Banji šta sam osećala da treba. Ako imate pitanja, rado ću odgovoriti na svako ukoliko je u mojoj moći. Vidimo se u Vrnjačkoj Banji!

Banjska crkva - http://www.tripadvisor.com/Tourism-g304103-Vrnjacka_Banja_Central_Serbia-Vacations.html

Vrabac Gočko - By Royal at sr.wikipedia [CC-BY-3.0-rs (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/rs/deed.en) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], from Wikimedia Commons

Paviljon u parku - http://www.tripadvisor.com/LocationPhotos-g304103-
Vrnjacka_Banja_Central_Serbia.html

10 коментара

  1. Obožavam putopisne članke, a ovaj je posebno lep :).

    ОдговориИзбриши
  2. Павиљон у парку ме је инспирисао да радњу свог романа сместим у амбијенту Врњачке Бање, и не поменувши је именом нити једног часа.
    Поздрав из Крушевца!

    ОдговориИзбриши
  3. ...Да!
    Но, да не отварамо тему о новцу.
    Поздрав Н.

    ОдговориИзбриши
  4. Izvini.
    Otpozdrav.
    Al opet- možda i otvorimo temu.- negoslava1958@gmail.com

    ОдговориИзбриши

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.