Narodni recept za "lečenje" čmička

Bila sam danas kod prijateljice koja  je išla kod lekara zbog čmička na kapku. Prepisali su joj neku mast i preporučili da stavlja nešto toplo na oko, tri puta dnevno. Posle dva dana, nema pomaka.

     Onda sam se setila svog iskustva s ovom "sitnicom" koja može da se jako zakomplikuje i dovede čak i do operacije.


     Vukla sam, naime, čmičak nekoliko meseci. I ja sam dobila mast i uputstvo da tri puta dnevno na kapak stavljam kuvano jaje, toplo, zatim sam prešla na kapi tobradeks, koje sam koristila čim bi se ispostavilo da nema vajde od sve te terapije. Dakle, mnogo više od 21 dana, posle čega se ne preporučuju jer izazivaju kataraktu.





 Na jednoj od kontrola, našalila sam se, sada već pred drugom doktorkom, prijateljicom - aman, prokokodakaću od onih silnih kuvanih jaja, žao mi da ih bacam. Doktorka je nastavila da se smeje još više nego ja- niko mi nije rekao da jedno isto jaje može da se koristi sve vreme, tako što se svaki put iznova zagreje. I da je preporučljivo stavljati ga što toplije i što češće i što duže na oko.



     Za moj čmičak je, ipak, bilo kasno. Ne samo što sam morala na operaciju, nego je pre nje doktorka rekla sestri, au, moraćemo ONO- što je podrazumevalo, osim uobičajenih kapi za anesteziju, ubrizgavanje njekcije u oko. Gde baš, ne znam, ali znam da je jaaaako, jako bolelo. Kasnije čupanje tog zacementiranog sadržaja iz kapka nisam osetila kao bol, ali sam ga i te kako osetila. Kući sam se vratila uvezanog oka i pola glave...


     Posle izvesnog vremena čmičak se opet pojavio - nije odstranjen sav sadržaj, valjda.

     E, onda sam već znala - par dana sam non-stop držala toplo jaje na oku. Najpre, dok je još vrelo, uvijala sam ga u krpu ili salvetu, a kako je postajalo toplije, njih sam sklanjala i samo jaje držala na oku.
    Sav preostali sadržaj iscureo je bez problema.

Naravno, kako je i pisalo, kada je preterana upotreba tobradeksa u pitanju, dobila sam kataraktu na tom oku. Kažu da još nije za operaciju, ali je ona ipak izvesna.



     I tako, da ponovim - ako vam se pojavi čmičak, konjuktivit, bilo kakvo crvenilo u ili na oku, peckanje i slično, ništa vas ne košta - skuvajte jedno jaje i držite ga na oku sve dok nestanu simptomi ili se ne pojavi beličasto-žićkasto zrnce koje mora da procuri. Naravno, uz obaveznu posetu lekaru.



Napomena, pisana 16. 1. 2015, posle mnogobrojnih pitanja-  jaje ne ljuštiti, stavljati ga što duže i što češće, najpre uvijeno u krpu, a kada se malo ohladi krpa se skine. Ne odustajte posle prvih nekoliko dana, pogotovo ako je čmičak davno počeo. Svaki dan po nekoliko pita, što više to bolje, a kada se pojavi beličasti vrh-ako neće samo da proteče, obratite se lekaru. Kolko da ga probuši i iscedi.


  

I još jedan dodatak

Malo-malo pa mi se neko ko muči muku sa čmičkom obrati s (pot)pitanjem, budući da sam jednom pisala o svom iskustvu s ovom dosadom.


A šta sve može da se pita  na tu temu, čudo jedno:


- treba li jaje da se oguli, prepolovi, ili može celo


- jaje je bilo jako vruće pa sam ga uvila u salvetu, sad mi je kapak kao spržen i plus se povećalo, bojim se da nisam nešto oštetila


- koliko minuta treba da se drži jaje na oku


- koliko puta dnevno da se drži


- koliko dana...


Elem, kao što sam u linkovanom tekstu napisala



držati što češće i što duže, ako se čmičak zapekao pa ne miče, nedovoljno je dva-tri-četiri... puta dnevno po 15 minuta, koliko sam ja držala prvi put a ipak sam zaglavila na operaciji


odnosno, ne znam, samo znam da treba biti uporan i istrajan.

I još nešto

meni je ovo preporučila doktorka, oftamolog, ali kao narodni lek, koji pomaže vrlo često, s preporukom da probam pre najizvesnije opcije- operacije

te stoga, ne ljutite se ako ni vama ne uspe, kao što ni meni nije prvi put


Jedno je izvesno



što pre, kada osetite prve tegobe, počnete, veća je verovatnoća da će vam ova "metoda" pomoći
ali vam niko ne garantuje da hoće


I da
nije ovde u pitanju lekovitost jajeta, to mnogi previđaju, već je jaje izvor toplote i najpristupačnije, svima (niko vam ne brano da zagrevate kamenče, poludragi kamen, parče opeke ili ... šta vam već dođe pod ruku).

15 коментара

  1. vidiš nisam znala za ovo.
    ja to često dobijem, a od prirodnih lijekova koristila sam samo med i bijeli luk. jednom sam završila kao i ti, ali na svu sreću bez rezanja. povuklo se nakon "samo" tri sedmice antibiotika.

    ОдговориИзбриши
  2. zato je i napisano - oproban narodni lek koji preporučuju i lekari

    ОдговориИзбриши
  3. Treba li jaje da se oguli, prepolovi ili moze onako u celo sa sve korom?

    ОдговориИзбриши
  4. Imam cmicak vec 3 meseca odprilike ,pa sam sada procitao ovaj vas savet i stavio jaje,pa me zanima koliko vremena dnevno treba drzati jaje na oku?pozz

    ОдговориИзбриши
  5. Što više i što duže, kolko god možete. Napisala sam, ali da ponovim - skuvajte jaje, osušite i uvijte u krpu i držite na oku. Kad se ohladi malo, možete skinuti krpu i držati sve dok ne bude hladno. Sve to traje oko 15 minuta. I čim imate vremena, podgrejte ga pa sve iznova. Bar pet šest puta dnevno.Verujte, deluje, pa je bolje da izdržite nego da idete pod nož.

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala vam puno na odgovoru i na ovom svetu.pozz

    ОдговориИзбриши
  7. Ovo nisam probala,ali pouzdano znam da se uspjesno lijeci u kratkom roku,stavljanjem toplog obloga od crnog ili ruskog caja,sto cesce u toku dana.Bilo je slucajeva da nestane u roku 2 dana.

    ОдговориИзбриши
  8. Анониман19. јул 2016. 18:22

    Dali treba da pijem neki antibiotik?

    ОдговориИзбриши
  9. Ja sam imala operaciju halaciona,ali je kuglica i dalje tu posle nedelju dana.Mazem tobradex vec mesec dana...tako rece dr.Da li je normalno da kuglica postoji i posle intervencije ili mi operacija nije dobro uradjena?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dobar dan. A gde udaraju anesteziju jel igla ili neke kapi kokiko traje zahvat
      I koliko se nose ti zavoji?

      Избриши
    2. Poštovana Nato, ja sam Vam laik za takve teme. Jedino... iz mog iskustva: posle nekog vremena opet se pojavilo malo onog belog sadržaja, pa sam samo stavljala toplo jaje i vrlo brzo je procurilo.
      Nepoznati: anestezija se udara, ako se dobro sećam, u kapak, ali samo ako je to neophodno. Najpre vam stave neke kapi, ali to kod mene nije bilo dovoljno. Zahvat je trajao duže nego obično, verujem stoga što je kuglica bila veća i malo starija. Zavoj sam skinula već sutradan.

      Избриши
  10. Imam cmicak skoro dva meseca u unutrasnjem.delu oka sa donje strane mazala sam chlorafenikol ali nista stavljala sam jaje jedno vreme ali ne tako cesto nego s vremena na vreme i dalje mi stoji kao bubuljica i kada grejem bise me boli oko

    ОдговориИзбриши

Volela bih da razmenimo mišljenja na ovu temu. Hvala.